26 Aralık 2006 Salı

TAHINLI KURABIYE

Bu kurabiyeleri kac blog arkadasimiz yayinladi bilmem, ama bunu hakedecek bir kurabiye. Hani bir tane asla yetmez cinsinden;) Eger siz hala denemeyenlerdenseniz mutlaka deneyin derim. Malzemeler de cok basit ve akilda kalir cinsten:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı tahin
  • 1’er paket kabartma tozu ve vanilya
  • Aldığı kadar un

Butun malzemelerle sertce bir hamur hazirliyorsunuz ve sekil verip 175 derece isinmis firinda pisiriyorsaniz. hepsi bu kadar.

Efendim afiyet olsun...

25 Aralık 2006 Pazartesi

BAKLAVA (YE#OZEL YILBASI VE BAYRAM MENUSU)

Bu tarifi yemekbiz ortagi Figen den almistim. İlk baklava denememdi, Figen e buradan tesekkuru borc bilirim;) Ben gecen bayram yapip resimlemistim. Bu bayram da ayni tarifi uygulayacagim elbet ama henuz yapmaya firsatim olmadi, vakti olup da yapmak isteyenlere tarif hazir bulunsun istedim. Tarifi aynen kopyaliyorum yalniz olcu hakkinda bilgi vermek isterim, olculer buyuk davul firin tepsilerine gore, siz kucuk tepsiye yapacaksaniz yarim olcu yapin, zira kalin olur ve icinin pismesi sorun olabilir. Ben bu bayram yuvarlak borcam tepsime yarim olcu yapmayi dusunuyorum...Hamur İçin
  • 1 SB sıvı yağ
  • 1 SB yoğurt
  • 3 yumurta
  • Vanilya-kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • Aldığı kadar un

  • İçine1 kg. Ceviz

Üzerine
  • 2 paket margarin ( 500 gr. ) - yada tereyağı

Şerbet İçin
  • 1,5 kg. şeker / 2 kg. şeker ( Tatlılık oranınıza göre şeker ayarlaması yapın )
  • Su( Şekeri tencereye koyun ve üzerine 2 parmak geçecek kadar da su koyun kaynatın )

Yapılışı

Malzemeler ile hamur yoğrulur. Kulak memesi kıvamında. Cevizden çok az büyük minik bezeler yapın.Bu hamurdan yaklaşık tepsiye göre değişir 50-70 adet beze çıkar. Her bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde oklava / merdane ile , nişasta serperek açın.1 beze açıp , üzerine nişasta serpin nişastayı sıvayın yufkaya, ayırın bir yere . 2. bezeyi de açın ve ilk açtığınız bezenin üzerine koyun ve yine nişasta serpin, sıvayın. 10 adet beze yapın üst üste bu şekilde. 10 adet bezeyi tezgaha alın ve hepsini birden önce merdane ile büyütün. Sonra oklavayı alıp yufka acar gibi inceltin ve büyütün. Yufkayı tepsinize serin , sarkan yerlerini bıçakla kesin, ve kırpıntıları da içine alıp serpebilirsiniz sorun olmaz atmayın ziyan olmasın. İlk kat yufkaya ceviz serpin. Bu işlemi diğer 60 beze bitene kadar 10 ar adet şeklinde açıp tekrarlayın. Her 10 adet yufkada ceviz serpin. Son yufka açtınız ve tepsiye serdiniz yanları kesip düzelttiniz. Baklavayı kesin. Margarin yada tereyağını eritin ve kaşıkla üzerine dökün. 170 derece fırında altı üstü çıtır olana dek pişirin. İçi hamur kalmasın kürdanla kontrol edin. Şerbetini ne zaman isterseniz dökün. Ama mutlaka biri sıcak olacak.
Afiyet Olsun
Baklavayi onceden yapip(1hafta-10gun belki daha da once) serbetini arefe gunu veya bayram sabahi dokebilirsiniz. Birinin sicak digerinin soguk olmasi gerektigini unutmayin yeter.

KESME İŞLEMLERİ
(Figen cok guzel resimlemis hepsini buradan gorebilirsiniz)
1. Önce 4 e kesin, ve yine 4 e kesip 8 parçaya bölmüş olun
2. Her üçgeni dikey kesin paralel şekilde ve sonra baklava dilimi şeklinde kesin
3. Yağı dökülmüş son son hali

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE (YE#OZEL YILBASI VE BAYRAM MENUSU)

Vakit bulamiyorum bu aralar blogumu guncellemeye, ama hep aklimda, bir firsat olsada yazsam diye.. Malum onumuz bayram, simdi de onun haziriligi var. Bekleyen tariflerden bir iki tane eklemek istedim bu ara. Bir cogumuzun bildigi ve benim arsivimde bekleyip duran bu kurabiyeleri sizlere de arsiv olsun diye paylasiyorum. Cok kolay ve sirin ouyor bence bu kurabiyeler:

Malzemeler:
*250 gr yumusamıs margarin
*3,5 su bardağı un
*2 yumurta(beyazı uzerine ayrilacak)
*6 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*6 yemek kasıgı hindistan cevizi
Yapılışı:
Margarini geniş bir kaba alın. Üzerine yumurta sarıları, pudra şekeri, 4 yemek kaşığı hindistan cevizi ve kabartma tozunu karıştırın. Unu ilave edip hamuru yoğurun. Fındıktan büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine bulayıp yağlanmış tepsiye dizin.
175 derecede 20-25 dakika pişirin.
Afiyet Olsun.

11 Aralık 2006 Pazartesi

YE#17 KABAK TATLISI VE KIRECTE KABAK...

Bu etkinlikte ne kadar cok kabak tatlisi olacak kimbilir?...
Ben baska tarifleri de mutlaka eklemek istiyordum ama maalesef baska yetistiremedim. Bu tarifle BLOGSPOT dan herkese MERHABA demenin heyecani var biraz uzerimde. Etkinlige yetismek icin harcadigim tasinma cabalarim sadece bir tarif hazirlayip sunmama imkan verdi:) Saglik olsun diyelim.

Kirecte kabak olayi artik ruyalarima girmeye baslamisti. Esim birgun elinde kirecle geldi. Kireci suya koydum, hicbir tepkime olmayinca sonmus kirec oldugunu anladim. Ama sonmemis kirec gerekliydi bana. Yemekbiz dostlarimdan Guzide sonmemis kirecle de biraz olsun sonuc alindigi soyleyince denemeye karar verdim.

Kireci defalarca yikadim. En az 10 kez. Her seferinde 10 dakika suda beklettim. Kirecler dibine coktu, suyunu suzdum. Sonunda suzdugum suya kabaklarimi koydum. Sabaha kadar beklettim(10 saat kadar) . Bu sudan cikardiktan sonra da kabaklarimi suyun altinda ovalaya ovalaya yikadim. (Eger kirec kullanmayacaksaniz, bundan sonraki islemleri aynen uygulayabilirsiniz) Sonunda kabaklarimi tencereye yerlestirdim. Uzerine sekerini ilave ettim. Kabak tatlisinin seker olcusu yari yariyadir ama benim elim hep biraz daha fazlasina gider. Tencerenin kapagini kapatip sulanmasi icin 2,5-3 saat kadar beklettim. Eger vaktiniz yoksa 0,5bardak su ekleyebilirsiniz. Sonra kaynama biraktim. Kaynayinca ocagi kistim ve yavas yavas pismeye biraktim. Ben piserken kapagi tamamen kapatmiyorum sulanmamasi icin. Sonunda serbeti agdalasiyor ve kabaklar servis zamani serbetle islatildigi zaman piril piril oluyor. Eger kabaklar pistiyse ve hala sekeri suluysa kapagi tamamen kaldirip atesin altini biraz acarak sekerin koyulasmasini bekleyebilirsiniz. Bu is icin ben yapismaz tencere kullaniyorum.

Sonmus kirecte yapmamin farkini anlatmak istiyorum: Sag alttaki resim kirecte kabak resmidir. Kabaklarin disinda sert bir kabuk olustu. Piserken balon gibi sistiler sonra resimdeki gibi sonduler. Kabuklarini soyarak yedim:) Benim kirecte kabak hayalim simdililk bu hayal kirikligiyla noktalandi. Sonmemis kirec arayisim devam edecek... Birgun ben de seffaf ve kitir kitir kabak tatlisi yapabilme umidiyle afiyet olsun efendim...

10 Aralık 2006 Pazar

PATLICAN TURSUSU


Patlicani tursuda cok seviyorum ben, ici de rengarenk olunca yemede yaninda yat. Patlicanlar vardi evde, minik minik.. Aslinda tam karniyariklik idi ama esim pek yemez. Ben de ne zamandir yapmak istiyordum tursusunu. Az oldu ama bu yil icin baslangic oldu. Seneye daha fazla yapacagim insallah.
Malzemeler:
-7-8 tane kucuk patlican kullandim. Olculeri buna gore ayarlayin.
-2 adet havuc
-2 adet kirmizi salcalik biber
-1 bas sarmisak
-dilerseniz salatalik, kereviz sapi ve yapragi hatta kendisi
-1 cay bardagı sirke
-deniz tuzu
Yani ici olarak dolapta ne varsa azar azar katabilirsiniz.
Patlicanlari karniyarik yarar gibi yarin. Tuzlu suda haslayin. Ben sert sevdigim icin cok fazla haslamadim. Cok fazla da haslamayin ki dagilmasin. Cekirdek kismini biraz bosaltin.
Biberlerden birini kesikleri kapatmak icin ayirin ve diger ic malzemelerini minik minik dograyin. Ben vakitsizlikten robotla kiydim ama elde dogramanizi tavsiye ederim.
Hazirladiginiz ici patlicanlarin icine doldurun ve ayirdiginiz kirmizi biberi seritler halinde keserek yariklari kapatin. Ben gida ipiyle bagladim. Dilerseniz haslanmis maydonoz yapraklariyla da baglayabilirsiniz. Kavanoza bastirarak yerlestirin ve sirkesini katin. Benim kavanozumda tuzlu suya cok fazla yer kalmadi ve uzerine de tuz koydum ve tursu olana kadar hergun salladim. Bir de en uste biraz zeytinyagi doktum. Ben cok begendim, cok lezzetliydi...
Not: İlk yorumlari gormek isterseniz tiklayin: http://cilek.blogcu.com/1303490/

MOR LAHANA SALATASI


Uzun zamandir yayimlanmayi bekleyen bir tarif, bu bosluğu bununla doldurayim dedim. Sofralarda renk olarak istah acicilar kategorisinde benim icin. Hemen tarife geceyim.
Hersey gozkarari, dama tadiniza gore ayarlanabilir. Kucuk bir lahana fazlasiyla yetecektir. Kucuk kucuk dogradigimiz lahanalar oncelikle tuzlu suda haslanir. Dilerseniz bol tuzla ovalayip lahanalari oldurebilirsiniz de. Sonra mayonez, yogurt ve sarimsakla lezzetlendirilir. Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun...
Not: İlk yorumlari gormek isterseniz tiklayin: http://cilek.blogcu.com/1303520/

HALUJ-PATATES YE#16

Eveeeet sonunda haluj yaptim. Portakal Agaci HATICE sagolsun:) Tarif ona ait. Ben cok sevdim. Evdekiler ise 'manti etli olmali 'dediler. Ben de onlara 'bu manti degil haluj' dedim Onlar gibi harika sekiller yapmadim, yapmaya calismadim bile cunku nasil yapildigini anlamadim. Ben borek gibi kenarlarini tirnagimla bastirdim. Boyle de fena degildi sekiller:) Esim icinde et olmadigi icin yanina birseyler aradi ve sonunda kozlenmis kirmizi biber ekledi. Yukardaki resim onun tabagi:)
Olculer 6 kisiyi doyuracak sekilde. Hemen tarife geceyim:
Malzemeler:

Hamur Malzemeleri:
-750gr. un
-1,5 tatlı kaşığı tuz
- ılık su
İc Malzemeleri:
- 1 bas kuru sogan(bence daha fazla olmalı)
- 1/2 cay bardağı sıvıyağ
- 1kg. haslanmis patates(pure yapilacak)
-1tatlı kasığıkadar tuz ve karabiber(bunlari ben ekledim tarife sadık kalmadım yani:))
SoS Malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3tatlı kaşığı pulbiber
- yogurt(ben sarımsaklı yaptım)
Hazırlanışı:

Oncelikle icini hazırlayalım ki, sogusun:
Sogani dograyip sıvıyagda kavuralım. Pure patatesi ve baharatlarını ekleyip iyice karistiralim. Kenarda sogumaya bırakalım.

Unu, tuzu ve suyu karıstırarak mantı hamurundan biraz daha sert olacak sekilde hamur hazırlayın. Suyu azar azar ekleyin ki kivamindan emin olun. Hamuru 3 bezeye ayirip uzerini nemli bir bez veya temiz bir posetle kapatın. Ben her zaman hamurun uzerini bez yerine posetle kapatirim. Yordugumuz hamuru biraz dinlendirelim simdi:) En az 10 dakika..

Dinlenmis hamurumuzu mantıdan daha kalınca acalım. (Hatıce burada 2mm. demis hatırlatayım) Simdi daireler kesmeye sıra geldi ve yine Hatice'nin de dedigi gibi en guzel kalıp nescafe kavanoz kapağı. Kestiğimiz dairelerin içine 1'er tatlı kaşığı sogumuş içimizden koyup kapatalim. Kenarlarını ıyıce bastırın ki acılmasın. Kapattığımız halujları kağıt havlu uzerine birbirine değmeyecek şekilde dizelim.

Derince bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Her bezeden cıkan halujları tek seferde ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak haşlayın (tencerenin ağzı kapanmayacak).
Pisen halujları sudan delikli kepceyle suzerek alın.

Sos icin tereyagını eritip, pulbiberle (ben nane de ekledim) karıstırıp halujların uzerine dokun. Ben mantı gibi once yogurt dokup uzerine sos ekledim.

Servis hazır, afiyet olsun efendim...
Not:İlk yorumlara bakmak isterseniz tiklayin: http://cilek.blogcu.com/1345139/

çilekli arama motoru