tag:blogger.com,1999:blog-23523474720056513162024-03-23T13:30:04.943+02:00ÇİLEKLİYelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.comBlogger137125tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-91253026278312536862017-07-24T16:08:00.002+02:002017-08-06T11:01:00.409+02:00Tam Kıvamında FIRIN SÜTLAÇ (Yumurtasız)
Sütlaç sevmeyen çocuklarım her ne hikmetse fırın sütlaç yapınca kapış kapış yiyorlar :)
Hal böyle olunca da çok uzun zamandır yaptığım, ideal kıvamı yakaladığım bir tarif. Tereddütsüz denemeniz için bütün ayrıntılarını yazmaya çalışacağım. Fırına sürmek istemezseniz yine aynı tarifi fırına girene kadarki sürec ile yapabilirsiniz...
Malzemeler:
1 kg. süt
Yarım su bardağı pirinç
1 su Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-51188964952848458962017-06-20T16:13:00.003+02:002017-06-20T16:13:42.505+02:00GÜL ŞURUBU
Ramazan ayının başlarında paylaşmak istemiştim ama unutmuşum. Eğer reçellik gül bulursanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Miktarlar tamamen sizin damak tadınıza kalmış olsada ben ölçüyü 2 lt. şurup için kullandığım miktarı yazacağım. En azından tahmini bir fikriniz olsun.
Malzemeler:
Kokulu gül yaprakları (3-4 adet gül)
Toz şeker (1,5 su bardağı)
Limon tuzu ( ben toz halinde 1 tatlı Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-74331535424024945712017-06-03T15:07:00.001+02:002017-06-04T01:41:57.698+02:00GÜL REÇELİ
20 adet kadar kokulureçellik gül,
6 su bardağı su,
8 su bardağı toz şeker,
1 çay kaşığı limon tuzu (bende toz halinde limon tuzu vardı, kaşıkla ölçtüm, sizde parça parça ise büyüklüğüne göre 2-3 hatta 4 parça bile koyabilirsiniz)
Rengini daha koyu yapmak için içine 3 tane nar çiçeği (hibiscus) attım
Öncelikle suya limontuzunu atıp ayıklayıp iyice yıkadığım gül yapraklarını (içinde Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-50917952564217611052017-01-30T11:37:00.000+02:002017-01-30T11:37:46.141+02:00KEÇE TABANLI ÖRGÜ PATİKLER
Tamamen göz kararı yaptım ama isteyen için ilmek sayısını yazayım. Evdeki parça kalın ipliğimle ördüm, marka veremeyeceğim ama 6 numara şişle ördüm. O kalınlıkta bir iple vereceğim ölçüler uygun olur sanırım. 10 ilmek ve 56 sıra haroşa örgü ördüm. Bu sıra ölçüsü 38 numara ayağıma göre ölçerek ayarladım. Sizde yaparken ayağınıza ölçerek ayarlamalısınız.
Tabanını kesmeden önce Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-72734330699203930392016-08-22T12:21:00.002+02:002016-10-09T00:01:59.358+02:00SULANMAYAN KAŞIK KAŞIK YOĞURT ve İyi Bir Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Yıllardır yoğurt yapıyorum, duyduğum her yöntemi denemişimdir. Lezzet açısından yoğurdumdan çok memnunum. Hazır yoğurt yiyemiyorum artık. Ama tencerede yaptığım yoğurtlar üzerinden almaya başladıkça sulanıyordu. Bu yüzden kavanozlara yapmaya başladım. Yıllardır da bu yöntemden çok memnun kaldım. Önce yapılanlar önce tüketilmesi üzere dolabıma sıralıyor, bir veya iki kullanımda sulanmadan Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-86485865194642432402016-08-20T05:36:00.000+02:002016-08-22T11:44:01.980+02:00Kadayıflı Damla Sakızlı Muhallebi
Malzemeler:
500ml. süt,
200gr. taze kadayıf,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı toz şeker,
2,5 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı pirinç unu,
birkaç parça damla sakızı,
bir avuç çam fıstığı
Öncelikle kadayıfları ince ince kıyıp çam fıstığı ve tereyağı ile birlikte tavada kavuruyoruz. Rengi dönmeye başlarken 1/4 su bardağı toz şekeri de ekleyipYelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-77121631033278888912016-05-22T14:55:00.001+02:002016-05-22T15:16:06.818+02:00BAT
Yeşil Mercimeğin en sevdiğim tariflerindendir bat. Aslında daha sulu yapılır ama böyle yemesi daha kolay olduğu için ben az sulu tercih ediyorum. Hazır heryer taze yaprakla doluyken hem bir sunum önerisi hem de bir fikir olsun diyerek tarifimi paylaşıyorum.
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı ince bulgur
2 adet domates
4-5 dal taze soğan
dilediğiniz kadar maydonoz ve Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-46549474986828001372016-04-29T06:17:00.001+02:002016-04-29T06:17:23.414+02:00ÖNERİ (LİMON SUYU)
Limon fiyatları tavan yapmadan dondurucuya salatalar için limon suyu koydum. Sizlere de tavsiye ederim😊 Ayrıca hazır dondurucum boşalmışken bir portakal ve bir limon ile yaptığım 3 lt. limonata için bütün olarak portakal ve limonlarım da yerini aldılar...Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-14924789675243668462016-02-12T22:26:00.000+02:002016-02-17T13:13:45.669+02:00PORTAKAL KABUĞU REÇELİ
Önceden portakal kabuklarının içindeki beyaz kısımları çıkararak yapıyordum bu reçeli. Bu kez portakallarin kabukları kalındı ve yenecek kadar güzeldi. Olduğu gibi yapmaya karar verdim. Yalnızca kabuklarını ince bir tabaka rendeledim. Ben böyle çok daha fazla sevdim 😊
Malzemeler:
6 adet portakal
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı portakal suyu
2 su bardağı su
1-2 parçaYelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-57016309398376049442016-01-15T19:21:00.001+02:002016-01-15T19:21:10.707+02:00TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI
İşkembeyi marketten hazır temizlenmiş, doğranmış ve paketlenmiş olarak yarım ve ya 1 kg.lık paketlerde alıyorum. Çocuklar çok severek tüketiyorlar.
Malzemeler:
1/2kg. Yıkanmış, doğranmış işkembe
3 yemek kaşığı sirke
Yeteri kadar su
Terbiyesi için :
1 yumurta sarısı
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım limonun suyu
Sosu için :
1 yemek Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-89420527748677597412015-12-21T22:42:00.000+02:002016-01-15T19:24:29.776+02:00BROKOLİ ÇORBASI
Yıllardır severek tüketiyoruz, paylaşmayı unutmuşum. Hala brokoliden uzak duranlar var. Karnabaharla yetinenler var, annemden biliyorum 😊. Bense karnabahar kokusunu ne kadar sevmiyorsam brokoli kokusunu o kadar seviyorum. Sadece koku olarak değil lezzet olarak da çok seviyorum. Bu çorbayı da sevmeyene rastlamadım. Tarifi mutlaka denemelisiniz diyerek tarife geçiyorum.
Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-3076855163906404502015-12-16T23:50:00.003+02:002015-12-16T23:50:34.339+02:00BALIK KÖFTE (HAMSİ KÖFTE )
Köfte seven ama balık sevmeyen çocuklarınız mı var? O halde bu tarifi mutlaka deneyin. Balık seviyorsanız zaten deneyin :) Pek haz etmiyor musunuz ? Mutlaka deneyin ;)
Bugün aldığım hamsiler pek hayal ettiğim gibi çıkmadı, eve gelene kadar da elimde biraz hırpalanmışlardı, temizlerken tava fikrimi değiştirip köfte yapmaya karar verdim. Yaparken tedirgindim ama çocuklarım sağolsunlar zatenYelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-6657710708955110662015-11-20T20:56:00.005+02:002015-11-20T20:56:56.913+02:00HİNDİSTAN CEVİZİ DOLGULU KURABİYE
MALZEMELER
250 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
3 yemek kaşığı kakao
Aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN
1 su bardağı hindistan cevizi rendesi
yarim su bardağı pudra şekeri
1 yumurta beyazı
ÜZERİ İÇİN
çikolata
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağını, yumurtanın sarısını ve diğer hamur malzemelerini yoğurarak hamuru hazırlayalım.
İç Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-9085321927734659922015-10-01T19:37:00.000+02:002015-10-01T19:37:18.763+02:00Doğalgaz Aboneliğini Üzerine Alma (Ankara - Başkent Doğalgaz)2 gün önce doğalgaz aboneliğim ile ilgili kapımda bir makbuz buldum. Üzerinde ihbar edilen tarih yazıyordu. Bu tarihten itibaren 10 gün süre zarfında aboneliği üzerime almaz isem gaz hizmetinin kesileceği yazıyordu. Böyle şeyler okulların açıldığı yoğun günlere denk gelmezse olmaz sanki. Biraz araştırıp tapu ve kimlik fotokopisi ile Maltepe'deki Başkent Doğalgaz'a gittim. Sıra aldım ama çok Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-39924092735220150922015-07-08T13:21:00.006+02:002015-07-08T14:02:58.970+02:00Etimesgut Özkent Akbilek Fen LisesiTercih dönemindeyiz ve yeni açılan Özkent Akbilek Fen Lisesi hakkinda gözlemlerimi paylaşıyorum:
Okula ve müdüre telefonla ulaşmak malesef şuan için mümkün değil. Kapıya bir görevli koymuşlar, herşey yetişecek ulaşım çok kolay, servisler mutlaka olacak, yalnizca pansiyonun yetişmesi zor görünüyor diyor. Okulu gidip göreyim derseniz kapılar kilitli olduğu icin alacaginiz cevaplar bunlar. Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com25tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-81998247247257977252014-10-18T18:35:00.003+02:002014-10-18T18:37:32.530+02:00MEZGİT TAVA
Malzemeler:
1 kg. mezgit
1/2 su bardağı mısır unu
tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Mezgitleri temizlemek için ense kısmına bıçak vurmak gerekiyor, daha sonrasını el ile hamsi gibi temizleyebilirsiniz. Temizlenen balıkları yıkayıp süzdükten sonra tuzlayıp mısır ununa bulayın. Isıttığınız tavaya biraz yağ gezdirip balıkları dizin ve kısık ateşte ocağın üzerinde gezdire gezdire her Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-81140897910487746532014-10-11T13:08:00.003+02:002014-10-11T13:08:50.713+02:00ÇITIR BAMYA KIZARTMASI
İri bamyaların yemeğini yapmak pek çekici gelmiyor, onları doğrayınca da çok fazla salgı bırakıyor. O yüzden bence en güzeli iri bamyaları en güzel bu şekilde tüketmek.
Malzemeler:
250 gr. bamya
1 yumurta
1 su bardağı un
tuz, karabiber
kızartmak için sıvıyağ
Sosu için:
domates rendesi
tuz
sarmısaklı yoğurt
Yapılışı:
Yıkanan bamyaların süzülmesini beklerken geniş bir kaba Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-10976719318086917612014-10-10T22:49:00.000+02:002014-10-10T22:49:09.839+02:00DİL SÖĞÜŞ
Malzemeler:
1 Dana dil
Limon
Tane karabiber
Tuz
Bütün dili düdüklü tencerede haşlayın. Dilerseniz tane karabiberleri haşlama suyuna ekleyebilirsiniz. Benim düdüklü tenceremde 40 dakika yeterli oluyor. Eğer eski tip düdüklü tencerelerden kullanıyorsanız süre daha uzun olacaktır. Haşlanan dili sudan çıkarıp üzerindeki deriyi soyup soğuttuktan sonra mutlaka buzdolabında en az birkaç saat Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-33286616517730822002014-10-10T22:48:00.002+02:002014-10-10T22:48:46.906+02:00ARNAVUT CİĞERİ
Malzemeler:
1 bütün dana karaciğeri
Kızartmak için un
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Öncelikle ciğerin üzerindeki zarı temizlememiz gerekiyor. Zarını temizledikten sonra yıkadığımız ciğeri küp küp doğrayıp süzelim. Bir gazete kağıdının üzerine un, tuz ve karabiber serpip ciğerleri ekleyelim. Bütün ciğerler tamamen una bulanıncaya kadar karıştıralım ve kızgın yağa Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-4400380401515509452014-10-10T22:46:00.001+02:002014-10-10T22:46:20.681+02:00KAVURMA
Eğer kavurma yapacaksanız iç yağa ihtiyacınız var, yoksa yaptığınız gerçek bir kavurma olmayacaktır, hata iç yağınız ne kadar çok olursa kavurmanız o kadar kavurmaya benzer :)
Miktar olarak 1 kg. ete 150-200 gr. kadar iç yağ koyabilirsiniz.
Öncelikle kavurma yapacağınız tencereye iç yağını ekleyip karıştıra karıştıra erimesini bekleyin. Erimeye başlayan iç yağa minik doğradığınız Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-83773944265607010362014-10-10T22:43:00.000+02:002014-10-10T22:43:06.983+02:00KIRMIZI LİMONATA (Kızılcıklı Limonata)
Hep sarı olacak değil ya, değişiklik güzeldir :)
Limonatayı hep yapıyordum ama bu kez evdeki kızılcıkları değerlendirmem gerekiyordu, ortaya böyle güzel renkli bir limonata çıktı...
Malzemeler:
5 adet kalın kabuklu limon
1 kase kızılcık
Ben az şekerli seviyorum, o yüzden miktarı size kalmış tozşeker :)
Yapılışı:
Kızılcıkları bir tencerede üzerini 2 parmak geçecek kadar suda pişirin. Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-75571307233806708242014-09-02T21:19:00.000+02:002014-09-02T21:19:27.015+02:00TARÇINLI NEFİS BİSKÜVİLER
Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz, ambalaja girenleri aratmayacak güzel bir bisküvi/kurabiye. Ben kızımla yaptım, enfes kokular hala evde geziniyor. Çok lezzetli oldular. Sizde #tatilbitmeden etkinlik niyetine yapın :)
Malzemeler:
250gr. oda sıcaklığında tereyağ (eğer yoksa teremyağ)
1 yumurta sarısı
8 çorba kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı kadar tarçın
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığıYelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-21998508945770899762014-07-11T15:47:00.002+02:002014-07-11T15:47:37.498+02:00Adı "RAMAZANAŞI" olsun :)
Elimdekileri değerlendireyim derken bir çorba yaptım ve ailece çok beğendik. Bundan sonra bu tarifi yapmak için sadece elimde kalan malzemeler olmasını beklemeyeceğim. Aslında buna benzer yöresel çok çorba var. Hatta belki (benim bilmediğim) aynısı bile vardır. Ben nasıl yola çıktığımı anlatayım :) Bir gün önce yaptığım mantıdan bir avuç kadar iç kalmıştı. Kıyma dondurucudan çıktığı için Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-13525715408358072642014-04-18T15:38:00.002+02:002014-04-18T15:38:47.509+02:00KARAMEL YAPALIM MI?
Ben karameli çok severim; çikolatanın içinde, dondurmanın içinde... Hatta karameli için yerim bunları diyebilirim. Az önce denediğim karamel tarifi şuan ayaklarımı kesmiş durumda :) Benim gibi karamelseverler varsa diye hemen tarifi yazıyorum:
Malzemeler:
Yarım su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı su
3-4 damla limon suyu
20gr. tereyağı
50 gr. taze krema
yarım paket vanilin
Sos tavasına Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2352347472005651316.post-30421803077111582692013-11-12T22:09:00.002+02:002013-11-12T22:09:44.720+02:00TUZLU TOPLAR
Bu tarifi ilk kez deniyorum. Bir daha ki yapışımda üzerine yumurta sarısı sürmeyeceğim. Bu toplar
un kurabiyesi kıvamındalardı ama tuzlulardı.
Malzemeler
150
gr. Tereyağı
1 su
bardağı sıvıyağ
1
yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine)
3-4
çay kaşığı toz şeker
2
tatlı kaşığı tuz
1,5
tatlı kaşığı pul biber
½
çay bardağı çörek otu
1
paket Yelda Özyurthttp://www.blogger.com/profile/07467330729742345003noreply@blogger.com0