28 Eylül 2013 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI-IV

Dondurucuya 3 yemeklik fasulye koymuştum, 3 kavanoz da konserve yaptım. Hala kavanozum var, kış gelmeden hepsini bir şeylerle doldurmalıyım J

Nasıl yaptım? Ayıklayıp yıkadığım fasulyeleri yemeklik doğradım. Dilediğim kadar domatesi kabuklarını soyup doğradım ve tencerede biraz kavurduktan sonra fasulyeleri ekleyip kavurmaya devam ettim. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika kadar pişirdim ve hemen kavanozlara doldurup, sularını eşit paylaştırdım. Kavanozları ters çevirip soğuyana kadar bekledim. Afiyetle en güzel günlerde yemek dileğiyle…


16 Eylül 2013 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI-III

Hazırlıklar devam ediyor. Bamyalar geçmeden hemen siz de yapın diye, kiminize hatırlatmak, kiminize de öncü olmak adına payşaımlarıma bamya ile devam ediyorum. Her yıl dondurucuma fazla yükleniyordum. Bu yıl boş kavanoz bırakmaya pek niyetim yok. Dondurucu da bamya ilk çıktığında hazırladığım bir yemekliğim daha var. İnşallah yeter:)

Hemen nasıl yaptığımı anlatayım:

Eğer henüz bamya alıp temizlememiş okuyucularım varsa, onları bamya temizleme konusunda uyarmak isterim. Bamyanın sapları direk kesilmez. Bamya bir salgı bırakır ve oldukça rahatsız edicidir. Bamyayı temizlemeden önce yıkayın. Sap kısımlarını koni şeklinde soyar gibi temizleyin. Anlatamadıysam Klasik Tatlar sitesinden faydalanabilirsiniz.

Tencereye dilediğiniz miktarda domatesi ekleyip biraz pişirin. Temzilemiş olduğunuz bamyaları domatese ekleyip bolca limon sıkıp, konserve yapacağınız için bir miktarda su ekleyip pişirin. Eğer konserve yerine dondurucuya koyacaksanız, su eklemenize hic gerek yok. Ama benim gibi konserve yapmak istiyorsanız su ekleyin ki, kavanozlarımız dolsun ve kapakları şişsin ki konservemiz bütün kış sağsalim yememizi beklesin. Eğer hazırda haşlanmış nohutunuz varsa şimdiden ekleyebilirsiniz. Eğer yoksa şimdi koymanız şart değil, pişirirken de ekleyebilirsiniz. Bamyanın salgısından kurtulmak için mutlaka limon sıkın pişerken. İnşallah kışın afiyetle yiyin..

15 Eylül 2013 Pazar

KIŞ HAZIRLIKLARI-II

Patlıcanlarım kışa hazır!
Taze patlıcandan çok daha fazla seviyoruz biz kuru patlıcanı...
Ben fazla çekirdekli olanları dolmalık olarak kuruttum. Bir miktar daha dolmalık kuru patlıcanım var. Yemeklik olanlar inşallah bu kış bize yeter:) Oğlumla ben çok seviyoruz yemeklik kuru patlıcanı.  Tazesine göre çok daha az yağ çekiyorlar ve çok lezzetli oluyorlar. Kurutması çok kolay, 2-3 gün yeterli oluyor. Sonra mutfakta bu şekilde dekoratif olarak kalıyorlar:)

Yemeklik kuru patlıcanlarımı nasıl pişirdiğimi şimdi ksaca anlatayım; kısmet olursa pişirince de ayrıca paylaşırım sizinle...

Patlıcanları tencerede kaynayan suya atarak yumuşayana kadar haşlıyorum. Haşlanmış patlıcanları süzüp  beklerken biraz yağda kavurmaya başlıyoruz. Bu arada çok az salça ekliyoruz. Bir önceki postta hazırlamış olduğum domates konservelerinden bolca ekliyoruz. Eğer siz hazırlamadıysanız, bolca salça kullanabilirsiniz ama yerini tutmayacak bilesiniz:) Mevsimine göre aldığınız domates rendesini de kullanabilirsiniz ama vakit hala varken bence siz domates konservesini hazırlayabilirsiniz. Domatesleri çeke çeke 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirdiğiniz patlıcanları hemen servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

11 Eylül 2013 Çarşamba

KIŞ HAZIRLIKLARI-I

Kış kapıda...
Kış hazırlığı yapılırsa daha bir güvenle ve sevgiyle karşılıyorum kışı...
Eğer kış hazırlığı yapmadıysam, her gün ne yiyeceğim sıkıntısı yaşıyorum, pazara, markete gittiğimde yemeklik çeşit bulamıyorum. Akşama ne yapacağım sıkıntısı çok daha fazla oluyor.

Kış hazırlığı biraz yorucu da olsa, bittiğinde verdiği huzura değiyor :)

Yine çoook kavanozum var, domatesler şimdi çok güzelken, değerlendirmek lazım, kışın domates neredeyse hiç almıyorum. Çünkü onları domates kılığına girmiş, kimliksiz sebzeler olarak değerlendiriyorum. Tatsız, lezzetsiz, susuz ve çok pahalı oluyor.

Kavanozlarımı atmaya kıyamıyorum, çok da birikiyorlar, bu yıl kısmet olursa hepsini değerlendireceğim. Her yıl dondurucuyu doldurduğum sebzeleri de konserve yapmaya çalışacağım. Yaptıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim inşallah.

Daha önce 9 kavanoz domates yapmıştım, şimdi 5 daha ekledim, daha yapacağım insallah. Nasıl yaptığımı bilmeyen varsa kısaca anlatayım:

Domateslerimi küp küp doğrayıp büyük bir tencerede pişirdim. Daha sonra rendelenmiş de yapacağım. Biraz da tuz attım. Bunlar sulu domateslerdi ama suyunu çektirene kadar pişirmiyorum. Suları çok lezzetli ve yemeklere ayrı lezzet katıyor. Kaynadıktan sonra ocağı kısıp 20-25 dakika daha pişirip kavanozlara paylaştırıyorum. Kavanozları tepeleme dolduruyorum. Kapakların sağlam olduğundan emin olduktan sonra sıkıca kapatıp kavanozları ters çeviriyorum. Domateslerin sıcaklığı ile içinde basınç oluşuyor ve kapaklar içeri çekiliyor. Soğuduktan sonra kapakları kontrol edin. Eğer içeri çekilmemiş varsa (bastırdığınızda çöküyor ve ses geliyorsa) o kavanozu buzdolabında saklayın ve kısa zamanda tüketin. Çünkü bu konserveler olmamış demektir.  Bu aşamalar bütün konserveler için geçerli olacaktır.

Soğuyan kavanoları serin ve karanlık bir yerde kış boyu saklayabilirsiniz.
Sağlıklı günlerde tüketelim inşallah, afiyet olsun...

7 Haziran 2013 Cuma

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE

Bunu da çok beğendik ve hemen paylaşalım dedim:)
Malzemeler:

  • 1 paket margarin (yumuşak olacak, ben teremyağ kullandım)
  • 1/2 çaybardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1,5 su bardağı nişasta (ben mısır kullandım)
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1-2 yemek kaşığı kakao (etrafına bulamak için)
Yapılışı:

Margarin, sıvıyağ ve pudra şekerini önce yoğurup, sonra sırayla nişasta, un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Küçük yuvarlak toplar yapıp, kaseye döktüğümüz kakaoya bulayıp tepsiye dizelim. 180 derece ısınmış fırında kurabiyeler çatlayana kadar pişirelim. 

16 Mayıs 2013 Perşembe

UN HELVASI

Malzemeler:

  • 250 gr. margarin
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviziçi
  • 2,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Öncelikle şerbetini hazırlayalım. Toz şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Bu arada başka bir tencere veya kapaklı bir tavada margarini eritip, unu kavurmaya başlayalım. Un renk değiştirmeye başlarken ceviziçini de ekleyip birlikte kavuralım. Unumuz yeterince kavrulunca ocağın altını iyice kısıp şerbetimizi ekleyelim. Bu arada çok dikkatli olalım, sıçramalar çok tehlikeli olacaktır. Topaklanmalar olmaması için iyice eze eze karıştıralım. Ocağı ve tencerenin kapağını kapatıp demlemeye bırakalım. 15-20 dakika sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun diyor ve hayırlı kandiller diliyorum.

17 Şubat 2013 Pazar

ALMAN PASTASI




Sıcağı sıcağına paylaşayım tarifi dedim, resmi zor yakaladım, şuan o da kalmadıJ Size standart ölçüleri vereceğim ama ben fırınımdaki sorun yüzünden geniş bir tepside (28cm. çapında) pişirdim, keki oldukça ince oldu. Ayrıca krema az gelmesin diye 1,5 ölçü yaptım. Yaparken bunları göz önüne alırsınız. Daha küçük bir kalıpta normal ölçülerde yapmanızı tavsiye ederimJ

Kekin Yapımı
·         Yaklaşık 1 çay bardağı erimiş margarin
·         2 yumurta
·         1,5 çay bardağı toz şeker
·         1 çay bardağı yoğurt
·         3 çay bardağı un
·         Yarım paket kabartma tozu(5gr.)
·         Üzeri için pudra şekeri

Yumurta ve şekeri köpürene kadar iyice çırpın. Margarin ve yoğurdu ekleyip çırptıktan sonra un ve kabartma tozunu da ekleyin. Kalıbınızı margarinle yağladıktan sonra harcı dökün ve 170 derece ısınmış fırında 20 dakika pişirip, kabarma bittikten sonra dereceyi düşürüp kızarana kadar pişirin.

Kremanın Yapımı
·         2 su bardağı soğuk süt
·         3 yemek kaşığı un (tepeleme)
·         50 gr. Margarin
·         1 yumurta sarısı
·         1,5 çay bardağı şeker
·         1 paket vanilya

Süt ve yumurta sarısını karıştırın. Un ve şekeri de ekleyip karıştırdıktan sonra orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını söndürüp vanilya ve margarini ekleyip soğuyana kadar ara ara karıştırın.
Kek ve krema soğuduktan sonra keki uzun bir bıçak yardımıyla enine ikiye kesip arasına kremayı sürün. Üzerine bolca pudra şekeri serpip buzdolabında 3 saat soğumaya bırakın. Afiyet olsun…

çilekli arama motoru