2 Haziran 2007 Cumartesi

TUZDA BALIK

Sizlere muhtesem bir lezzetten bahsetmek istiyorum bukez. Denemek icin bu kadar gec kaldigim icin kendime kiziyorum. Gectigimiz haftalarda denedik bu yontemi. Yapimi zor ve pismesi zaman alan bir yontem gibi gorunuyordu bana; yanilmisim...

Esim baliktan koca bir turnayla donunce ilk aklima gelen tuzda balik yapmak oldu. Bu yontemle daha sonra butun tavuk da pisirmeyi dusunuyorum. Nasil mi yapilir:

Once balik butun olarak temizlenir. Bas ve kuyruk yerinde kalmali. Temizlenip yikanan baligin ici bir kac defne yapragi ve istediginizi baska aromalar varsa onlarla doldurulur. Biz baligi baglamayi tercih ettik icine tuz kacmasin diye. Baliginizin formuna gore gerek duyarsaniz bunu sizde yapin. Tuzu az suyla (sekil verilebilecek kivama gelecek kadar su yeterli) ve yumurta akiyla( ben balik buyuk oldugu icin iki yumurta aki kullandim) yogurarak bir harc hazirlayin. Sofra tuzu kullandim ve miktar olarak 2 kg. kadar tuz gitti. Bu sizin baliginizin buyuklugune gore degisecektir. Tepsinizin tabanina baligin buyuklugune ve sekline gore tuzlu harctan duz bir zemin hazirlayin. Baligi bu tuzdan zemine yatirip, uzerini tamamen tuzlu harcla kapatin. 220 derece firinda 30-45 dk. kadar pisirin. Daha kucuk baliklar kullanacaksaniz 200 derecede 30 dk. pismesi fazlasiyla yeterli olacaktir. Baligi tuzdan cikarmak icin bir cekic ve tornavidaya ihtiyaciniz olacaktir:) Dikkatli olun, kenarlardan kırarak bir butun halinde cikarmaniz mumkun. Baligin derisi tuz tabakasina yapisarak ayrilacaktir. Baligin uzerinde kalan deri parcalari varsa onlari da cikarin. Ve gerisini siz tahmin edin;)


Efendim afiyet olsun...

10 yorum:

Hülya dedi ki...

Nedenli meşakkatli bir tarifle upraşmışsın valla tebrik ediyorum;)
Benim de defterim de böyle bir tarif var ama denemedim.Tarifi kimden mi aldım?Emel Başdoğan'dan...
Senin ki gibi bir tarifdi o da...
Süpersin canım benim...

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HULYAcigim,
İnan oyle degil, hatta diger butun yontemlere gore cok daha temiz ve kokusuz bir yontem bu. Denersen hak vereceksin. Tesekkurler:))Sevgiler..

Hülya YILMAZ dedi ki...

öyle güzel anlatmışsın ki önümüzdeki kış balıklar bollaşınca bi denemeli...
eline sağlık.

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HULYAYILMAZ,
Tesekkur ederim canim, mutlaka denemelisin...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Bu tarif biraz emek istesede çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler...

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba TABAKTA,
Sanirim denemeyen kimse yontemin kolayligina inanmayacak. Tesekkurler, sevgiler...

Özlem dedi ki...

Yelda'cım,

Tarifinin başlığını okuyunca, önce bi dudak büktüm, zor iş diye, ama yazının devamını okuyunca yorumun beni yüreklendirdi valla...
İlk fırsatta deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım,
sevgiler...

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba OZLEMcigim,
deneyince bana hak vereceksin, tesekkurler..

Unknown dedi ki...

Ah ah şimdi nasılda canım çekti sanırım aynı kaderi paylaşıyoruz. Yani eşlerimizin balık aşkı. Bizde balık dönüşü büyük bir balık geldimi bu şekilde yapmayı tercih ediyoruz. Ellerine sağlık. Sevgiler..

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba SELSERVIS,
Hosgeldin bloguma:)
Demek ayni kaderi paylasiyoruz, cok hos:)tesekkurler, sevgiler..

çilekli arama motoru