27 Şubat 2008 Çarşamba

ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI

daha once denememis ve duymamissaniz benim gibi onyargili yaklasabilirsiniz bu corbaya, nitekim gunlerce suda bekledi koklerim:) Artik curumustur diye cope atacaktim ama hala dipdiriydiler:) Farz oldu yani yapmak. Cok ovgu duymus ama bir turlu yapmamistim ama hep aklimda kalmisti. Sonuc mukemmeldi, hele bir de benim gibi ispanagi cig olarak bile severek yiyorsaniz seveneceginizi tahmin ediyorum...En azindan bu koklere bir sans verin:) Tarifi cok sevgili yemekbiz dostlarindan Sevgi ye ait.Tesekkurler Sevgi:) Aynen aktariyorum:

Malzemeler
· Yarım kg. Ispanak Kökü
· 1 avuç pirinç
· 6 bardak Et suyu
· 1 su bardağı yoğurt
· 2 yumurta sarısı
· 1 tepeleme yemek kaşığı un ( isterseniz )

Yapılışı
1. Bir tencereye az pirinç ve et suyu konur,
2. Pirinçler dökülene kadar haşlanır
3. Önceden yarıdan kesilmiş ıspanak kökleri tencereye atılır (hemen piştiği için fazla bekletilmemeli)
4. Diğer tarafta yoğurtla 2 yumurta sarısını ve unu karıştırın çorbadan bir kepçe alıp terbiyeyi ılıtın ve yavaşça, alıştırarak çorbaya katın
5. Çorba kaynama derecesine geldiğinde ocaktan alın. (Kaynatılırsa yoğurt kesilir.)
6. Üzerine kızdırılmış biberli tereyağı gezdirilir.

Eh bana afiyet olsun demek dusuyor:) Efendim afiyet olsun...

17 Şubat 2008 Pazar

YER FISTIKLI ve ÇİKOLATALI KURABİYELER

Bu guzel kurabiyeleri yillaaaar once yapmistim, resmi arsivimde, lezzeti hafizamda ama tarifi ortada yoktu. Kucucuk bir kagida yazdirmistim ama nereye koydugumu bulamiyordum. Ve evet sonunda ortaya cikti kucuk yaramaz tarif:) sizlerle de paylasiyorum... Tarifte oynamalar yaptim mi hatirlamiyorum ama size orjinal haliyle aktariyorum. Ben cok begenmistim haberiniz ola!


Malzemeler:



  • 250gr. un

  • 150gr. tereyagi

  • 100gr. pudra sekeri

  • 1 adet yumurta

  • 100gr. robotta irice cekilmis yer fistigi

  • 75gr. damla cikolata

  • 1 portakal kabugu rendesi

  • az miktarda tarcin ve vanilya

Yapilisi:


Çikolata ve yer fistigi haric tum malzemeleri yogurarak hamuru hazirlayin. Kivamini bulduktan sonra yer fistigi ve cikalatayi da hamura karistirin. Merdane yardimiyla actiginiz hamuru buskuvi kaliplaryla kesin ve 180 derece isinmis firinda hafif kizarincaya kadar pisirin.


Efendim afiyet olsun...

2 Ocak 2008 Çarşamba

KARNABAHAR PANE (karnabahar boregi:))





Yemekvebiz dostlarindan; tecrubelerinden cok faydalandigimiz sevgili Nur Seydak a ait bir tarif. Bu tarifi denedigimden beri baska turlu pismedi bizim evde karnabahar. Tarifi onun dilinden oldugu gibi yayinliyorum:


"Bu akşam bizde yılın son karnabahar kızartması vardı. Küçük kızımla birlikte ortaklaşa hazırladığımız çok lezzetli bir yemek. Orta irilikte bir karnabarı buharlı pişiricide 12 dk haşlayıp, hemen içi bolca buzlu su dolu geniş bir kaba alıyor ve haşlanmasını durduruyorum. Bu arada kızım kızartma sosunu hazırlıyor;1 yumurta- 4-5 yemek kaşığı soya sosu-kırmızı toz biber-1 şişe maden sodası (eğer karnabahar iriyse 2 şişe maden suyu)ve oldukça koyu kıvamda olacak kadar un ekleyerek hepsini çırpıyor.Karnabaharı buladığınızda sos üzerinden akmamalı (krep hamurundan biraz daha koyu ama çok koyu olmamalı.. o zaman da yağ çeker)Sos hamurunu, karnabahar haşlanana kadar, bekletiyoruz.Daha sonra sosa buladığımız karnabaharları kızgın yağda nar gibi kızartıyoruz.Her bir aile bireyi için ayrı kaselere koyduğumuz sarmısaklı yoğurdabulayarak yiyoruz. Çümkü biz çıtır çıtır seviyoruz..üzerine yoğurt gezdirilip servis yapılınca yumuşuyor da:)NUR SEYDAK "

Ailece tesekkur ederiz Nur Seydak A..
Efendim afiyet olsun..

6 Aralık 2007 Perşembe

KİREÇTE KABAK-II

Takip eden arkadaslarim bilirler, daha once de denemis ama sonmemis kirec bulamadigim icin yeterince ikna olmamistim.. Bu kez babamlarin insaat halindeki evlerine gormeye gidince biraz kirec aldim babamin izniyle:)) Bu kez ikna oldum. Eger imkan bulur da denemek isterseniz diye nasil yaptigimi anlatayim:


4 yemek kasigi sonmemis kireci 6 lt. suda 10 dakika beklettim. Uzerindeki bulanik suyu ince bir suzgecle altindaki tortulari bulandirmadan baska bir kaba suzdum. Dilimledigim 0,5kg. kabagi(fazla iri olmasin) bu suda 5 saat beklettim. Sonra kabaklari cikarip yikadim. Temiz suyun icinde sabaha kadar(10saat kadar) beklettim. Bir tencerede 2 bardak toz seker ve 2 bardak suyla serbet hazirladim. 5 dakika kaynattiktan sonra ovalayarak yikdigim kabaklari serbete attim. Tencerenin kapagini kapatip kisik ateste 0,5 saat kadar pisirdim. Kabaklar hafif yumusamaya baslayinca kapagini acip ocagin isisini birazcik artirdim ve serbeti hafif agdalastirdim. Hepsi bu kadar..


Efendim afiyet olsun...

9 Kasım 2007 Cuma

MUZLU ŞEFTALİ REÇELİ

Sadece deneme amacli yapilan bir kase recel bu. Evde yarim şeftali ve yarim muz olunca ve acilen degerlendirmek gerekince aklima recel yapmak geldi. Hemen muzu dilimleyip limonladim kararmamasi icin ve şeftalileri de dograyip minik bir tencereye aldim, uzerine biraz toz seker ekleyip, 1-2 yemek kasigi da su ekleyip bir iki tikirdamisini bekledim ve ocagi iyice kisip 0,5 saat kadar ara ara karistirarak pisirdim. Az oldugundan midir bilmem; cok severek tukettik...


Efendim afiyet olsun..

1 Kasım 2007 Perşembe

ETEKLİ MAKARONLARİM:))

Sonunda makaronlara etek giydirebildim:)

Dokusundan cok memnun kalamasam da(ki sebebini bu kez daha iyi anliyorum malzemeleri robotta yeterince cekemiyorum) firina baktigimda eteklerini gormek beni cok mutlu etti. Daha onceki denemem de daha cok acibadem kurabiyesini andiran ama lezzet acisindan cok daha basarili makaron denememden sonra bu etekler beni motive etti:)


Onceki uygulamada kullandigim badem ezmesi ile bu seferki farkiliydi, etekleri buna mi borcluyum bilemiyorum... Badem, pudra sekeri ve kakako yu robotta uzun sure cektim ama robotum ancak bu kadarini yapabiliyor:( O yuzden uzerinde puruzsuz bir kivam yok. O puturleri yok etmek icin elemek gerekli aslinda ama eleyerek cok az malzeme elde edebildim. Yani elekte kalan malzemeyi degerlendirecek bir tarif bulana kadar makaronlarimda bir degisiklik beklemiyorum. Ama yapmaya devam:) Cunku ailecek biranda yok ediverdik butun makaronlari:)


Eger siz de denemek isterseniz onceki tarifimde belirttigim gibi Zinnurun sayfasini ziyaret etmeyi unutmayin.


Efendim afiyet olsun...




26 Ekim 2007 Cuma

KOROVA KURABİYELERİ

Bu kurabiyeleri de cok fazla deneyen oldu, tarif sagolsun yine Isıl'a ait. Tarif ve puf noktalari icin lutfen burayi tikalayin. Ben renkleri esmer oldugu icin biraz fazla pisirmisim, siz dikkatli olun cunku cok cabuk pisiyorlar.


Efendim afiyet olsun...

çilekli arama motoru