10 Aralık 2006 Pazar

YÖRESEL ARABAŞI ÇORBASI


Sonunda arabasi corbasini da bloguma koydum. Bu corba Ramazan ayina ne kadar yakisir bilmem ama ozellikle soguk gunlerde icilmelidir, o yuzden simdiye kadar bekledim. Cunku bu corba dumani ustunde kaynar kaynar ve bol acili olmalidir. Tadi boyle cikar yani:) Yani yerken biraz ter dokmek gerekiyor. Uyarmak isterim denememis olanlar bir bilenin yaninda yesinlerki 'hamuru yemek' konusunda basarisiz olmasinlar. Yada hamurunu hic yapmayin! Ama ben arabasi corbasi yiyebiliyorum demek isterseniz hamurunudu yemelisiniz! Bu corbanin hamuru kasigin ucuna konulur, kasigin kalan boslugu corbayla doldurulur, hamuru onden gurk diye gondermek kaydiyla corba icilir. Bu arada corbanin sicak oldugu unutulmamalidir:) Biraz eziyet gibi geldi sanki ben bile anlatirken ama bu corba gercekten cok ozel bir corbadir, gercekten cok fazla duskunu vardir.
Yoresel oldugunu soyledim, nerelere ait oldugunu soylemedim. Benim bildiklerim: Yozgat, Tokat, Konya, Kayseri... Aslinda sahip cikan cok bu corbaya, ic anadolu diyelim kisaca.. Baska sahip cikan varsa yazsin asagiyaEh bu kadar on bilgiden sonra artik gecebilirim tarife...Malzemeler:Hamur icin(bu olculer bir buyuk yuvarlak tepsiye goredir):-1 kase un-6 kase su-1 tatli kasigi tuzCorba icin:-1 tavuk-1 su bardagi kadar un-Salca-Uzerine kirmizi toz biber, karabiber, eksiYapilisi:
Sabahtan veya bir gun onceden hamur hazirlanip serin bir yere alinmalidir. Bu yuzden once hamurla baslayalim. Muhallebi yapar gibi unu, tuzu ve suyu ocaga alip koyulasana kadar karistira karistira pisirelim. Birkac dakika daha pisirdikten sonra ocagi kapatip, hamuru tepsimize dokelim.


Tepsiyi serince bir yere sogumaya birakalim. Gelelim corbanin yapimina...Unu bir tavada kavuralim.

Tavugu iyice haslayalimki; kolayca tiftilsin(minik parcalara ayiracagiz elimizle) Asagida tiftilmis tavuk resmini gorebilirsiniz:



Kavurdugumuz unu, salcayi, tuzu, tavuk suyuna katalim. Unun kivamini corbanin suyuna gore ayarlamaniz gerekiyor, burada DİKKATLİ OLUN. Un kavrulmus oldugundan topaklanmayacaktir, bu konuda rahat olabilirsiniz. Sonra tifttiginiz tavuk parcalarini da katıp ara ara karistirarak pisirin. Hepsi bu kadar.Servis onerisi: Tabaga koydugunuz corbaya limon suyu, bol k. toz biber ve karabiber ekleyin.Efendim afiyet olsun...
Not: İlk yorumlari gormek icin tiklayin: http://cilek.blogcu.com/1123026/


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Benimde büyükannem bunu yapar. Hatta ben hamileyken yapmıştı da afiyetle yemiştik. elinize sağlık...

çilekli arama motoru