27 Temmuz 2007 Cuma

MİLFÖY TATLISI

Bugunlerde sık sık bu tatlidan yapiyorum; çünkü hem pratik, hem de serin bir tatli. Malum havalar feci sicak gidiyor, Rabbim tum canlilari beterinden korusun... Kılımı kıpırdatacak halim yok aslinda, ne yemek yapmak geliyor icimden, ne disari cikmak. Bu tur serin tatlilar biraz iyi geliyor sanki:) Ya da ben bahane ariyorum yemek icin, bilemem;) Eger sizin de bahaneniz varsa durmayin, mutlaka yapin:

Malzemeler:
Kremasi icin:
  • 2 su bardagi soguk sut
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kasigi toz seker
  • 3 yemek kasigi un
  • 50gr. margarin
  • 1 paket vanilya

Arasina koymak icin:

  • 2-3 adet muz
  • limon suyu

Ve tabiki milfoy hamuru( 10 yaprak icindir olculer)


Nasil mi yaptim?:

Oncelikle kremasini hazirladim ki, sogusun. Yumurta sarisini, sutu, unu ve sekeri iyice cirptim. Ocaktasurekli karistitrarak kaynamasini bekleyip, 3-5 dakika kadar daha pisirdim. Margarini ve vanilyayi ekleyip bir sure mikserle cirptim. Soguyana kadar ara ara karistirdim.

Milfoyleri ucgen dilimleyip(bir kareden 4 tane cikacak sekilde yaptim ben, siz isterseniz 2 tane de cikarabilirsiniz) firinda kabarip hafif kizarana kadar pisirdim. Biraz soguduktan sonra katlari acilan milfoyleri bir bicak yardimiyla enine 3'e ayirdim. Bazilari yeterince kabarmadi; onlari da 2'e ayirdim.

Muzlari dilimleyip limon sıktım uzerlerine. Boylece hem muzlar kararmadi, hem de ayri bir lezzet verdi tatlima. Krema ve milfoyler tamamen soguduktan sonra aralarina krema surup muz koydum ve dagilmamalari icin kurdanla sabitledim. Uzerlerine pudra sekeri serpmeyi unutmadım tabi.

Dolapta sogutup yeyince cok daha yenesi bir tatli oluyor ama fazla da bekletmeyin cunku milfoyler citirligini kaybediyor. Ya da kapali bir kapta bekletmeyi deneyebilirsiniz, ben henuz denemedim.

Efendim afiyet olsun...

20 Temmuz 2007 Cuma

AMASRA GEZİMİZDEN...

Gectigimiz hafta bir Amasra kacamagi yaptik. İyiki de yapmisiz, hepimize cok iyi geldi:) Amasrayi cok seviyorum ben, yas kemale erdi galiba diye dusunmeden de edemiyorum;) ; cunku gercekten kucuk ve sakin bir belde Amasra...
Sizlerle bir kac resim paylasiyorum ve ÇÖVEN ekmegini anlatmadan gecmek istemiyorum. Kepekli misir unuyla yapilan ve tas firinlarda pisen bu somunlari denemeden sakın ola Amasra'dan ayrilmayin...Begenirseniz eger benim gibi fazlasini alip yaninizda da getirebilirsiniz.. Ve bir de Canli Balik restoranda mezgit tava yemeden lutfen ayrilamayin, yaninda 25 kusur malzemeli meshur salatasiyla birlikte. Hala tadi damagimda ve en yakin zamanda bu gezimizi tekrarlamak istiyoruz biz:)
Son gun ayrilirken CAKRAZ'a gittik. Orasi cok daha kucuk bir yer. Denizi muhtesemdi aklinizda bulunsun.


12 Temmuz 2007 Perşembe

YE# 24 LİMONLU BAR


Bu ayki etkinlige daha once yayinladigim tariflerle katiliyorum bu kez. Yeni birsey ekleyemeyecegim bu kez; zira birkac gunlugune kaciyoruz. Limon Çiçeğindeyiz bu ay, limon konusunu da cok sevdim, donusumde tarifleri ilgiyle okuyacagimdan eminim.

Ben tarifi Estelle'den almistim. Ufak degisiklerle yapiyorum, kendi yaptigim sekliyle verecegim tarifi:
Malzemeler
Hamur :
  • 125 g (1 cup) un
  • 60g(1/4 cup) seker
  • 1 fiske tuz
  • 1 avuc ince hindistan cevizi rendesi
  • 90g (6 çorba kasigi ) kucuk kuplere kesilmis soguk tereyag

Ustu icin:

  • 180 g (3/4 cup) seker-
  • 2 buyuk yumurta
  • 60 mL (1/4 cup) taze sikilmis limon suyu
  • 1 çorba kasigi limon ozu ve/veya limon kabugu rendesi(ben her ikisini de kullandim)
  • 1 kahve kasigi un
  • 1/2 kahve kasigi kabartma tozu

Yapilisi:

Firini onceden 180 derecede isitin. Dikdortgen bir kalibi yagli kagitla doseyin. Buyuk bir kapta hamur malzemelerini parmaklarinizla bir iki dakika yogurun. Hamuru dikdortgen kaliba elinizle yayin. Kenarlari kizarmaya baslayincaya kadar 20-25 dk pisirin.

Hamur piserken ustunu hazirlayin.Butun malzemeleri bir el cirpicisiyla bir kapta duzgun bir karisim elde edinceye kadar cirpin. Bu karisimi, onceden pisirdiginiz hamurun ustune döküp 30 dk pisirin. Barlarin ustu fazla kizarmamasi gerekiyor. (ben burada firinin isisini dusuruyorum kizarmayi onlemek icin) Barlarin pistigini ustunun hafif yapiskan olmasindan anlayabilirsiniz. Barlari soguttuktan sonra istediginiz gibi dilimleyebilirsiniz. Kapali kapta buzdolabinda saklayin.Buzdolabinda bekledikce guzellesen bir tatli.

En son uzerine pudra sekeri serptim ben ek olarak...

Efendim afiyet olsun...

YE#24 LİMONLU MERENG

Uzun zamandir yayinlamaya firsat bulamadigim bir tarif bu. Cok severek yiyorum limonlu lezzetleri ben. Yalniz mereng kismi cok cabuk yumusuyor, buzdolabinda beklettigim icin maalesef kitir olarak yemem pek mumkun olmadi. Eger bu konuda bildiginiz bir puf noktasi varsa ve paylasirsaniz sevinirim. Gelelim nasil yaptigima:

Malzemeler:
Hamuru icin:
  • 3 su bardagi un
  • 1 adet yumurta
  • 150 gr. margarin
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 su bardagi toz seker

Muhallebisi icin:

  • 4 su bardagi sut
  • 4 adet yumurta sarisi
  • 1,5 su bardagi toz seker
  • 4 corba kasigi un
  • 5 adet limonun suyu
  • 1 adet limonun rendelenmis kabugu
  • 1 paket vanilya

Mereng(beze) icin:

  • 4 adet yumurta aki
  • 2 cay bardagi toz seker
  • yarim cay kasigi tuz

Hamuru hazirlamak icin malzemelerin hepsini derince bir kapta karistirin. Hamuru kelepceli bir kabin dibine bastirin. Hamuru tart hamuru gibi oluyor, aklinizda olsun. 180 derece isinmis firinda hamuru pisirip sogumaya birakin. Muhallebi icin sut, cirpilmis yumurta sarilari, tozseker ve unu bir tencereye alip karistirarak pisirin. Pistikten sonra limon kabugu rendesi, limon suyu ve vanilyayi da ekleyip, bir tasim daha kaynattiktan sonra ocaktan alin, eger hamur soguduysa beklemeden muhallebisini dokebilirsiniz.

Bezeyi hazirlamak icin yumurta akini tuzla birlikte kar haline gelene kadar mikserle cirpin, sekeri yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam edin. Bezeyi krema torbasi ve ya siringa ile sogumus muhallebinin uzerine sıkıp, 130 derecede bezeler hafif kizarana kadar pisirmeye devam edin.

Firindan cikarip soguduktan sonra servis yapin.

Efendim afiyet olsun...

8 Temmuz 2007 Pazar

KIYMALI BÖREK


Malzemeler:


  • 1 kg. yufka

Ara sosu icin:



  • 0,5 su bardagi yogurt

  • 1 su bardagi sut

  • 1 cay kasigi karbonat

  • 1 su bardagi sıvıyag

  • 1 yumurta

İc harci icin:



  • 300gr. kadar orta yagli dana kiyma

  • 1 buyuk kurusogan

  • tuz, karabiber

Uzerine susam ve coreotu


Yapilisi:


Oncelikle kiyma kavrulur, rengi tamamen dondukten sonra sogan eklenip iyice kavruluduktan sonra tuz ve karabiberini ekleyip ic harcini sogumaya birabilirsiniz.


Daha sonra yufkalarin arasina surecegimiz ara sosunu hazirlayalim. Butun malzemeleri homojen bir gorunum alana kadar iyice cirpalim. Eger el blendiriniz varsa 30 sn. lik is... Mumkunse yuvarlak bir tepsi kullanin. Tepsiyi yagladiktan sonra bir yaprak yufkayi tepsiye seriyoruz. Kenarlardan artan kisimlari simdilik disarida birakiyoruz. Uzerine bolca ara sosumuzdan surup, diger yufkayi uzerine tepsinin her yerine esit dagilacak sekilde burusturarak yerlestiriyoruz. Yine arasosunu bolca surup firca yardimiyla aralara iyice yediriyoruz. Ucuncu yufkayi da ayni sekilde yerlestirdikten ve sosladiktan sonra ic haricimizi esit sekilde dagitiyoruz. Kalan yufkalari da ayni sekilde yerlestirip sosladiktan sonra en son tepsinin kenarlarindan sarkan yufkalari da uzerlerine kapatiyoruz. Yalniz hicbir yerinde soslanmamis yufkalar birbirine degmesin. Buna dikkat ederseniz cok lezzetli bir boreginiz olacak. En ustunude sosladiktan sonra susam ve coreotuyla susleyip yarim saat dinlendirin(mumkunse dolapta). 200derece firinda nar gibi kizarana kadar pisirin. Piserken boreginiz balon gibi sisecek, sakin korkmayin, tadini cikarin:)



Efendim afiyet olsun...

4 Temmuz 2007 Çarşamba

RADİKA SALATASI

İlk defa deniyorum ve begendim. Gercekten denemeye deger diye dusunuyorum. Deniz borulcesini sevdigim kadar sevdim bunu da. Metro Grosmarket 'ten paket halinde aldim ve direk paketin uzerindeki tarifi uyguladim. Aynen aktariyorum:

Malzemeler:


  • 500gr. radika

  • 1/2 cay bardagi zeytinyagi

  • 1 adet limonun suyu

  • 3 adet sarmisak

  • 3-3,5 litre su

  • yeterince tuz

Yapilisi:


Suyu kaynatin, radikalari yikayip 5-6cm. uzunlugunda parcalara bolun.


Radikalari kaynayan suya atip yaklasik 5-7 dakika kaynatin. Suyunu suzup zeytinyagi, limon ve sarmisakla sos yapip servis yapin..


Farkli lezzetler icin:


Sogan ile kavurmasi yapilarak, uzerine yumurta kirilarak yada sarmisakli yogurtla da servis yapilabilir..






1 Temmuz 2007 Pazar

FIRINDA PATATES(ELMA DILIMI )




Patatesi boyle yemis miydiniz? Yemediyseniz mutlaka deneyin...


Dilediginiz kadar patatesi firca ile kabuklarini suyun altinda iyice temizleyin. Kabuklariyla birlikte elma dilimi seklinde dogradiginizi patatesleri yagli kagit serdiginiz firin tepsisine dizin. Sarmisak,tuz ve zeytinyagi ile hazirladiginiz sosu uzerlerine firca ile surup firinda pisirin.




Efendim afiyet olsun...

çilekli arama motoru