18 Şubat 2007 Pazar

ÇAYLI KEK


Malzemeler:

  • 3 su bardagi un
  • 1,5 su bardagi seker
  • 1 su bardagina yakin sivi yag,daha az da olabilir
  • 1 su bardagi demlenmis cay
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yumurta
  • 2-3 cay kasigi tarcin
  • isterseniz icine kuru meyvalar veya ceviz,findik,fistik
  • isterseniz 2-3 corba kasigi kakao

Yapilisi:
Once yumurta ve sekeri iyice kopurtun, sonra yagini ve ve cayini ekleyin. Biraz cirptiktan sonra ununu karistirin. Diger malzemeleri de ekledikten sonra 200 derecede pisirin.

Efendim afiyet olsun...

GUVECTE HAMSİ BUGULAMA

Eger hamsi bugulamayi severseniz bir de guvecte pisirmenizi tavsiye ederim... Genelde guvecte pisen yemek cok fazla vakit aliyor ama bu balik oldugu icin, guvec kabi tamamen isindiktan sonra 30-45 dk. yeterli oluyor.

Malzemeler:
  • 1kg. hamsi
  • 2 adet limon
  • 2 adet kurusogan
  • defne yapragi
  • sıvıyag
  • 1/2 cay bardagi sıcak su
Yapilisi:

Once balikları guzelce temizleyin, kilciklari da temizlerseniz super olur. Yikandiktan sonra onlar suzuledursun, siz limonlarin kabuklarini soyup dilimleyin. Kurusoganlari da soyup kalin halkalar halinde dilimleyin. Guvec kabini ocaga koyun isinadursun. Isinmasi oldukca zaman aliyor. Sonra 3-4 yemek kasigi siviyag ekleyin. Guvecin en altina bir sira sogan, bir sira balik ve bir sira da limon dizin. Malzemeler bitene kadar bu islemi devam ettirin. Baliklarin arasina 2 adet defne yapragi koyun. Sicak suyu da ekledikten sonra guvecin agzini kapatip fokurdamaya basladiktan sonra ocagi kisin ve pismeye birakin. Kisik ateste 30 dk. kadar pisirip kontrol edin. Pismisse biraz dinlendirdikten sonra servis yapin.

Efendim afiyet olsun...

6 Şubat 2007 Salı

SUSAMLI FINDIKLI HELVA/KROKAN

Eskiden cok yapardim bu helvalardan, ne zamandir yapmiyordum, unutmusum, gecenlerde Lezzet dergisinde gorunce aklima geldi. Biz cok severek tuketiyoruz. Hem hazir satilanlardan cok daha taze ve lezzetli oluyor bence evde yapilani... 10 dakikaniz var mi? E hadi birlikte yapalim o zaman:)
Malzemeler:
  • 1 caybardagi susam
  • 1 cay bardagi iri kirilmis findik ici
  • 1,5-2 su bardagi tozseker (oranini zevkinize birakiyorum)

Not: Dilerseniz badem ve antep fistigi da cok yakisir. Ama sadece susam bile yeterli olacaktir.

Yapilisi:

Susam ve findigi tavada biraz renk degistirene kadar kavurun ve bir kaseye bosaltin. Ben yapismaz yuzeyli tava kullandim hep. Tavayi bir kagit havlu yardimiyla silip toz sekeri icine bosaltin. Surekli karistirarak sekeri eritin. Bu arada dikkat edin seker yanmasin. Seker eriyince susam ve findik icini katin, iyice birbirine yedirdikten sonra hemen yagli kagit uzerine yayin. Fazla sogutmadan dilimleyin yoksa kirmak zorunda kalirsiniz:)

Efendim afiyet olsun..


3 Şubat 2007 Cumartesi

MANTI

Bir kazaya kurban gitti ve silindi bu tarif, o yuzden gunlerdir beklemede... Ozene bezene yaz, begenme orasini duzelt, burasini duzelt sonra hooop silinsin. Tekrar ayni seyleri atlamadan yazabilecekmiyim bakalim.

Esim mantiyi boyle iri iri sever, eti dise gelecek der:) Sagolsun, boyle olmasaydi herhalde cok daha gec cesaretlenecektim manti yapmaya. Annem kucuk kucuk yapar cunku. Bizler sadece sikmak icin otururduk. İcini de koydurmazdi pek. Kendi olculu olculu koyardi:) Yillardir hic kucultme geregi duymadim ben:)

Ben manti cok gelince asagidaki gibi unlanmis kucuk bir tepsiye dizip dondurucuda yarim saat bekletiyorum. Sonrada dondurucu posetlerine koyup tekrar dondurucuya atiyorum. Cok pratik oluyor. Benim verdigim olculer sanirim 5-6 kisiyi doyurur. Yaparken bunu dikkate alin.
Malzemeler:
İçi icin:
  • 350gr. yagsiz/az yagli kiyma
  • 1 buyuk kurusogan
  • Yarim bag maydonoz
  • Karabiber, kimyon, tuz

Hamuru icin:

  • 750gr. un
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi tuz
  • Ilik su

Uzeri icin:

  • Sarimsakli yogurt
  • Tereyag, kirmizi toz biber, nane, sumak

Gelelim nasil yaptigima..

Hamuru hazirlayin once. Biraz sertce bir hamur olsun. Uzerini kapatip(ben naylon posetle kapatirim hep) dinlenmeye birakin. Bu arada icini hazirlayin. Sogani rendeleyin veya sulandirmadan robotta cekin. Maydonozu minik minik dograyin. Kiymaya kiyilmis sogani ve maydonozu, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip iyice karistirin.

Dinlenen hamuru 3 bezeye ayirip unla acin. İstediginiz kalinliga gelince istediginiz boyutta kare kare kesin. Yine istediginiz miktarlarda ic koyun her bir kareye. Cok cesitli manti sikma yontemleri var ama ben dort kosesini bohca gibi birlestirip sıkıyorum. İsterseniz ucgen de sıkabilirsiniz. Sıktıgınız mantılari birbirine degmeyecek sekilde un serpilmis bir yuzeye koyun.



İsiniz bittiginde hemen pisirecekseniz tuzlu kaynar suya atabilirsiniz. Hemen pisirmeyecekseniz hic ellemeden bu sekilde bekletebilirsiniz. Eger dondurucuya atmayi planliyorsaniz, yukarida bahsetigim islemi yapiniz.

Yeterince pisip pismedigini tadina bakarak anlayabilirsniz. Tabaklara servis yapip biraz soguttuktan sonra uzerine sarimsakli yogurt ekleyin. Kirmizi biberi ve kuru naneyi tereyaginda kizartin ve uzerine dokun. Tercihe gore sumak ekleyin.

Efendim afiyet olsun...






19 Ocak 2007 Cuma

KUNEFE

Uzun zamandir eklemeyi istedigim bir tarif Kunefe... Biz cok seviyoruz, sevip de yapmayi bilmeyenler varsa veya hic tatmayip da merak edenler varsa boyle buyurun:


Eger kunefe tepsiniz varsa super, yoksa uzulmeyin 25-30cm caplarinda bir teflon tava uydurmaya calisin.

Malzemeler:
  • 300gr. kadayif
  • 100gr. tereyagi
  • 1 paketten az dil peyniri
  • 1 yemek kasigi kadar pekmez

Serbeti icin:

  • 1+1/4 bardak su
  • 1,5 bardak tozseker

Oncelike serbet hazirlanir ve sogumaya birakilir...

Kadayif bıcakla veya elinizle ufak parcalara ayrilir, hatta tabiri yerindeyse parca pincik edilir:) Eritilmis tereyag ve pekmez kadayifa iyice yedirilir. Pekmez kadayifin kizarmasi icin kullaniliyor. Eger isterseniz serbete de pekmez katabilirsiniz. Kadayifin heryerine yagin dagildigindan emin olduktan sonra tavaya yarisini dokun ve iyice bastirin. Cok sıkı ve duzgun olmali. Sonra dil peynirini dilimleyip(cok ince olmasin) bastirdiginiz kunefenin uzerine araliksiz dizin. Kalan kadayif da uzerine dokup bastirma islemini tekrarlayin ve kisik ocakta heryerini ocak uzerinde kaydirarak pisirin. Cevirerek diger yuzeyini de pisirin. Cevirmek icin benim gibi duz tava kapaginiz yoksa bir tepsinin arkasini kullanabilirsiniz. Kunefenin tek zor yani bu cevirme isidir. Yaninizda bir yardimciniz olursa daha da kolaylasir. Her iki tarafida kizaran kunefenizin sogumus serbetini uzerine dokun ve sicak sicak tuketin lutfen.

Efendim afiyet olsun....

3 Ocak 2007 Çarşamba

NESCUP

Cok fotojenikler degil mi? Bunlarin resimlerini cekmeye doyamadim. Cocuklar da severek yediler. İcinde kahve varya, yememeleri gerekir ya, oglum iki tane birden yedi. Ben olurda kazara yerlerse diye kahveyi oldukca az tuttum. Size normal olculeri yaziyorum.


Eger pudinginizi evde kendiniz yapiyorsaniz lutfen yine oyle yapin, ben elimde promosyon urunu bir puding oldugu icin bu seferlik hazir kullandim.
Kakaolu pudinginizi hazirlayin. Yarisini kuplariniza yarisina kadar doldurup kalan pudingi sogumaya birakin, ara sira kristırmayi ihmal etmeyin(kabuk tutmamasi icin). 1 su bardagi soguk sute 1,5 tatli kasigi granul kahveyi ekleyip iyice eritin. Hazirladiginiz bu sutle bir poset krem santiyi hazirlayip, soguttugunuz kalan pudinge katip, mikserle 2 dakika cirpin. Hazirladiginiz bu karisimi kuplardaki pudinglerin uzerine tamamlayin. En ustunu de isterseniz benim gibi butun cikolata ile susleyin, isterseniz rendeleyin ve ya evde ne varsa...Efendim afiyet olsun.

HAMSI TAVA

Baliklar temizlenir yikanir, misiri ununa bulanir. Kizartma tavasina asagidaki gibi dizilir ve az siviyag eklenir. Yuksek ateste kizartilip baliklar hamsi tava kapagi yardimiyla(yoksa bir tepsinin arkasindan faydalanabilirsiniz) ters cevrilir ve diger tarafi da kizartilir. Afiyetle yenir. Yaninda misirli roka salatasi tavsiye edilir:)





çilekli arama motoru