11 Haziran 2007 Pazartesi

MUTFAKTA SIR KALMADI



MUTFAKTA SIR KALMADI



Tencerenin kapağına neden ekmek dilimi konulur?
* Lahana ve karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek için tencerenin kapağına bir dilim ekmek yerleştirin.
* Kızarmış tavuğu tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece alın. Tencerenin içinde su kaynatın ve süzgecin üzerine oturtup ısıtın.
* Kabuklarını kolayca açabilmek için cevizleri bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.
* Unun böceklenmemesi için un kavanozunun içerisine bir adet defneyaprağı atın.
* Patateslerin filizlenmesini ve büzüşmesini önlemek için torbanın içine bir adet elma atın.
* Kuru soğanları kese kâğıdına sarıp buzdolabının sebze bölümünde saklarsanız çürümez.
* Hazırladığınız soslarda harika ve farklı tatlar elde etmek için soya ve susamyağı kullanabilirsiniz.
* Peyniri kolay rendelemek için 15 dk buzlukta bekletin.
* Domates salçanız ekşiyse içine bir adet havuç rendeleyin.
* Keki ikiye bölmek için sağlam bir dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çekin.
* Kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın.
* Yemeğin yağı fazlaysa içine birkaç küp buz atın. Yağ buzun üzerine toplanınca buzu çıkarın.
* Kırmızı etle hazırlanan yemeklerin lezzetli olması için etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına da sarımsak sürün. Daha sonra az yağla fırında kızartıp yemeğinizi yapın.
* Kırmızı eti, kekikli, kremalı ve hardallı soslarla sunun.
* Kırmızı et yağda kızartılırsa üst yüzeyi sertleşecek, dolayısıyla etin suyu içinde kalacaktır. Böylece elde ettiğiniz içi sulu, dışı sertleşerek kızarmış et daha lezzetli olur.
* Kümes hayvanlarının etine en çok soğan, sarımsak, karabiber, kekik, adaçayı, biberiye, tarhun ve safran yakışır.
* Balık buğulama, haşlama, balık şişe defne yaprağı, fırında ve soslu yemek balıklarına tarhun, tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, kavurma ve yahnilerine biberiye, balık ızgaralara ve jumbo karides tavaya nane yakışır.
* Kabarık bir omlet yapmak için bir yemek kaşığı suyun içine bir çay kaşığı mısır unu karıştırıp yumurta ilave edin.
* Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletip bir bezle ovalayın.

Kaynak:Sevim Gökyıldız
Zaman gazetesi-Cumaertesi

2 Haziran 2007 Cumartesi

TUZDA BALIK

Sizlere muhtesem bir lezzetten bahsetmek istiyorum bukez. Denemek icin bu kadar gec kaldigim icin kendime kiziyorum. Gectigimiz haftalarda denedik bu yontemi. Yapimi zor ve pismesi zaman alan bir yontem gibi gorunuyordu bana; yanilmisim...

Esim baliktan koca bir turnayla donunce ilk aklima gelen tuzda balik yapmak oldu. Bu yontemle daha sonra butun tavuk da pisirmeyi dusunuyorum. Nasil mi yapilir:

Once balik butun olarak temizlenir. Bas ve kuyruk yerinde kalmali. Temizlenip yikanan baligin ici bir kac defne yapragi ve istediginizi baska aromalar varsa onlarla doldurulur. Biz baligi baglamayi tercih ettik icine tuz kacmasin diye. Baliginizin formuna gore gerek duyarsaniz bunu sizde yapin. Tuzu az suyla (sekil verilebilecek kivama gelecek kadar su yeterli) ve yumurta akiyla( ben balik buyuk oldugu icin iki yumurta aki kullandim) yogurarak bir harc hazirlayin. Sofra tuzu kullandim ve miktar olarak 2 kg. kadar tuz gitti. Bu sizin baliginizin buyuklugune gore degisecektir. Tepsinizin tabanina baligin buyuklugune ve sekline gore tuzlu harctan duz bir zemin hazirlayin. Baligi bu tuzdan zemine yatirip, uzerini tamamen tuzlu harcla kapatin. 220 derece firinda 30-45 dk. kadar pisirin. Daha kucuk baliklar kullanacaksaniz 200 derecede 30 dk. pismesi fazlasiyla yeterli olacaktir. Baligi tuzdan cikarmak icin bir cekic ve tornavidaya ihtiyaciniz olacaktir:) Dikkatli olun, kenarlardan kırarak bir butun halinde cikarmaniz mumkun. Baligin derisi tuz tabakasina yapisarak ayrilacaktir. Baligin uzerinde kalan deri parcalari varsa onlari da cikarin. Ve gerisini siz tahmin edin;)


Efendim afiyet olsun...

26 Mayıs 2007 Cumartesi

ETEKSİZ MAKARON VE MAKARON AŞKIM :)



Makaronlar aklimi basimdan aliyor... Henuz etek yapamadim ama bu kadari bile beni cok mutlu ediyor. Catlaklariyla aram gayet iyi aslinda. Sorun yok yani.

Yapmak da, yemek de ayri bir zevk... Bu konuda acik anlatimiyla izledigim tek kisi oldu su ana kadar: o da Zinnur. Ona bu konuda cok tesekkur ediyorum burdan:) Emegine saglik Zinnur. Tarif icin sizi de Bizim Pastane'ye yonlendirecegim simdilik, ben biraz daha yol alayim bu konuda izninizle...








Yeni makaron denemeleriyle en yakin zamanda gorusmek umidiyle..

15 Mayıs 2007 Salı

YE#22 NİŞASTALI KURABİYE

Bu kurabiye bambaska bir kurabiyedir ama nedense herkes tutturamiyor, o yuzden bildigim butun puf noktalari yazmaya calisacagim.

Malzemeler:
  • 1 paket yumusak margarin
  • 2 yumurta
  • 1 su bardagi tozseker
  • 500gr. bugday nisastasi
  • birer paket vanilya ve kabartma tozu
  • 1 fincan kadar un
  • uzerine pudra sekeri

Yapilisi:

Margarinle sekeri iyice yogurun. Sonra yumurtalari ekleyip yogurmaya devam edin. Daha sonra nisasta ile kardiktan sonra vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin. En son ununu ekleyin. Unun tam olarak miktarini siz ayarlayacaksiniz. Hamur ele yapismayacak kadar ama yumusak bir kivamda olmali.. Daha sonra sekil verip yagli kagida dizebilirsiniz.
Ben turbo ayarinda 165 derecede pisiriyorum. Bir onemli puf noktasi da kurabiyeler pembelesmek uzereyken firindan alinmali, pembelesmesine izin verilmemeli. Eger yagli kagit kullanmiyorsaniz; tepsi yaglanmali ve tepsiden ilikken dikkatlice cikarilmalidir, aksi takdirde kaurabiyelerin yarisi tepside kalabliyor. Soguduktan sonra uzerine pudra sekeri serpip servis yapabilirsiniz.

Efendim afiyet olsun...

YE#22 SAKZILI-LORLU KURABİYELER


Bu tarifi de aylar once Sibel'in Kahvesi'nden almistim. Tarifi vermiyorum, direk linki veriyorum; cunku yorumlariyla birlikte butun detaylar burada:)
Benden sadece baska bir goruntu var bu kez...


Efendim afiyet olsun...

YE#22 ISLAK KURABİYE

Bu kurabiyeleri bir tanidikta yedim, henuz yapma firsatim olmadi ama resmini cekmistim. Etkinlige bunu da eklemek istedim. Goruntuleri cok hosuma gitmisti, guzeller degil mi?
Nasil mi yapiliyor, tarfi soyle:

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardagi tozseker
  • 1 paket(250gr.) yumusamis margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket kakao (en kucuklerden ise 2 paket gerekiyor, gramajini bilmiyorum ama ogrenince ekleyecegim)
  • 3,5 su bardagi un

Uzeri icin çikolatali sos

Serbeti:

  • 1 su bardagi su
  • 1 su bardagi tozseker
  • Birkac damla limon suyu

Yapilisi:

Once serbet hazirlanir ve sogumaya birakilir. Butun malzemelerle hamur yapildiktan sonra 175 derecede pisirilir ve kurabiyelerinde sogumasi beklenir. Serbet ve kurabiye soguk olacaklar bulusmadan once. Serbeti ceken kurabiyeler servisten once cikolatali sosla suslendikten sonra yemeye hazir olacaklar.

Efendim afiyet olsun...


YE#22 DOMİNO KURABİYELER




Bu kurabiyelerin goruntusu cok hosuma gitmisti ilk gordugumde, hemen listeye aldim. Kizim gormeden yaptim ve piserken firinda yakalandilar kizima... Gorunce bana: "Aaaaa! Bana oyuncak pasta mi yaptin" dedi:)) Benden daha cok kizimin hosuna gitmislerdi. Biraz hesap kitap isi gibi gorunsede; cok zevkli aslinda.. Yalniz un miktarini artirmak zorunda kaldim cunku sicaktan bayildilar ve pek sekil verilmeyecek durumdalardi.... Ben olculeri orjinalindeki gibi veriyorum, gerekirse siz de artirirsiniz.


Malzemeler:
60 g yumuşak tereyağ
60 g yumuşak margarin
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 tutam tuz
2 çay kaşığı ılık su
Damla çikolata

Yapılışı:
1. Unu hamur yoğuracağınız kaba eleyin ve pudra şekeri ile karıştırın.
2. Bu karışıma yumuşamış yağları ilave edin ve yoğurun. Yumurta sarısı, tuz, vanilya ve ılık suyu ilave edin. Pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
3. Hamuru merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açın. Cetvel yardımıyla 3X7 cm ölçülerinde dikdörtgenler kesin. Ortalarına bıçakla hafif bastırarak iz yapın ve damla çikolata ile istediğiniz sayılarla süsleyin.
4. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Renkleri hafif pembe olmaya başlayınca çıkarın.


Efendim afiyet olsun…

çilekli arama motoru