19 Ocak 2007 Cuma

KUNEFE

Uzun zamandir eklemeyi istedigim bir tarif Kunefe... Biz cok seviyoruz, sevip de yapmayi bilmeyenler varsa veya hic tatmayip da merak edenler varsa boyle buyurun:


Eger kunefe tepsiniz varsa super, yoksa uzulmeyin 25-30cm caplarinda bir teflon tava uydurmaya calisin.

Malzemeler:
  • 300gr. kadayif
  • 100gr. tereyagi
  • 1 paketten az dil peyniri
  • 1 yemek kasigi kadar pekmez

Serbeti icin:

  • 1+1/4 bardak su
  • 1,5 bardak tozseker

Oncelike serbet hazirlanir ve sogumaya birakilir...

Kadayif bıcakla veya elinizle ufak parcalara ayrilir, hatta tabiri yerindeyse parca pincik edilir:) Eritilmis tereyag ve pekmez kadayifa iyice yedirilir. Pekmez kadayifin kizarmasi icin kullaniliyor. Eger isterseniz serbete de pekmez katabilirsiniz. Kadayifin heryerine yagin dagildigindan emin olduktan sonra tavaya yarisini dokun ve iyice bastirin. Cok sıkı ve duzgun olmali. Sonra dil peynirini dilimleyip(cok ince olmasin) bastirdiginiz kunefenin uzerine araliksiz dizin. Kalan kadayif da uzerine dokup bastirma islemini tekrarlayin ve kisik ocakta heryerini ocak uzerinde kaydirarak pisirin. Cevirerek diger yuzeyini de pisirin. Cevirmek icin benim gibi duz tava kapaginiz yoksa bir tepsinin arkasini kullanabilirsiniz. Kunefenin tek zor yani bu cevirme isidir. Yaninizda bir yardimciniz olursa daha da kolaylasir. Her iki tarafida kizaran kunefenizin sogumus serbetini uzerine dokun ve sicak sicak tuketin lutfen.

Efendim afiyet olsun....

3 Ocak 2007 Çarşamba

NESCUP

Cok fotojenikler degil mi? Bunlarin resimlerini cekmeye doyamadim. Cocuklar da severek yediler. İcinde kahve varya, yememeleri gerekir ya, oglum iki tane birden yedi. Ben olurda kazara yerlerse diye kahveyi oldukca az tuttum. Size normal olculeri yaziyorum.


Eger pudinginizi evde kendiniz yapiyorsaniz lutfen yine oyle yapin, ben elimde promosyon urunu bir puding oldugu icin bu seferlik hazir kullandim.
Kakaolu pudinginizi hazirlayin. Yarisini kuplariniza yarisina kadar doldurup kalan pudingi sogumaya birakin, ara sira kristırmayi ihmal etmeyin(kabuk tutmamasi icin). 1 su bardagi soguk sute 1,5 tatli kasigi granul kahveyi ekleyip iyice eritin. Hazirladiginiz bu sutle bir poset krem santiyi hazirlayip, soguttugunuz kalan pudinge katip, mikserle 2 dakika cirpin. Hazirladiginiz bu karisimi kuplardaki pudinglerin uzerine tamamlayin. En ustunu de isterseniz benim gibi butun cikolata ile susleyin, isterseniz rendeleyin ve ya evde ne varsa...Efendim afiyet olsun.

HAMSI TAVA

Baliklar temizlenir yikanir, misiri ununa bulanir. Kizartma tavasina asagidaki gibi dizilir ve az siviyag eklenir. Yuksek ateste kizartilip baliklar hamsi tava kapagi yardimiyla(yoksa bir tepsinin arkasindan faydalanabilirsiniz) ters cevrilir ve diger tarafi da kizartilir. Afiyetle yenir. Yaninda misirli roka salatasi tavsiye edilir:)





26 Aralık 2006 Salı

TAHINLI KURABIYE

Bu kurabiyeleri kac blog arkadasimiz yayinladi bilmem, ama bunu hakedecek bir kurabiye. Hani bir tane asla yetmez cinsinden;) Eger siz hala denemeyenlerdenseniz mutlaka deneyin derim. Malzemeler de cok basit ve akilda kalir cinsten:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı tahin
  • 1’er paket kabartma tozu ve vanilya
  • Aldığı kadar un

Butun malzemelerle sertce bir hamur hazirliyorsunuz ve sekil verip 175 derece isinmis firinda pisiriyorsaniz. hepsi bu kadar.

Efendim afiyet olsun...

25 Aralık 2006 Pazartesi

BAKLAVA (YE#OZEL YILBASI VE BAYRAM MENUSU)

Bu tarifi yemekbiz ortagi Figen den almistim. İlk baklava denememdi, Figen e buradan tesekkuru borc bilirim;) Ben gecen bayram yapip resimlemistim. Bu bayram da ayni tarifi uygulayacagim elbet ama henuz yapmaya firsatim olmadi, vakti olup da yapmak isteyenlere tarif hazir bulunsun istedim. Tarifi aynen kopyaliyorum yalniz olcu hakkinda bilgi vermek isterim, olculer buyuk davul firin tepsilerine gore, siz kucuk tepsiye yapacaksaniz yarim olcu yapin, zira kalin olur ve icinin pismesi sorun olabilir. Ben bu bayram yuvarlak borcam tepsime yarim olcu yapmayi dusunuyorum...Hamur İçin
  • 1 SB sıvı yağ
  • 1 SB yoğurt
  • 3 yumurta
  • Vanilya-kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • Aldığı kadar un

  • İçine1 kg. Ceviz

Üzerine
  • 2 paket margarin ( 500 gr. ) - yada tereyağı

Şerbet İçin
  • 1,5 kg. şeker / 2 kg. şeker ( Tatlılık oranınıza göre şeker ayarlaması yapın )
  • Su( Şekeri tencereye koyun ve üzerine 2 parmak geçecek kadar da su koyun kaynatın )

Yapılışı

Malzemeler ile hamur yoğrulur. Kulak memesi kıvamında. Cevizden çok az büyük minik bezeler yapın.Bu hamurdan yaklaşık tepsiye göre değişir 50-70 adet beze çıkar. Her bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde oklava / merdane ile , nişasta serperek açın.1 beze açıp , üzerine nişasta serpin nişastayı sıvayın yufkaya, ayırın bir yere . 2. bezeyi de açın ve ilk açtığınız bezenin üzerine koyun ve yine nişasta serpin, sıvayın. 10 adet beze yapın üst üste bu şekilde. 10 adet bezeyi tezgaha alın ve hepsini birden önce merdane ile büyütün. Sonra oklavayı alıp yufka acar gibi inceltin ve büyütün. Yufkayı tepsinize serin , sarkan yerlerini bıçakla kesin, ve kırpıntıları da içine alıp serpebilirsiniz sorun olmaz atmayın ziyan olmasın. İlk kat yufkaya ceviz serpin. Bu işlemi diğer 60 beze bitene kadar 10 ar adet şeklinde açıp tekrarlayın. Her 10 adet yufkada ceviz serpin. Son yufka açtınız ve tepsiye serdiniz yanları kesip düzelttiniz. Baklavayı kesin. Margarin yada tereyağını eritin ve kaşıkla üzerine dökün. 170 derece fırında altı üstü çıtır olana dek pişirin. İçi hamur kalmasın kürdanla kontrol edin. Şerbetini ne zaman isterseniz dökün. Ama mutlaka biri sıcak olacak.
Afiyet Olsun
Baklavayi onceden yapip(1hafta-10gun belki daha da once) serbetini arefe gunu veya bayram sabahi dokebilirsiniz. Birinin sicak digerinin soguk olmasi gerektigini unutmayin yeter.

KESME İŞLEMLERİ
(Figen cok guzel resimlemis hepsini buradan gorebilirsiniz)
1. Önce 4 e kesin, ve yine 4 e kesip 8 parçaya bölmüş olun
2. Her üçgeni dikey kesin paralel şekilde ve sonra baklava dilimi şeklinde kesin
3. Yağı dökülmüş son son hali

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE (YE#OZEL YILBASI VE BAYRAM MENUSU)

Vakit bulamiyorum bu aralar blogumu guncellemeye, ama hep aklimda, bir firsat olsada yazsam diye.. Malum onumuz bayram, simdi de onun haziriligi var. Bekleyen tariflerden bir iki tane eklemek istedim bu ara. Bir cogumuzun bildigi ve benim arsivimde bekleyip duran bu kurabiyeleri sizlere de arsiv olsun diye paylasiyorum. Cok kolay ve sirin ouyor bence bu kurabiyeler:

Malzemeler:
*250 gr yumusamıs margarin
*3,5 su bardağı un
*2 yumurta(beyazı uzerine ayrilacak)
*6 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*6 yemek kasıgı hindistan cevizi
Yapılışı:
Margarini geniş bir kaba alın. Üzerine yumurta sarıları, pudra şekeri, 4 yemek kaşığı hindistan cevizi ve kabartma tozunu karıştırın. Unu ilave edip hamuru yoğurun. Fındıktan büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine bulayıp yağlanmış tepsiye dizin.
175 derecede 20-25 dakika pişirin.
Afiyet Olsun.

11 Aralık 2006 Pazartesi

YE#17 KABAK TATLISI VE KIRECTE KABAK...

Bu etkinlikte ne kadar cok kabak tatlisi olacak kimbilir?...
Ben baska tarifleri de mutlaka eklemek istiyordum ama maalesef baska yetistiremedim. Bu tarifle BLOGSPOT dan herkese MERHABA demenin heyecani var biraz uzerimde. Etkinlige yetismek icin harcadigim tasinma cabalarim sadece bir tarif hazirlayip sunmama imkan verdi:) Saglik olsun diyelim.

Kirecte kabak olayi artik ruyalarima girmeye baslamisti. Esim birgun elinde kirecle geldi. Kireci suya koydum, hicbir tepkime olmayinca sonmus kirec oldugunu anladim. Ama sonmemis kirec gerekliydi bana. Yemekbiz dostlarimdan Guzide sonmemis kirecle de biraz olsun sonuc alindigi soyleyince denemeye karar verdim.

Kireci defalarca yikadim. En az 10 kez. Her seferinde 10 dakika suda beklettim. Kirecler dibine coktu, suyunu suzdum. Sonunda suzdugum suya kabaklarimi koydum. Sabaha kadar beklettim(10 saat kadar) . Bu sudan cikardiktan sonra da kabaklarimi suyun altinda ovalaya ovalaya yikadim. (Eger kirec kullanmayacaksaniz, bundan sonraki islemleri aynen uygulayabilirsiniz) Sonunda kabaklarimi tencereye yerlestirdim. Uzerine sekerini ilave ettim. Kabak tatlisinin seker olcusu yari yariyadir ama benim elim hep biraz daha fazlasina gider. Tencerenin kapagini kapatip sulanmasi icin 2,5-3 saat kadar beklettim. Eger vaktiniz yoksa 0,5bardak su ekleyebilirsiniz. Sonra kaynama biraktim. Kaynayinca ocagi kistim ve yavas yavas pismeye biraktim. Ben piserken kapagi tamamen kapatmiyorum sulanmamasi icin. Sonunda serbeti agdalasiyor ve kabaklar servis zamani serbetle islatildigi zaman piril piril oluyor. Eger kabaklar pistiyse ve hala sekeri suluysa kapagi tamamen kaldirip atesin altini biraz acarak sekerin koyulasmasini bekleyebilirsiniz. Bu is icin ben yapismaz tencere kullaniyorum.

Sonmus kirecte yapmamin farkini anlatmak istiyorum: Sag alttaki resim kirecte kabak resmidir. Kabaklarin disinda sert bir kabuk olustu. Piserken balon gibi sistiler sonra resimdeki gibi sonduler. Kabuklarini soyarak yedim:) Benim kirecte kabak hayalim simdililk bu hayal kirikligiyla noktalandi. Sonmemis kirec arayisim devam edecek... Birgun ben de seffaf ve kitir kitir kabak tatlisi yapabilme umidiyle afiyet olsun efendim...

çilekli arama motoru