7 Kasım 2013 Perşembe

YER FISTIKLI BİSKÜVİLER

Evde hep bulunmasını istediğim kurabiye çeşitlerinden biri bu bisküviler. Keyif çayınızı yudumlarken size memnuniyetle eşlik edecekler J

Malzemeler


  • 150 gr tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı kadar çekilmiş yer fıstığı
  • 100 gr pudra şekeri
  • Yarım çay kaşığı tarçın (yer fıstığının tadını ve kokusunu fazla bastırmasını istemediğim için az koydum.)
  • Aldığı kadar un

Nasıl yaptım?
Bütün malzemeleri iyice karıştırdım. Hamur merdaneyle açılacak kıvamda olmalıdır. Eğer benim gibi bisküvi yapacaksanız 3 mm. Kalınlıkta açıp istediğiniz şekillerde kesebilirsiniz. Ben bu kez kalıp kullanmadım sadece düz kestim. Siz isterseniz kalıplarla şekil verebilirsiniz.

Eğer kurabiye şeklinde yapmak isterseniz aynı malzemelere kabartma tozu ekleyip daha kalın açarak dilediğiniz şekli verebilirsiniz.


180 derece ısınmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

4 Kasım 2013 Pazartesi

BİR KEMİK, BİR TENCERE KEŞKEK, BOLCA KEMİK SUYU ...

Kurban Bayramında eve gelen koca bir uyluk kemiği parçası vardı. Ne zamandır aklımda olan keşkeği yapmak için bir fırsat doğdu bana. Keşkek kemikli et varsa güzel… Hangi kültürün böyle bir yemeği var ki J Keşkek köylerde düğünlerde yapılan bir yemektir aslında. Kocaman kazanlarda yapılır. Özel tokmakları vardır, pişmekte olan et ve buğday bu tokmaklarla dövüle dövüle pişirilir. Buğday iyice özlenir ve sakız gibi olur.

Eh bizde bu imkanlar yok tabi, ben sadece pişirdim dövemedim J Ama yine de çok güzel bence..

Malzemeler

  • Kemikli et (bendeki kemikte fazla et yoktu üzerinde ama eklemeye de gerek duymadım. Sizin tercihinize kalmış)
  • 2,5  su bardağı aşurelik buğday (yarma)
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • Tuz

Nasıl Yaptım?
Bir gece önceden buğdayı tencerede bir taşım kaynattım, kapağını kapatıp ertesi güne kadar beklettim. Ertesi gün baktığımda buğdaylar pişmiş gibi görünüyorlardı ama daha çok pişecekler. Kemikleri düdüklüde iyice haşladım. Üzerindeki etleri ayırdım.

Salçayı yağda kavurduktan sonra süzdüğüm buğdayları ve kemikli etin üzerinden ayırdığım etleri katıp karıştırdım. Üzerine kemik suyundan ekledim.
 Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bıraktım. Keşkek kemik suyunu çektikçe, biraz daha eklediğim(bu işlem birkaç kez tekrarlanacak) için kemik suyunu sıcak tutum. Eğer soğumuşsa pişirmekte olduğunuz buğdaylar tekrar sertleşecektir. Buğdaylar yeter diyene kadar pişirmek lazımJ Tuzunu da unutmayalım. Pişen buğdayları kapağı kapalı biraz demlenmeye bırakalım. Bu arada kalan kemik sularını çorbalarda pilavlarda kullanılmak üzere dondurucuya kaldırmayı unutmayalım..
Afiyet olsun.

30 Ekim 2013 Çarşamba

AYVA TATLISI


Eğer ayva aldınız ve yenmiyorsa size bir alternatif. Ama ayva nasıl olursa olsun ben mutlaka tatlısını da yemek istiyorum ve her şartta yapıyorum. Eğer hiç denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum. Meyve tatlıları her şekilde yenir bence :) Çünkü aromaları daha belirgin oluyor ve çok da  hafif oluyor. Tatlı ihtiyacını da karşılıyor.

Malzemeler:
  • 3 adet ayva 
  • 1 su bardağı toz şeker
İç dolgusu için:
  • 1tatlı kaşığı tereyağ
  • 3 adet ceviz
  • 1 tatlı kaşığı fındık
  • 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Üzeri için:
  • 1 paket krem şanti
  • 3/4 su bardağı süt
Ayvaları soyup ikiye bölüp, içlerini temizleyin. Ayvaları tencereye yerleştirip toz şekeri üzerilerine serpin. Yarım çay bardağı kadar su ile şekerin erimesini bekleyin. Bu arada tencerenin kapağını kapatmalısınız. Kısık ateşte pişerken ara ara şerbeti kaşık kaşık alıp ayvaların üzerine gezdirin. Piştiğini çatal batırarak anlayabilirsiniz. Ocağı kapatınca soğumaya bırakın. Ayvalar pişerken bir yandan da iç dolgu malzemelerini bıçakla iri kıyarak tereyağında hafifçe kavurun. Evde kuş üzümü olmadığı için bu seferlik kuru üzümü küçük parçalara ayırarak kullandım. Kavururken  malzemelerin yanmamasına dikkat edin. Ayvaları servis tepsisine aldıktan sonra iç dolgu malzemelerini ayvaların üzerine paylaştırın. 



Tatlınız soğurken krem şantiyi sütle karıştırıp, kıvamına geldikten sonra ayvaların üzerini süsleyin. Dilerseniz taze krema da kullanabilirsiniz, çok daha hafif olacaktır. Varsa süt kaymağıda olabilir. Afiyet olsun.

19 Ekim 2013 Cumartesi

HAMSİ KUŞU



Ben hamsiyi en çok kuş haliyle seviyorum:) Kılçıkları olmadığı için kızımda en çok böyle seviyor. Eger kılçık temizlemeye vaktim varsa çoğunlukla böyle pişiriyorum. Bilmeyenler için kısaca nasıl yaptığımı anlatayım. 

Temizlediğim balıkları yıkadıktan sonra kılçıklarını temizliyorum. İki hamsiyi birbirine yapıştırıyorum.


Mısır ununa buladığım hamsileri kızgın yağda kızarana kadar pişiriyorum.

 Yanında salata olmazsa olmaz :) Afiyet olsun

17 Ekim 2013 Perşembe

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ


Elinizde kalmış, yumuşamış erikleriniz mi var? Bende vardı; artık onlar reçel oldular. Çok da güzel oldular. Kabuklarıyla birlikte ikiye böldüğüm eriklerin üzerini örtecek kadar toz şeker ekledim. Bir yemek kaşığı kadar da su ekleyip kısık ateşte pişirdim. Kabukları çok güzel renk veriyor. Eğer rahatsız ediyorsa piştikten sonra kabuklarını ayıklayabilrsiniz ama biz kabuklarıyla tükettik :) Evet bizim reçel bitti bile. Eğer çok miktarda yapacaksanız kaynarken limon suyu eklemeyi unutmayın. Afiyetle...




10 Ekim 2013 Perşembe

DOMATES SOSLU BİBER TURŞUSU


Bu turşunun daha çok domateslerini seviyorum, o yüzden biberler az gözüküyor. Siz dilediğiniz gibi dengeleyebilirsiniz. Biberlere bıçağın ucuyla delik açtım ve kavanozlara doldurdum. Üzerine robotta çektiğim domates ve sarımsakları ekledim.



Kavanozların üzerine 1 kaşık sofra tuzu ve biraz sirke ekledim. Aslında bu turşuda sirkeye ihtiyaç yok, domatesler ekşiyor ve gerek kalmıyor. Kavanozlarda çok fazla basınç oluyor ve dikkatli olmak gerekiyor. Ben hergün havasını alıyorum kavanozların. 


Afiyet olsun..


9 Ekim 2013 Çarşamba

KATKISIZ FISTIK EZMESİ


Evde fıstık ezmesi yaptım. İnanın çok kolay ve çok güzel. Çocuklarınıza ve tabiki size :) Şuan gidip bir kaşık daha almamak için kendimi frenliyorum :)

Nasıl yaptım:

Bir kase yer fıstığını robotta çektim. (Eğer çiğ yerfıstığı kullanacaksanız mutlaka kavurun)
Üzerine yarım çaybardağı kadar bal koyup robotta çekmeye devam edin. Ben balı biraz fazla koydum. Tercihinize göre miktarını ayarlayabilirsiniz.
Kapaklı bir kaba koyup oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

çilekli arama motoru