
Her yıl közlediğim biberleri sarımsakla lezzetlendirip turşu
yapardım. Bu tarifi duyduğumda ne yalan söyleyeyim, gözüm hiç tutmamıştı. “Közlenmiş biber ile haşlama bir olur mu?” demiştim. Ama tadına baktığım zaman lezzetine bayıldım. Geçen yıl hem közleyerek, hem de bu şekilde haşlayarak doldurdum kavanozlarımı. Önce haşlama yöntemiyle yaptıklarım bitti. Bu sene közleme yapmayı düşünmüyorum bile. Bu kadar övgüden sonra nasıl yaptığımı anlatayım:
Malzemeler:
-1,5 kg. salçalık biber
-1,5kg. köy biberi
-3 su bardaği sirke
-3 su bardağı ayçiçeği yağı
-1 büyük demet maydonoz
-8-10 diş sarımsak
-tuz
Yapılışı:
Önce biberleri yikayip saplarını ve çekirdeklerini ayıklıyoruz. Sonra lokmalık dogruyoruz.
Yağlı sirkeli karışım tencerede kalmalı. Pişirdiğimiz biberleri kavanozlara pa
ylaştırıp tencerede kalan sosu da kavanozlara paylaştırıyoruz. Soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. Ortalama 1 hafta sonra yemeye hazır oluyor. Her yemeğin yanına atıştırmalık çıkarabilirsiniz. Ben ekmekle birlikte ara öğün bile yapıyorumJ Bu ölçülerle 5 kavanoz kadar çıkıyor. Kavanozları buzdolabında saklıyorum. Sanırım 10 kavanoz daha yer ayırabilirim dolaptaJ
20 yorum:
Hımmm... İnanın canım çekti:)Elinize sağlık. Bir sorum olacak. Kırmızı biberlerin haşlanınca kabukları soyulmuyor mu ?
Sevgilerimle...
Merhaba BOCURUK, kabuklari soyulmuyor ama inan hic de rahatsiz etmiyor, bu konu ve sirkenin cok olmasi beni tedirgin eden konulardi ama denedigimde sonuc harikaydi. Yalniz 1 hafta kadar beklemek gerekiyor yemeden once..
pekiii kışlık saklanabiliyor mu?Yoksa kısa sürede tüketmek mi gerkiyor...sevgiler..
Merhaba CAFE GUSTO,
resimdeki kavanozu hemen tuketmek uzere hazirladim. Ama digerleri konserve kavanozlarinda. Bu sekilde buzdolabinda saklaniyor, soguduktan sonra kapattigim icin disarda bekletmedim ama kapaklari isitilip vakumlanirsa belki buzdolabi disinda da saklanabilir...
Harika görünüyor Yelda!
Ellerine sağlık. Ben de mi yapsam ki? Pek özendim şimdi.
TUJENcigim,
hic durma:)Biberler hic bu kadar guzel olmayacak kisin:)tesekkur ederim...
Çok güzel görülüyorlar ellerine sağlık.
Okurken aklıma takılanların cevabınıda yorumlarda bulunca harika dedim.
Soğumasın beklemeden hemen kapaklarını kapanınca şok olurmu acaba?
Bu şekilde domates yapıyorum oluyor.
Tarif için teşekkürler ve sevgiler...
merhaba YASAMIN KIYISINDA,
Bence hemen dene:)
soruna gelince, aldigim tarifte sogumasi ozellikle belirtildigi icin ben de oyle yaptim. Sicak olarak denemedim, eger denersen sonucu mutlaka bana da bildir olur mu? Eger olursa seneye bende oyle yaparim. Boylece buzdolabinda saklamak da sart olmaz:)
simdiden afiyet olsun...
Merhaba,
büyük bir ilgiyle tarifinizi ve gelen yorumlari okudum.
Bende sirkenin miktarindan korkmustum ama, siz sonucunun harika oldugunu söylüyorsaniz, herhalde cok belirgin bir tadi olmamali...
Benim sorum: ne sirkesi olacak? Su an elimde elma sirkesi var, olur mu? Sirke ile aram olmadigi icin, farklari hakkinda da bir bilgim yok...
Tesekkür ederim,
Tülay
Merhaba TULAY,
Piserken cok keskin bir koku aliyorsunuz sirkeden, ama kavanozu acip yerken sirke akliniza gelmiyor bile:)
İnan elma sirkesi denemedim, ben de hep uzum sirkesi bulundururum evde. Kucuk boy uzum sirkesi alsan yetecektir, riske girme bence..
sevgiler..
ellerinize sağlık çok nefis görünüyor peki kalan yağlı sirkeyi üzerine eklediğimizde sanıyorum az gelir üzerini kapatana kadar yağ sirke yada su ilave ediliyor mu? yasa suyunun o kadar olmasına gerek yokmu?
Sevgiler...
Merhaba SELCEN,
tesekkur ederim:)
evet haklisin tamamini kapatmiyor sosu ama dedigin gibi gerek de yok. Servis tabagina almadan once kavanozu calkalamak yeterli oluyor...
sevgiler..
Merhaba, gerçekten çok güzel bir tarif, teşekkürler. Ben sirkeli,sarımsaklı,limonlu, tuzlu, yağlı su ile şişeye koyarak buzdolabında saklıyordum. Bu tarif maydonozlu ve yeşil biberli olduğu için daha çok hoşuma gitti. Aslına bakarsanız biber közleme ve soyma işlemine gerek olmaması yönünden de çok daha pratik. Kaynayan sirke kokusu sevmeyenleri rahatsız edebilir düzeyde ama yerken koku yok. Kabukları sorun olmadı. Ben çok pişirmedim, diri bıraktım. Lezzeti süper gerçekten. Ben sıcakken sosunu koyup kapağını kapattım ve sonuç başarılı. Dolapta yer tutmasına gerek yok.
Merhaba YEMEKTUTKUSU,
Evet pisme asamasinda gercekten cok keskin bir koku oluyor, bunu yazmayi unutmustum. Ama dedigin gibi o koku orada kaliyor:)
Sicak kavanozlama deneyimini paylastigin icin ayrica tesekkur ederim:)
sevgiler..
Bu sos az oluyor tam üzerlerini kapatmadı bir sorun olur mu?
SULE, evet kapatmiyor, ama sorun degil, tabaga almadan once kavanozu hafifce sallarsan her tarafi yaglanmis olur.
2 günde olmaya başlamışlar bile. Çok güzel bir tarif bu teşekkürler :)
begendiginize cok sevindim, simdiden afiyet olsun:)
Teşekkürler blogumda da sitenizin adını vererek paylaşmak istiyorum izninizle :)
tabiki SULE hn, onur duyarim:)
Yorum Gönder