3 Şubat 2007 Cumartesi

MANTI

Bir kazaya kurban gitti ve silindi bu tarif, o yuzden gunlerdir beklemede... Ozene bezene yaz, begenme orasini duzelt, burasini duzelt sonra hooop silinsin. Tekrar ayni seyleri atlamadan yazabilecekmiyim bakalim.

Esim mantiyi boyle iri iri sever, eti dise gelecek der:) Sagolsun, boyle olmasaydi herhalde cok daha gec cesaretlenecektim manti yapmaya. Annem kucuk kucuk yapar cunku. Bizler sadece sikmak icin otururduk. İcini de koydurmazdi pek. Kendi olculu olculu koyardi:) Yillardir hic kucultme geregi duymadim ben:)

Ben manti cok gelince asagidaki gibi unlanmis kucuk bir tepsiye dizip dondurucuda yarim saat bekletiyorum. Sonrada dondurucu posetlerine koyup tekrar dondurucuya atiyorum. Cok pratik oluyor. Benim verdigim olculer sanirim 5-6 kisiyi doyurur. Yaparken bunu dikkate alin.
Malzemeler:
İçi icin:
  • 350gr. yagsiz/az yagli kiyma
  • 1 buyuk kurusogan
  • Yarim bag maydonoz
  • Karabiber, kimyon, tuz

Hamuru icin:

  • 750gr. un
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi tuz
  • Ilik su

Uzeri icin:

  • Sarimsakli yogurt
  • Tereyag, kirmizi toz biber, nane, sumak

Gelelim nasil yaptigima..

Hamuru hazirlayin once. Biraz sertce bir hamur olsun. Uzerini kapatip(ben naylon posetle kapatirim hep) dinlenmeye birakin. Bu arada icini hazirlayin. Sogani rendeleyin veya sulandirmadan robotta cekin. Maydonozu minik minik dograyin. Kiymaya kiyilmis sogani ve maydonozu, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip iyice karistirin.

Dinlenen hamuru 3 bezeye ayirip unla acin. İstediginiz kalinliga gelince istediginiz boyutta kare kare kesin. Yine istediginiz miktarlarda ic koyun her bir kareye. Cok cesitli manti sikma yontemleri var ama ben dort kosesini bohca gibi birlestirip sıkıyorum. İsterseniz ucgen de sıkabilirsiniz. Sıktıgınız mantılari birbirine degmeyecek sekilde un serpilmis bir yuzeye koyun.



İsiniz bittiginde hemen pisirecekseniz tuzlu kaynar suya atabilirsiniz. Hemen pisirmeyecekseniz hic ellemeden bu sekilde bekletebilirsiniz. Eger dondurucuya atmayi planliyorsaniz, yukarida bahsetigim islemi yapiniz.

Yeterince pisip pismedigini tadina bakarak anlayabilirsniz. Tabaklara servis yapip biraz soguttuktan sonra uzerine sarimsakli yogurt ekleyin. Kirmizi biberi ve kuru naneyi tereyaginda kizartin ve uzerine dokun. Tercihe gore sumak ekleyin.

Efendim afiyet olsun...






14 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Yeldaaaaaa:)) cok guzel olmuslar ellerine saglık canım.
Kendi mantın gibisi var mı değilmi ama,

Sevgilerimle,
Figen

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba Figeeeeenn:)
Hosgeldin canim. Evet kesinlikle oyle Figencim, kendi yaptigin en guzeli. Ben hic hazir manti almadim. Mantici da yediklerimse sadece nefesi koreltmek icindi:)
Tesekkurler canim...

Kübra dedi ki...

ayy mantııı.. ellerinize sağlık..
ne güzel de açmışsınız.. ben de mantının küçüğünü sevmem valla hem ne öyle minicik minicik :p
bizimkiler mantı açmazlar.. genelde hazır alırıs.. heralde kendi elinde yaptığını yemek daha bi keyiflidir.. afiyet olsun sizee :)

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhabalar KUBI$,
İnan bana hazir satilanlar manti degil, onlar manticik:)Sizinkilere soyle bir de evde yapsinlar:)

munevver dedi ki...

Sevgili Yelda,babam için yazdığın taziye mesajına teşekkür ederim.
Sağolasım.
Beni sobelemişsin sen de. en kısa sürede anlatacağım kendimi.
Sevgiyle,nanelimon.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba Munevvercim,
Tekrar tekrar sabir diliyorum sana, merakla bekliyorum anlatmani..

Adsız dedi ki...

Yelda ablacım mantı çok güzel gözüküyor ellerine sağlık.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba PEMBELI,
tesekkur ederim canim:)

Adsız dedi ki...

mantı olsunda nasıl olursa olsun offff bayılırım mantıya ama bizim evde eşim sevmez sadece bende genelde gündüz misafirim gelince yaparım ellerine sağlık canım süper görünüyor

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba GULİZCE,
Az kalsin diyecektim ki, mantida sevilmezmi ama vazgeciyorum cunku aklima birsey geldi, paylasmak istiyorum: Komsumuz yasli bir teyzemiz var. Esim cop ciger yapmisti cocuklarla yiyorlardi,ben cigeri hic sevmem, uzerine bu teyze geldi. Ona da ikram ettik. Bana ciger sevilmiyecek birsey mi diye kizmisti, yumusacik et demisti. Cok gulmustum:) O aklima geldi.. Daha birsey demiyeyim:)

Adsız dedi ki...

merhaba,

mantıyı çok severim. İki kez yaptım bugüne kadar. Elimden geldiğince küçük küçük yapmaya çalıştım ama saatlerimi alıp beni insanlıktan çıakrdı. :) Ama hazır mantı hiç sevmem. Ya annemin mantısı ya annemin mantısı :D

Sizin mantınız şahane görünüyor...

elinize sağlık

sevgilerimle

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba ZERRIN,
Sen de benim gibi iri yapsaydin, cileden cikmazdin, tabi kucuk olmali diye bir takintin yoksa. Benim artık hic gozumde buuyumuyor mantı yapmak:)
tesekkurler canim:)

Tuba dedi ki...

Yelda'cigim ellerine saglik, mantin nefis gorunuyor. Ben en son mantimi Turkiye'den aldigim mantimatik ile yaptim, hatta bloguma resmini de koydum. Cok rahat oluyor o sekilde. Sekilleri boyle degil tabii. Ama olsun manti mantidir:)) degil mi? sevgilerle,

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba TUBA,
Kesinlikle sekli benim icinde onemli degil, onemli olan lezzeti:)
Seninde ellerine saglik canim..

çilekli arama motoru