11 Haziran 2007 Pazartesi

MUTFAKTA SIR KALMADI



MUTFAKTA SIR KALMADI



Tencerenin kapağına neden ekmek dilimi konulur?
* Lahana ve karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek için tencerenin kapağına bir dilim ekmek yerleştirin.
* Kızarmış tavuğu tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece alın. Tencerenin içinde su kaynatın ve süzgecin üzerine oturtup ısıtın.
* Kabuklarını kolayca açabilmek için cevizleri bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.
* Unun böceklenmemesi için un kavanozunun içerisine bir adet defneyaprağı atın.
* Patateslerin filizlenmesini ve büzüşmesini önlemek için torbanın içine bir adet elma atın.
* Kuru soğanları kese kâğıdına sarıp buzdolabının sebze bölümünde saklarsanız çürümez.
* Hazırladığınız soslarda harika ve farklı tatlar elde etmek için soya ve susamyağı kullanabilirsiniz.
* Peyniri kolay rendelemek için 15 dk buzlukta bekletin.
* Domates salçanız ekşiyse içine bir adet havuç rendeleyin.
* Keki ikiye bölmek için sağlam bir dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çekin.
* Kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın.
* Yemeğin yağı fazlaysa içine birkaç küp buz atın. Yağ buzun üzerine toplanınca buzu çıkarın.
* Kırmızı etle hazırlanan yemeklerin lezzetli olması için etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına da sarımsak sürün. Daha sonra az yağla fırında kızartıp yemeğinizi yapın.
* Kırmızı eti, kekikli, kremalı ve hardallı soslarla sunun.
* Kırmızı et yağda kızartılırsa üst yüzeyi sertleşecek, dolayısıyla etin suyu içinde kalacaktır. Böylece elde ettiğiniz içi sulu, dışı sertleşerek kızarmış et daha lezzetli olur.
* Kümes hayvanlarının etine en çok soğan, sarımsak, karabiber, kekik, adaçayı, biberiye, tarhun ve safran yakışır.
* Balık buğulama, haşlama, balık şişe defne yaprağı, fırında ve soslu yemek balıklarına tarhun, tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, kavurma ve yahnilerine biberiye, balık ızgaralara ve jumbo karides tavaya nane yakışır.
* Kabarık bir omlet yapmak için bir yemek kaşığı suyun içine bir çay kaşığı mısır unu karıştırıp yumurta ilave edin.
* Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletip bir bezle ovalayın.

Kaynak:Sevim Gökyıldız
Zaman gazetesi-Cumaertesi

8 yorum:

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Canım bu güzel bilgileri bizimle de paylaştığın için teşekkür ederim.
Sevgiler…

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba TABAKTA,
Ben de buradan bu paylasimin asil kaynagina tesekkur etmek istiyorum. Ben sadece bu sayfaya tasidim, ilginc püfler ogrendim:))

Adsız dedi ki...

merhaba
ah sen negüzel taşınmışsın ben de taşınmak istiyorum ama gözüm yemiyor nedense ayrılamadım blokcu dan blogger dan yerimi aldım ama bu kadar alışmışken zorlanıyorum ne dersin kolaymı

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba KUCUK MUTFAGIM,
Blogcudaki eziyetlerden sonra ne kadar kolay olduguna inanamayacaksin. Hem de artik TURKÇE:))

Hülya dedi ki...

Sırlarını bizimle de paylaştığın için teşekkürler Yelda...
Sevgiler canım...
Pembe merdaneli peri ve ağbisi nasıl?

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba HULYAcigim,
Ne demek, lafi mi olur;)Sevgi benden canim...
İyiler, ellerinden operler, buyumek istiyorlar ayni bizim kucuklugumuz gibi............

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Yelda,
bu yazıyı ikinci defa okuduğuma cok memnun oldum. neden dersen, ılk okudugumda nerdeyse hıcbirini bilmiyordum. Simdiyse 1\3 lük kısmına yaklasmısım.:) Gelecek sefer daha da yakınlasacagımı umuyorum. Bazen bildiğimiz seyleri yapmıyoruz o da ayrı tabii..
canim paylasımın için teşekkürler.
sevgiler selamlar

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba AYSEYAMAN,
Evet cok haklisin, bu yaziyi buraya koymamin nedenlerinden biri de buydu aslinda. Ara ara tekrarlamak gerekiyor:) Ben tesekkur ederim, sevgiyle kal..

çilekli arama motoru