26 Nisan 2007 Perşembe

ZENCEFİLLİ BUSKUVİLER

Benim her zaman yaptigim zencefilli buskiviler bundan farkli bir tarif. Ben o tarifi bloga ekledigimi saniyordum ama yanilmisim. Digerinin resimlerine arizadan dolayi suan ulasamiyorum eger ulasabilirsem yakin zamanda onu da eklerim, olmadi, yaptigim zaman resimler; oyle eklerim. Cunku her ikisi cok farkli kurabiyeler..
Ben bu tarifi Sevgili hanimis İsil'dan almistim. Bu sekilleri saglayan kalip tabancanin ne ise yaradigini bu kurabileri gorunce anlamistim. O zamana kadar bu tabancayi sadece krema sikmak icin kullanmistim. Ama buskuvi icin kullanmakta cok zorlandim. Kurabiyenin kivami cok onemli bu tabancayi kullanmak icin ve tecrube kazanmak gerekiyor. Ben ilk denememde yarisini zayiye cikarip sonunda bildigimiz kaliplarla yapmistim. Ama sekiller cok hosuma gittigi icin denemekten vazgecmedim.

Malzemeler:
  • 140 gr tozşeker
  • 110 gr tereyağı (oda ısısında)
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı pekmez
  • 270 gr un (kulak memesi kıvamından cıvık bir hamur olacak kadar)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çay kaşığı zencefil
  • bir tutam tuz
  • çok az vanilya ve toz karanfil (ben kullanmadım)
  • üzerine serpmek için pudra şekeri

Yapilisi:

Bir kabın içinde şeker ve tereyağını krem kıvamı alana kadar karıştırın. Yumurta ve pekmezi de ekleyip iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Pudra şekeri dışındakileri de ekleyin. Hamuru toplayıp birkaç saat buzdolabında bekletin. Dilediğiniz şekli verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeleri dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 5-7 dakika kadar pişirin. Kurabiye tabancası ile çiçek şekilleri sıkın ama tabancaniz yoksa sorun degil. Merdaneyle actiginiz hamurdan kalipla sekiller cikarabilirsiniz. Pişen kurabiyeleriniz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin...

Efendim afiyet olsun...

29 Mart 2007 Perşembe

İKİ OYUN DAHA:))

Sagolsun sevgili Hulya, sobelemis beni. Oyunun birisi su:
Sevdigin, takip ettigin blog arkaslarini ve seni seceni anlatiyorsun. Aslinda vakit bulabilirsem 100'ü askin blog var gezindigim ama vakit bulamiyorum cogu zaman... Yazmadigim arkadaslarim olacak; simdiden onlardan ozur diliyorum cunku kisitli bir zamanim var, beni anlayacaklarini umuyorum:

Oncelikle Hulya'dan baslayayim: Minik bir kirintidan engin bir gunebakan tarlasina donustu, kisa zamanda, bu zaman surecinde hep birlikteydik onunla:) Pasta konusunda oldukca iddialidir kendisi, eger Canakkale'deyseniz deneyin, pisman olmayacaksiniz. Bir de Cedric ve Delon'umuz var maceralarini merakla bekledigimiz, haberin olsun Hulyacigim..

Sabirsizlikla tariflerini ve macaronlarini bekledigim Zinnur(Bizim Pastane). Bu arada benim macaron denemelerim de yakinda huzurunuzda olacak! bilginize...

İyiki de emekli olmus dedigim:) :Hulya Yilmaz

Harika mamalariyla ve kendime yakin buldugum kisiligiyle : Nane Limon

Özellikle recelleriyle beni bastan cikaran: Özgül



Simdi de diger oyuna geciyorum: ALDIM, KULLANDIM, MEMNUNUM

Hergun en az 2-3 kez kullandigim mini robot setim, buharda pisirmek icin aparatim,
esimin Trabzon'dan aldigi Surmene bicagimiz(super bir bicak), ozellikle dolmalarda cok severek tukettigim sumak eksisi ve kizimin son anda resme ekledigi merdaneleri:) E tabi, onlarda onun vazgecilmezleri:)

Olcu kaplarim, mutfak terazim, cok ama cok memnun kaldigim sarimsak rendem:


Tatilarda bana eslik eden buskuvi ve krema tabancam. Ondeki hamur kesme aleti yine kiziminkilerden ama ben de kullaniyorum:) Ve cok sevdigim sablonlarim...


Mikrodalga firinim, gunde enaz 7-8 defa mutlaka kullanirim...

Bu bunlarda gumus kaplama catal kasik ayaklarim. Sofrada cok şık duruyorlar:)
Vakitsizlikten kisa kisa yazdim, kusura bakmayin...

Simdi sobeleme isine geldi sira: Ben de yukarda bloglarindan kisaca bahsettigim arkadaslarimi sobeliyorum.

Zinnur(Bizim Pastane), Hulya Yilmaz, Nane Limon, Özgül

Simdiden tesekkurler herkese:)


27 Mart 2007 Salı

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU ISPANAK

Ispanagi sevdirmek icin bir alternatif olabilir.. Benim cocuklarim cok severek yiyorlar.

Malzemeler:
  • 1 orta boy kurusogan
  • 2 yemek kasigi siviyag
  • 750gr. ispanak

Besamel sos icin:

  • 3,5 yemek kasigi un
  • 100gr. margarin
  • 500ml. sut
  • 1 tatli kasigi rende hindistan cevizi(kuru)

Uzerine:

  • 1 su bardagi rende kasar peyniri

Yapilisi:

Oncelikle soganlar yemekli dogranir ve siviyagla birlikte kavrulur. Daha sonra yikanip dogranmis ispanaklar eklenip kavrulur. Kavurma sirasinda tamamen suyu cektirilir.Tuzunu bu esnada ayarlayabilirsiniz. Ayri bir kapta margarin eritilip, un eklenir ve rengi degisip kokusu cikincaya kadar kavrulur. Hindistan cevizi rendesi eklenip 1-2 dk. daha kavrulduktan sonra sut, cirpici yardimiyla yedirilir. Topaklanmamasina dikkat edilir ama basarili olamadiysaniz da el blendiriyla puruzsuz bir kivam elde edebilirsiniz. Kaynadiktan sonra 5dk kadar daha pisirin.

Daha sonra ispanakla besamel sosunu bulusturup firin kabina alin. Uzerine rende kasari serpip uzeri kizarincaya kadar 200 derece firinda pisirin.

Efendim afiyet olsun...

25 Mart 2007 Pazar

LABNELİ POAÇA

Tarif Yemekbiz Grubundan sevgili Hulya Duzgun'den alinmistir. Grupta cok fazla deneyip begenen olmustu, ben de onlardan biriyim:) Sevgili Hulya bir kez de buradan tesekkurler...

Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı
  • 1 paket labne peyniri
  • 2,5-3 bardak kadar un
  • 1 paket kabartma tozu

İç malzemesi:

  • Peynir ya da zeytin ezmesi.

Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu

Yapilisi:

Tereyağı ve peyniri birbiri ile özleşinceye kadar karıştırın. Unu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip güzelce yoğurun. Hamurdan küçük parçalar kopartın, elinizde yuvarladıktan sonra yassılatıp iç malzemeyi koyarak kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Çörek otu serptikten sonra 175 derecedeki sıcak fırına atın. Kapağını hiç açmadan (önemli) 20 dakika pişirin.


22 Mart 2007 Perşembe

PORTAKAL KABUGU SEKERLEMELERİ

Malzemeler:


  • 2 adet portakal(kalin kabuklulardan olmali)
  • 1,5 su bardagi tozseker
  • bir kac kasik su

Yapilisi:

Oncelikle portakal kabuklarini kalin dilim seklinde soyun. Beyaz etli kisimlarini cikarin. İnce seritler halinde dilimleyin ve uzerini gececek suda 3-5 dakika kaynatin. Suyunu suzup soguk suya tutun. Tekrar kaynatip soguk suya tutun ve bu islemi acisi cikana kadar 5-6 kez tekrarlayin. Sonra suyunu suzup uzerine 1 su bardagi kadar tozsekeri ve 2 kasik suyu ekleyip ocagi iyice kisip pisirmeye baslayin. Bu pisirme sureci oldukca uzun olmali aklinizda bulunsun. (recelden daha uzun).

Daha sonra tek tek catalla alip toz sekere bulayin sekerlemelerinizi. Ve soguyana kadar birbirlerine degmelerini onleyin. Soguduktan sonra kuru bir kavanoza yerlestirebilirsiniz.

Efendim afiyet olsun..

14 Mart 2007 Çarşamba

YE#20 GELİNCİK OTU SALATASI

Temizleyip yikadigim gelincik otunu tuz, bol limon ve zeytinyagi ile harmanladim. Afiyetle yedim kizimla birlikte:))

YE#20 EBEGUMECI YEMEGI



Ben tarifi ebegumecinin paketinden yapmistim. İlk defa denedim, esimin onune tabagi koyarken teredut etmistim ama esim cok begendi. Tarifi aynen paylasiyorum:

Malzemeler:

  • 500gr. (temizlenmis) ebegumeci

  • 1/2 cay bardagi siviyag

  • 1adet orta boy kurusogan

  • 2 yemek kasigi pirinc

  • 300gr. kusbasi et/tavuk(ben et kullandim)

  • 1 adet rende domates(ben yazdan hazirladigim konserve domateslerimden kullandim)

  • 2 su bardagi su ve ya et suyu

  • 4 dis sarimsak
  • yeterince tuz

Yapilisi:

Ebegumecini yikayip5-6 cm. uzunlugunda parcalara bolun. Sogani yemeklik dograyip yagda kavurun. Uzerine eti ve domatesi ilave edip kavurun. (ben bu asamada once etleri bir sure kavurdum, sonra sogani ekleyip kavurdum ve en son domatesi ekledim)

Ebegumecini ekleyip 3-5 dk. daha kavurup, suyunu ve pirincleri ekleyin. Kaynayinca pirincler yumusayincaya kadar pisirin. (ben ebegumecinin kalin olan saplarindan dolayi pisme suresini oldukca uzattim.) Bu yuzden size onerim kalin olan saplari ayiklamaniz...


Sarimsagi ekleyip bir tasim daha kaynatin ve ocaktan alin. Sicak olarak servis yapin. Servis yaparken sarimsakli yogurtla da servis yapabilirsiniz.

çilekli arama motoru