25 Aralık 2006 Pazartesi

BAKLAVA (YE#OZEL YILBASI VE BAYRAM MENUSU)

Bu tarifi yemekbiz ortagi Figen den almistim. İlk baklava denememdi, Figen e buradan tesekkuru borc bilirim;) Ben gecen bayram yapip resimlemistim. Bu bayram da ayni tarifi uygulayacagim elbet ama henuz yapmaya firsatim olmadi, vakti olup da yapmak isteyenlere tarif hazir bulunsun istedim. Tarifi aynen kopyaliyorum yalniz olcu hakkinda bilgi vermek isterim, olculer buyuk davul firin tepsilerine gore, siz kucuk tepsiye yapacaksaniz yarim olcu yapin, zira kalin olur ve icinin pismesi sorun olabilir. Ben bu bayram yuvarlak borcam tepsime yarim olcu yapmayi dusunuyorum...Hamur İçin
  • 1 SB sıvı yağ
  • 1 SB yoğurt
  • 3 yumurta
  • Vanilya-kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • Aldığı kadar un

  • İçine1 kg. Ceviz

Üzerine
  • 2 paket margarin ( 500 gr. ) - yada tereyağı

Şerbet İçin
  • 1,5 kg. şeker / 2 kg. şeker ( Tatlılık oranınıza göre şeker ayarlaması yapın )
  • Su( Şekeri tencereye koyun ve üzerine 2 parmak geçecek kadar da su koyun kaynatın )

Yapılışı

Malzemeler ile hamur yoğrulur. Kulak memesi kıvamında. Cevizden çok az büyük minik bezeler yapın.Bu hamurdan yaklaşık tepsiye göre değişir 50-70 adet beze çıkar. Her bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde oklava / merdane ile , nişasta serperek açın.1 beze açıp , üzerine nişasta serpin nişastayı sıvayın yufkaya, ayırın bir yere . 2. bezeyi de açın ve ilk açtığınız bezenin üzerine koyun ve yine nişasta serpin, sıvayın. 10 adet beze yapın üst üste bu şekilde. 10 adet bezeyi tezgaha alın ve hepsini birden önce merdane ile büyütün. Sonra oklavayı alıp yufka acar gibi inceltin ve büyütün. Yufkayı tepsinize serin , sarkan yerlerini bıçakla kesin, ve kırpıntıları da içine alıp serpebilirsiniz sorun olmaz atmayın ziyan olmasın. İlk kat yufkaya ceviz serpin. Bu işlemi diğer 60 beze bitene kadar 10 ar adet şeklinde açıp tekrarlayın. Her 10 adet yufkada ceviz serpin. Son yufka açtınız ve tepsiye serdiniz yanları kesip düzelttiniz. Baklavayı kesin. Margarin yada tereyağını eritin ve kaşıkla üzerine dökün. 170 derece fırında altı üstü çıtır olana dek pişirin. İçi hamur kalmasın kürdanla kontrol edin. Şerbetini ne zaman isterseniz dökün. Ama mutlaka biri sıcak olacak.
Afiyet Olsun
Baklavayi onceden yapip(1hafta-10gun belki daha da once) serbetini arefe gunu veya bayram sabahi dokebilirsiniz. Birinin sicak digerinin soguk olmasi gerektigini unutmayin yeter.

KESME İŞLEMLERİ
(Figen cok guzel resimlemis hepsini buradan gorebilirsiniz)
1. Önce 4 e kesin, ve yine 4 e kesip 8 parçaya bölmüş olun
2. Her üçgeni dikey kesin paralel şekilde ve sonra baklava dilimi şeklinde kesin
3. Yağı dökülmüş son son hali

9 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Yelda cım ellerine kollarına saglık, cok guzel olmus tam kıvamında,
İyi bayramlar olsun, lezzetle yiyin bu bayramda saglıkla...
Teşekkür ederim deneyip paylastıgın için de...

Sevgilerimle,

Figen

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Yeldacığım, siten ne kadar güzel olmuş,ellerine sağlık, seni linklerime ekledim (yemek yapan komşular)!
Komşun Burçak

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba FIGEN,
Tesekkur ederim, sayende canim, asil ben tesekkur ederim:)
Merhaba BURCAK,
Cok tesekkur ederim, ben henuz yeni blogumda link eklemeye baslayamadim, insallah en yakin zamanda ben de seni eklerim..

Adsız dedi ki...

merhaba
baklava ilk deneme için süper olmuş eline sağlık.

hesna
www.mordeniz.blogspot.com

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HESNA,
Cok tesekkur ederim canim, begendigine sevindim:)

Kübra dedi ki...

merhaba..sitenizde yeniyim henüz..
baklava çok güzel görünüyor.. ellerinize sağlık..
bu şekilde kesilmesi de çok güzel olmuş.. annem de baklava yapar ama hiç böyle kesmez.. bu bayram söyleyim de o da böyle kessin..
sevgiler..

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba KUBI$,
Tesekkur ederim, benim annem de boyle kesmez, ben de heves ederdim hep ama karisik gelirdi, Figen sagolsun:)

Adsız dedi ki...

canım çekti bayram gelsede yesek bende yapıyorum bu baklavadan ama 2 senedir çocuklardan yapamıyorum çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba GULIZ,
Ben artik kizimla yaptigim icin sorun etmiyorum, onemli olan onlarin sagligi, tatliyi 3-5 yil sonra da yapsak olur:)

çilekli arama motoru