11 Aralık 2006 Pazartesi

YE#17 KABAK TATLISI VE KIRECTE KABAK...

Bu etkinlikte ne kadar cok kabak tatlisi olacak kimbilir?...
Ben baska tarifleri de mutlaka eklemek istiyordum ama maalesef baska yetistiremedim. Bu tarifle BLOGSPOT dan herkese MERHABA demenin heyecani var biraz uzerimde. Etkinlige yetismek icin harcadigim tasinma cabalarim sadece bir tarif hazirlayip sunmama imkan verdi:) Saglik olsun diyelim.

Kirecte kabak olayi artik ruyalarima girmeye baslamisti. Esim birgun elinde kirecle geldi. Kireci suya koydum, hicbir tepkime olmayinca sonmus kirec oldugunu anladim. Ama sonmemis kirec gerekliydi bana. Yemekbiz dostlarimdan Guzide sonmemis kirecle de biraz olsun sonuc alindigi soyleyince denemeye karar verdim.

Kireci defalarca yikadim. En az 10 kez. Her seferinde 10 dakika suda beklettim. Kirecler dibine coktu, suyunu suzdum. Sonunda suzdugum suya kabaklarimi koydum. Sabaha kadar beklettim(10 saat kadar) . Bu sudan cikardiktan sonra da kabaklarimi suyun altinda ovalaya ovalaya yikadim. (Eger kirec kullanmayacaksaniz, bundan sonraki islemleri aynen uygulayabilirsiniz) Sonunda kabaklarimi tencereye yerlestirdim. Uzerine sekerini ilave ettim. Kabak tatlisinin seker olcusu yari yariyadir ama benim elim hep biraz daha fazlasina gider. Tencerenin kapagini kapatip sulanmasi icin 2,5-3 saat kadar beklettim. Eger vaktiniz yoksa 0,5bardak su ekleyebilirsiniz. Sonra kaynama biraktim. Kaynayinca ocagi kistim ve yavas yavas pismeye biraktim. Ben piserken kapagi tamamen kapatmiyorum sulanmamasi icin. Sonunda serbeti agdalasiyor ve kabaklar servis zamani serbetle islatildigi zaman piril piril oluyor. Eger kabaklar pistiyse ve hala sekeri suluysa kapagi tamamen kaldirip atesin altini biraz acarak sekerin koyulasmasini bekleyebilirsiniz. Bu is icin ben yapismaz tencere kullaniyorum.

Sonmus kirecte yapmamin farkini anlatmak istiyorum: Sag alttaki resim kirecte kabak resmidir. Kabaklarin disinda sert bir kabuk olustu. Piserken balon gibi sistiler sonra resimdeki gibi sonduler. Kabuklarini soyarak yedim:) Benim kirecte kabak hayalim simdililk bu hayal kirikligiyla noktalandi. Sonmemis kirec arayisim devam edecek... Birgun ben de seffaf ve kitir kitir kabak tatlisi yapabilme umidiyle afiyet olsun efendim...

34 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba çilekli :)) yeni blogun hayırlı olsun. Etkinliğin hayırlı olsun.

www.blogcu.com/pembeli

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba PEMBELI
Cok tesekkur ederim canim. Bu arada yeni blogumdaki ilk yorum sana ait:)

Adsız dedi ki...

merhaba,

ne güzel olmuş elinize sağlık ..

Yeni blogunuz hayırlı olsun.

Sevgili Çilekli ben birşey sormak istiyorum. Etkinlikler nasıl gerçekleşiyor? Ve katılmak için ne yapmak gerekiyor? Merak ettim. bende etkinliklere katılabilirmiyim?

şimdiden teşekkür ederim.

http://misss.blogcu.com

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba MISSS
tesekkur ederim, etkinlige elbette katilabilirsin. Yantaraftaki kabakgiller logosunu tiklarsan bu ayki evsahibemiz Marifet teyzenin logosuna ulasabilirsin. Hatta sana direk linki veriyorum:
http://marifetteyze.blogspot.com/2006/11/ye-17-kabakgiller.html
buradan linki alip sende sayfana yerlestiriyorsun ve evsahibemize ayin 15 ine kadar tarifini gonderiyorsun. Ev sahibimiz ayin 15inden itibaren katilanlari yayinlamaya basliyacacak. Bundan sonraki etkinliklerden haberdar olmak icin ise:
http://www.portakalagaci.com/mim/
adresini takip edebilirsin..

Anlamadigin biryer olursa sorabilirsin. Acele et seni de gorelim bu ayki etkinlikte:)

Adsız dedi ki...

Çoooook teşekkür ederim Yelda ...

Umarım yetiştirebilirim. pek heycanlandım. :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,yeni bloğun hayırlı olsun arkadaşım,burdan artık takibindeyiz.Kabak tatlında enfes olmuş,ellerine sağlık,sevgilerimle...

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba İzmirim,
tesekkur ederim, her zaman beklerim:)

Adsız dedi ki...

Canım hayırlı olsun yeni siten :)güzel tariflerinle burda buluşuruz artık çok sevindim bu arada sanırım problemini gidermişsin sevindim :) sevgiler gönderiyorum canım sana iyi geceler.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba PASTACIKIZ,
Artik sana 'susam'yerine 'pastacikiz' mi diyecegiz:)Cok begendim:)
Evet sanirim nerden yapildigini buldum:)

Adsız dedi ki...

Yelda'cım yeni bloğun hayırlı olsun. Tatlında çok güzel görünüyor ellerine sağlık, yeni tariflerini bekliyorum, hoşçakal

www.blogcu.com/mutfaksepeti

Hülya dedi ki...

Yeldacığım hoşgeldin canım...
Nedense dün yazdığım yorumum çıkmamış.Üzüldüm bak şimdi:(
Kabaklara çektiğin o çoook fotojenik resimler için seni tebrik ediyorum ve kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

yeni blog hayırlı olsun..Kabaklar nefis görünyor,kışın en güzel tatlısı...kireçle yapılanı hiç yemedim ama çok duydum methini,bakalım ne zaman kısmet olur....Ellerine sağlık....

Selam ve sevgiler....

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba EBRUCUM,
Cok tesekkur ediyorum, tarifler firsat bulursam insallah gelecek yakinda:))

Merhaba HULYACIM,
Cok tesekkur ederim canim, kabaklar fotojenikti, yoksa benim hunerim degil canim:))


Merhaba SERINMAVI
Seninle de tanistigima cok ama cok memnum oldum, tesekkur ederim canim, kirec bulma imkanin olur insallah...

Hülya YILMAZ dedi ki...

kabaklar öylesine güzel görünüyorlar ki, kireçte beklemiş, beklememiş hiç önemi yok...
eline sağlık.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HULYACIM,
Cok tesekkur ederim:))

Adsız dedi ki...

Sevgili Yelde,
kabak tatlısını çok severim ellerine sağlık. Kireçte hiç denemedim ama tadına bakmıştım. rengine bayıldım. sevgiler

Hulya dedi ki...

ben kabak tatlisini cok sevmiyorum ama bu beni bastan cikardi resmen..ellerine saglik

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HULYALAR,
Biliyor musun eskiden agzima koymazdim kabak tatlisini, simdi en sevdigim tatlilardan birisi:))
Tesekkur ederim..

Behiye dedi ki...

Yeldacığım, yeni blogun hayırlı olsun. Kabaklar çok parlak ve çekici olmuşlar. Kireçle uğraşmana değmiş:) Sevgiler.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba BEHIYE
Tesekkurler canim, ama sadece sag alttaki kirecli, digerleri normal pisirme ile ama agdalastirdigim icin goruntu boyle parlak.

Adsız dedi ki...

Yelda.Öncelikle blog dünyasina hosgeldin.Etkinlikten blogunu kesfettim.Ben de kireclenmis kabak tatlisinin tarifi olmadigi icin sadece resmini koydum.Soran olursa sana yönlendiririm.Ellerine saglik...Sevgilier

Adsız dedi ki...

Yine ben... bir az evvel yorumumda blog adresimi unuttum.Hemen vereyim dedim.
www.blogcu.com/birdilimbirtutam

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba SERAP
Blog dunyasinda yeni degilim yanlis anlasilmasin, yalnizca blogcu daki calismalar bitmek bilmeyince sabrim tukendi ve blogspot a gectim. İyi de etmisim, burda isler cok daha kolay ve hizli yuruyor. Evet tarif icin bana yonlendirebilirsin..

Adsız dedi ki...

merhaba canım yeni bloğun hayırlı olsun bende yeni blog açtım beklerim kirazdali.blogspot.com

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba KIRAZDALI
Tesekkur ederim, gelirim tabiki:)"

Adsız dedi ki...

DOSTLAR GÜNÜ...
BILIYORMUSUN BUGÜN DÜNYA DOSTLAR GÜNÜ
BU MESAJI SEVDIGIN DOSTLARINA GÖNDER
EGER BENDE O SEVDIGIN DOSTLARINDAN BIRIYSEM BANADA YOLLA 10 ARKADASINA GÖNDER BAK KAÇ CEVAP GELECEGINE
EGER 7 DEN FAZLA ISE SEVILEN BIR DOSTSUN
EGER DEGILSEN....sevgiyle kal

sebnemce dedi ki...

Merhaba Yelda Hanım,
Yeni blogunuz hayırlı olsun, çilekli :) lezzetli bir blog olmuş. Bu arada Fransa Boykotunda siteme link verdiğiniz için ayrıca teşekkürler.

sebnemce dedi ki...

Merhaba :)
Yelda Hanım sayacı sayenizde koydum anca ancak diğer sayacımla aynı başlatmama rağmen aynı sayısı göstermiyo sebebini bilmiyorum ama 20 kişi falan fark oluştu ben de karışıklık olmasın diye şimdilik kaldırdım. Şimdi sizin sitenize bakarak reklam koyma çabasındayım :)

Yelda Özyurt dedi ki...

Tekrar Merhaba SEBNEMCE,
Sayaclar genelde birbirini tutmuyor, ben yaklasik bir deger olarak dusunuyorum.

munevver dedi ki...

Sevgili Yelda,ben de Hülya Yılmaz gibi düşünüyorum.Kireçli veya kireçsiz..Hepsi makbulüm.Eline sağlık.
Bir öneri,Kabaklar piştikten sonra(kireçsiz)tek sıra halinde fırın kabına alıp,üzerine toz şeker serpip şeker eriyinceye kadar fırınlarsan pırıl pırıl bir kabak oluyor..
Sevgiyle,nanelimon.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba Munevvercim,
tesekkur ederim, onerin icin de ayrica cok tesekkur ederim, bu yontemi de biliyorum ama agdali olunca firina gerek kalmiyor..

eylül dedi ki...

merhaba siteniz çok güzel ancak kireçte kabak tarifinizde sönmüş kireçle sönmemiş kireç arasındaki fark nedir neden sönmemiş kireç kullanılmalı açıklarsanız çok sevinirim ii günler hoşçakalın...

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba EYLUL,
Oncelikle bloguma hosgeldiniz.
Sonmemis kirecin suyuna yatirilan kabak seffaf bir gorunum kazaniyor, daha bir parlak oluyor ve gevrek bir hal aliyor. Bu yuzden cabuk eriyen, yumusayan meyvalarda ozellikle kullanilan bir yontem bu. Ancak pek saglikli bir yontem olmadigi icin de defalarca yikaniyor.

Özlem dedi ki...

Merhaba Çilekli

Kireçte kabak tatlısını yaparken kireçi 10 kere yıkadığınızı belirtmişsiniz. Kireç normalde yıkanmadan direkt suyla karıştırılıp kullanılıyor. Aynı kireci ancak 3 kere kullanabiliyorsunuz kireç kaymaklı su için. Sizin 10 kere yıkamanız kirecin özünü tamamen götürmüşür diye düşünüyorum. Kabaklarınız bu nedenle istediğiniz gibi olmamış olabilir. Bu arada ben şeftali ve böğürtleni kirece yatırdım ama hiç fark olmadı hatta normal yolla yapılanlar daha güzel oluyor. Kireç kaymağı taze ceviz kabak turunç gibi biraz sertçe meyvelerde güzel oluyor. Ceviz macunu yaptım çok güzel oldu. Tekrar kolay gelsin.

çilekli arama motoru