16 Kasım 2009 Pazartesi

NAR EKŞİSİ yaptim:))

Nar ekşisini çok seviyorum, özellikle kısıra çok yakışıyor. Ancak marketten aldığım bütün nar ekşileri yapay gelmeye başladı bana. İçinde bu kadar katkı maddesi varken, reçel bile almak istemiyorum. Zaten yapımları bu kadar basitken neden zararlı katkı maddelerini vücudumuza depolayalım.
Nar bu kadar bollaşmışken nasıl yapıldığını araştırayım dedim; sadece kaynatılıyormuş. Eh kim tutar beni!:)
Evde 3 tane nar vardı, ekşi mi ekşi:)
Hemen kestim ortadan ikiye. Narenciye sıkacağında sıktım, sonra kabuğu elime alıp limon sıkar gibi kalan suyu da sıktım. Sonra kaynatacağım tencereye süzerek koydum ve kaynatmaya başladım. Kaynayınca altını iyice kıstım. Uzuuunca bir süre kaynattım, köpüklerini aldım. Ara sıra geldim, kontrol ettim. Miktarı her kontrol edişimde biraz daha azalıyordu, başkada bir değişiklik yoktu. Son kontrol edişimde dedim bu olmayacak herhalde, yoksa tencerede bitecek:)

Soğuduğunda biraz kıvam aldığını görünce sevindim. Hemen tadına baktım, aldıklarımdan çok daha lezzetli ve ekşiydi:) Hemen şişeye koydum, kaldırdım dolaba. 3 nardan çıka çıka bu kadar çıktı: yarım çay bardağı. Ama bayıldım. Bundan sonra hazır alacağımı sanmıyorum. Hemen sizlerle paylaşayım dedim. Hatta ben bundan sonra salatalara nar taneleri eklemeyi ihmal etmeyeceğim.

Efendim afiyet olsun...

11 yorum:

zeynep dedi ki...

Yeldacim,
ellerine saglik, biz hersene yapariz bu eksiyi, babam guneydoguya gittiginde ogrenmisti yillar once.
Bizede ogretti.
Bundan sonra eminim sende surekli nar eksini kendin yapacaksin.

Afiyet olsun.

Zeynep

Yelda Özyurt dedi ki...

tesekkurler Zeynep:)
inan oyle dusunuyorum, artik hic begenmem hazir olanlari:) Eger bozulmazsa, bolca yapar, yaza da saklarim...

bdkiper dedi ki...

tamamen GDO suz:) sen yap şöyle güzel bir kısır biz test edelim acaba güzel mi:)) ellerine sağlık yetenekli arkadaşım benim

Yelda Özyurt dedi ki...

sagoalsin cnm, ah bir biaraya gelebilsek de, bu mamalari birlikte yesek:)
umarim gdo yoktur bu narlarda da:)

casminella dedi ki...

Nar ekşisini severim ama marketten aldığım son nar ekşisi mutfakta bir köşede öylece duruyor. Nedeni ise tadının nar ekşisine hiç benzememesi. Ellerinize sağlık, belki heveslenir de ben de yaparım nar bitmeden...

Yelda Özyurt dedi ki...

casminella, sanirim o nar eksisi de yapay, bence mutlaka dene, zor bir yani yok nasilsa, sadece vakit lazim, umarim o vakti de bulursun:)

Unknown dedi ki...

Yelda ellerine aklina saglik. Ben nar eksisini hic kendim denemedim ama dogudan yaptirilmis halde aliyoruz. Ayrica yaptigin marul salatasina bile her seferinde az da olsa koyarsan oda harika oluyor. Buda benden bir fikir:)

Yelda Özyurt dedi ki...

Omurcum, guvenerek aldiginiz bir yer varsa ne guzel tabi, oyle bir sansim olsa belki denemeyecektim bile:)

Evet cnm, rengini karartsada lezzet olarak her turlu salataya yakisiyor aslinda, simdi aklimdan yesil mercimek salatasi gecti, bugun yapayim bari:)

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Merhaba çok hoşuma gitti anlattıların paylaşımın için teşekkürler. Ellerine sağlık. Çokmu kaynatmak gerekiyor. Kıvamına geldiğine nereden anlıcaz? Segiler...

Yelda Özyurt dedi ki...

Arzu, narin miktarina gore degisecektir ama ben 3 nari 1-1,5 saat civari cok kisik ateste kaynattim..

Unknown dedi ki...

süüper bu kadar kolay oldugunu bılmıoodum 0 katkı.ellerine saglık seker:)

çilekli arama motoru