6 Aralık 2007 Perşembe

KİREÇTE KABAK-II

Takip eden arkadaslarim bilirler, daha once de denemis ama sonmemis kirec bulamadigim icin yeterince ikna olmamistim.. Bu kez babamlarin insaat halindeki evlerine gormeye gidince biraz kirec aldim babamin izniyle:)) Bu kez ikna oldum. Eger imkan bulur da denemek isterseniz diye nasil yaptigimi anlatayim:


4 yemek kasigi sonmemis kireci 6 lt. suda 10 dakika beklettim. Uzerindeki bulanik suyu ince bir suzgecle altindaki tortulari bulandirmadan baska bir kaba suzdum. Dilimledigim 0,5kg. kabagi(fazla iri olmasin) bu suda 5 saat beklettim. Sonra kabaklari cikarip yikadim. Temiz suyun icinde sabaha kadar(10saat kadar) beklettim. Bir tencerede 2 bardak toz seker ve 2 bardak suyla serbet hazirladim. 5 dakika kaynattiktan sonra ovalayarak yikdigim kabaklari serbete attim. Tencerenin kapagini kapatip kisik ateste 0,5 saat kadar pisirdim. Kabaklar hafif yumusamaya baslayinca kapagini acip ocagin isisini birazcik artirdim ve serbeti hafif agdalastirdim. Hepsi bu kadar..


Efendim afiyet olsun...

9 Kasım 2007 Cuma

MUZLU ŞEFTALİ REÇELİ

Sadece deneme amacli yapilan bir kase recel bu. Evde yarim şeftali ve yarim muz olunca ve acilen degerlendirmek gerekince aklima recel yapmak geldi. Hemen muzu dilimleyip limonladim kararmamasi icin ve şeftalileri de dograyip minik bir tencereye aldim, uzerine biraz toz seker ekleyip, 1-2 yemek kasigi da su ekleyip bir iki tikirdamisini bekledim ve ocagi iyice kisip 0,5 saat kadar ara ara karistirarak pisirdim. Az oldugundan midir bilmem; cok severek tukettik...


Efendim afiyet olsun..

1 Kasım 2007 Perşembe

ETEKLİ MAKARONLARİM:))

Sonunda makaronlara etek giydirebildim:)

Dokusundan cok memnun kalamasam da(ki sebebini bu kez daha iyi anliyorum malzemeleri robotta yeterince cekemiyorum) firina baktigimda eteklerini gormek beni cok mutlu etti. Daha onceki denemem de daha cok acibadem kurabiyesini andiran ama lezzet acisindan cok daha basarili makaron denememden sonra bu etekler beni motive etti:)


Onceki uygulamada kullandigim badem ezmesi ile bu seferki farkiliydi, etekleri buna mi borcluyum bilemiyorum... Badem, pudra sekeri ve kakako yu robotta uzun sure cektim ama robotum ancak bu kadarini yapabiliyor:( O yuzden uzerinde puruzsuz bir kivam yok. O puturleri yok etmek icin elemek gerekli aslinda ama eleyerek cok az malzeme elde edebildim. Yani elekte kalan malzemeyi degerlendirecek bir tarif bulana kadar makaronlarimda bir degisiklik beklemiyorum. Ama yapmaya devam:) Cunku ailecek biranda yok ediverdik butun makaronlari:)


Eger siz de denemek isterseniz onceki tarifimde belirttigim gibi Zinnurun sayfasini ziyaret etmeyi unutmayin.


Efendim afiyet olsun...




26 Ekim 2007 Cuma

KOROVA KURABİYELERİ

Bu kurabiyeleri de cok fazla deneyen oldu, tarif sagolsun yine Isıl'a ait. Tarif ve puf noktalari icin lutfen burayi tikalayin. Ben renkleri esmer oldugu icin biraz fazla pisirmisim, siz dikkatli olun cunku cok cabuk pisiyorlar.


Efendim afiyet olsun...

21 Ekim 2007 Pazar

TRABZONUN ARDINDAN...

Bayramda Trabzon'daydik. 2 gun icin o uzun yolu; ustune usluk yolun kalabalikligini da cektik ama inanin degdi. Hem cocuklara, hem de bize cok iyi geldi. Sabah kalkipda bu manzarayla karsilasmak cok guzel. Bu cicegin ardindaki deniz insana huzur veriyor, mutluluk veriyor...
Trabzon bir baska guzel; dogasiyla, insaniyla, birbirinden guzel lezzetleriyle....

Yaptigim onlarca tatil icerisinde ben sadece Karadeniz tatillerinde dinlebildigimi farkettim. Aslinda yazacak cok sey var ama yazma moduna da giremedim bir turlu geldigimden beri; sanirim hala kendime gelemedim... Bu resimlere duzenlerken tekrar gittim galiba oralara:)
Neyse ben susayim da resimler konussun o zaman, zaten yeterince anlatiyorlar guzelliklerini...


DOĞUMGÜNÜ KURABİYELERİ-MİNİK ELLER MUTFAKTA

Bu kez cok hos bir etkinlik var: MİNİK ELLER MUTFAKTA. Bu etkinlige gectigimiz gunlerde hazirladigimiz kurabiyelerle katiliyoruz. Biz kurabiyeleri her zaman birlikte hazirlariz aslinda, ben de, onlar da cok mutlu oluyoruz kurabiye yaparken:)



Oglumun dogumgununu okulda kutladik yine. Bu kez arkadaslarina dagitmak icin bu kurabiyeleri yaptik. Cok heyecanlandilar bu kurabiyeleri yaparken cunku; on hazirliginda akide sekerlerle bolca hasir nesir olduk:) Cok merak ettiler nasil bir sey cikacak diye, cok da begendiler. Soguduktan sonraki paketlenme merasimini gormediler, okulda onlari boyle pakette gorunce daha bir heyecanlandilar, tabi diger cocuklar da oyle:) Orumcek adam pastamiz unutuldu bile, tabi o kadar ugrastigimiza degdi boylece...


Bu kurabiyelerin tarifini Teatime Mine'den almistim. Tarifi soyle:


  • 150gr. şeffaf renkli, meyveli şeker

  • 125gr. tereyağ

  • 25gr. pudra şekeri

  • 1-2 damla acıbadem aroması(ben limon aroması kullandim)

  • 40gr. şeker

  • 1 paket vanilya

  • 150gr. un

Yapilisi:


Fırını 175 C’ye ısıtın. Şekerleri renklerine göre ayırıp, parçalayın(once bicakla kesmeye calistim, sonra etrafa sicramasina tahammul edemeyip robottan cektim). Tereyağı, pudra şekerini, şekeri, vanilyayı ve badem aromasını karıştırıp, yumuşayana kadar çırpın. Unu ekleyip yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa bir çorba kaşığı su veya süt ile yumuşatabilirsiniz. Hamuru unlanmış tezgah üzerinde açın. Şekilli kalıplarla parçalar kesin. Ortalarını daha küçük kalıplarla boşaltın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. 6-7 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, ortalarını şekerle doldurun. Tekrar fırına vererek 6-7 dakika daha pişirin. Şekerler erisin, ancak kurabiyeler fazla kararmasın.


Kurabiyeleri tepsiden almadan once biraz sogumalarini beklemelisiniz. Eger bizim gibi ambalaj yapacaksaniz tamamen sogumalarini beklemelisiniz. Simdi de etkinlik icin cektigimiz resme geldi sira, ilerde mutfakla aralari nasil olacak cok merak ediyorum:


4 Ekim 2007 Perşembe

ŞEFTALİLİ CRUMBLE


Tarifi Yemekname dergisinin 1. sayisindan almistim, gorur gormezde yarim olcu denemistim. Sicak tatllari seviyorum ben, tabi yaninda mutlaka dondurmayla... Tarif Isil'a ait, seftalinin son zamanlari biliyorum ama hala pazarda gorebiliyorum, belki dolabinizda bu tarifi bekleyen seftalileriniz vardir:) tarifi aynen yaziyorum:
Malzemeler:
  • 5adet seftali
  • 1+1/4 su bardagi seker
  • 1+3/4 su bardagi un
  • 120gr. tereyagi


Yapilisi:

Kabuklarini soyup kup seklinde dogradigimiz seftalileri toz sekerin yarisi ile birlikte kisik ateste pisirelim. Hafif yumusadiklarinda atesten alip bir firin kabina bosaltalim.


Tereyag, geri kalan seker ve unu elimizle karistirip, ekmek ufagi gorunumunde bir hamur elde edelim. Hamuru seftalilerin uzerine yayip 180 derece onceden isittigimiz firinda uzeri kizarincaya kadar pisirelim.

Crumble pistikten sonra hafif ilikken dondurmayla ya da cirpilmis kremayla servis edilebilir.

Bu kolay ve lezzetli tatli seftali yerine elma ya da visne ile de yapilabilir. Elmali yapacaksaniz tarcin ve karanfil ekleyebilirsiniz. Buyuk bir kapta pisirebileceginiz gibi porsiyonluk kaplarda da pisirebilirsiniz.

Efendim afiyet olsun.

çilekli arama motoru