20 Ağustos 2016 Cumartesi

Kadayıflı Damla Sakızlı Muhallebi




Malzemeler:

  • 500ml. süt, 
  • 200gr. taze kadayıf, 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, 
  • 1 su bardağı toz şeker, 
  • 2,5 yemek kaşığı un, 
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu, 
  • birkaç parça damla sakızı, 
  • bir avuç çam fıstığı


Öncelikle kadayıfları ince ince kıyıp çam fıstığı ve tereyağı ile birlikte tavada kavuruyoruz. Rengi dönmeye başlarken 1/4 su bardağı toz şekeri de ekleyip şekerler karamelleşene ve kadayıflar nar gibi kızarana kadar kavuruyoruz.

Kadayıfları soğuturken muhallebiyi hazırlıyoruz. Soğuk sütün içine un, nişasta ve kalan 3/4 su bardağı toz şekeri ekliyoruz. Topak olmaması için iyice karıştırıyoruz. Damla sakızını bıçakla ezerek süte katıyoruz. Sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra bir iki dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağını da ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz.

İster porsiyon olarak kuplara, ister büyük cam kaba, kadayıf ve muhallebiyi kat kat yerleştiriyoruz. Aradaki katlardaki kadayıflar yumuşadığı için artık ben sadece üzerine koyuyorum. Soğuduktan sonra 3-4 saat dolaba kaldırıyoruz.

22 Mayıs 2016 Pazar

BAT

Yeşil Mercimeğin en sevdiğim tariflerindendir bat. Aslında daha sulu yapılır ama böyle yemesi daha kolay olduğu için ben az sulu tercih ediyorum. Hazır heryer taze yaprakla doluyken hem bir sunum önerisi hem de bir fikir olsun diyerek tarifimi paylaşıyorum.

Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet domates
  • 4-5 dal taze soğan
  • dilediğiniz kadar maydonoz ve dereotu
  • bıçakla parçalara ayırdığınız ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • ner ekşisi ve/veya limon suyu
  • 250gr taze yaprak
Yapılışı

Taze yapraklarınızı bir tencerede haşlayın ve süzmeye bırakın. Eger salamura yaprak kullanacaksanız tuzunun çıkmasını sağlayın yeterli. Ben sıcak suyla yıkıyorum sadece.

Mercimeği 2,5 su bardağı su ile pişiriyoruz. Eger daha sulu olsun isterseniz siz 3 bardak suyla pişirin. Mercimekleriniz istediğiniz diriliğe gelince bulguru ekleyip ocaktan alın ve tencerenin ağzını kapatın. Bu arada yeşillikleri incecik kıyın, cevizi de içine katın. Tencerenin kapağını açıp tuz ve yağını ekleyip karıştırın.

Sunum aşamasında yaprakları benim gibi tek tek ayırıp sap kısımlarından tutarak servis tabağına dizebilirsiniz. Mercimekli karışımı kaselere paylaştırdıktan sonra yeşillikli karışımdan ekleyin, ekşisini üzerine gezdirin ve yaprakla birlikte servis edin.




29 Nisan 2016 Cuma

ÖNERİ (LİMON SUYU)

Limon fiyatları tavan yapmadan dondurucuya salatalar için limon suyu koydum. Sizlere de tavsiye ederim😊 Ayrıca hazır dondurucum boşalmışken bir portakal ve bir limon ile yaptığım 3 lt. limonata için bütün olarak portakal ve limonlarım da yerini aldılar...

12 Şubat 2016 Cuma

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Önceden portakal kabuklarının içindeki beyaz kısımları çıkararak yapıyordum bu reçeli. Bu kez portakallarin kabukları kalındı ve yenecek kadar güzeldi. Olduğu gibi yapmaya karar verdim. Yalnızca kabuklarını ince bir tabaka rendeledim. Ben böyle çok daha fazla sevdim 😊

Malzemeler:

  • 6 adet portakal
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • 2 su bardağı su 
  • 1-2 parça limon tuzu
  • İğne-iplik 

Yapılışı :

Öncelikle portakalların kabukları ince bir tabaka rendelenir. İnce şeritler halinde soyulur. Soyulan portakallar başka bir yerde kullanılmak üzere kaldırılır. Soyulan kabuklar elinizde rulo yapılarak ipe geçirilir.  İplerin ucu bağlanır. Bir tencerede su kaynatilir ve portakal kabukları acısını çıkarmak için kaynamis suya atılır  ve soğuyunca kadar bekletilir. Her seferinde su dökülür ve yeniden tencereye su konur. Ben bu islemi 3 kez yapıyorum. Portakal suyu, su ve şeker tencereye alınarak kaynatılır. Limon tuzu katılır. Hepsi eridikten sonra portakal kabukları tencereye alınır ve reçel kıvamı alana kadar kısık ateşte pişirilir. Ateşten aldıktan sonra ılınması beklenir ve iplerden dikkatlice çıkarılır. Reçel kavanoza alınır ve soğuduktan sonra kapağı kapatılıp buzdolabında saklanır. 

15 Ocak 2016 Cuma

TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI



İşkembeyi marketten hazır temizlenmiş, doğranmış ve paketlenmiş olarak yarım ve ya 1 kg.lık paketlerde alıyorum. Çocuklar çok severek tüketiyorlar.
Malzemeler:

  • 1/2kg. Yıkanmış, doğranmış işkembe 
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Yeteri kadar su
Terbiyesi için :
  •  1 yumurta sarısı
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Yarım limonun suyu
Sosu için :
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay kaşığı toz acı biber 
Ayrıyeten Sarımsak ve sirke sos

Yapılışı :

Öncelikle tencereye işkembelerin üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıp suyunu döküyorum. Sonra düdüklü tencereme işkembeleri koyup 2lt. Kadar su ekliyorum. Çorbanın suyu da ayrı güzel olduğu için suyunu bol tutuyorum. Sirkeyi de ekleyip 45-60 dakika pişiriyorum. Pişerken terbiyesini hazırlıyorum.  Yumurta, limon suyu ve yoğurdu iyice çırpıp unla karıştırıyorum. Pişen çorbanın suyuyla ılıştırıp kesilmesin diye yavaş yavaş, karıştıra karıştıra ekliyorum.

Servis sırasında tabaklara tereyağ-toz biber sosu ekliyorum. Sirkenin içine sarımsak rendeliyorum, servisten sonra herkes dilediği kadar ekliyor.

Afiyet olsun..

21 Aralık 2015 Pazartesi

BROKOLİ ÇORBASI


Yıllardır severek tüketiyoruz, paylaşmayı unutmuşum. Hala brokoliden uzak duranlar var. Karnabaharla yetinenler var, annemden biliyorum 😊.  Bense karnabahar kokusunu ne kadar sevmiyorsam brokoli kokusunu o kadar seviyorum.  Sadece koku olarak değil lezzet olarak da çok seviyorum. Bu çorbayı da sevmeyene rastlamadım. Tarifi mutlaka denemelisiniz diyerek tarife geçiyorum.

Malzemeler:

  • 300 gr. Kadar brokoli
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 2 yemek kaşığı un
Sıvıyağda unu kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine 1,5 lt kadar su koyup iyice karıştırın. Brokolinin çiçeklerini elinizle ayırıp yıkayın. Tencereye brokolileri ekleyip iyice yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı blenderdan geçirip tuzunu ekleyin.

Afiyet olsun.

16 Aralık 2015 Çarşamba

BALIK KÖFTE (HAMSİ KÖFTE )


Köfte seven ama balık sevmeyen çocuklarınız mı var? O halde bu tarifi mutlaka deneyin. Balık seviyorsanız zaten deneyin :) Pek haz etmiyor musunuz ? Mutlaka deneyin ;)

Bugün aldığım hamsiler pek hayal ettiğim gibi çıkmadı, eve gelene kadar da elimde biraz hırpalanmışlardı, temizlerken tava fikrimi değiştirip köfte yapmaya karar verdim. Yaparken tedirgindim ama çocuklarım sağolsunlar zaten sevdikleri hamsiyi bayıla bayıla yediler. Düşündüm ki, balık sevmeyen çocuklar da  nasibini alsınlar :)


Malzemeler:
  • 1kg. hamsi
  • 1 su bardağına yakın galeta
  • 1-2 yemek kaşığı içine mısır unu
  • 2 yemek köftelerin dışına bulamak için mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1/2 çay kaşığı, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, zerdeçal
  • 1 yumurta
  • 1-2 diş sarmısak (ezilmiş veya rendelenmiş)
  • 1 orta boy ince doğranmış kuru sogan
  • 4-5 sap maydonoz ve dereotu (ince kıyılmış)
  • kızartmak için sıvı yağ


Nasıl mı yaptım? 
Öncelikle hamsileri temizlerken kılçıklarını çıkardım. Yıkayıp iyice süzdükten sonra ince ince kıydım. Bir kapta(kokusu çıkması için metal veya cam kap tavsiye ederim) diğer  mazlemeler ile iyice yoğurdum. Galeta ve mısır unu miktarını yavaş yavaş ayarladım. Şekil verilecek kıvama geldiğinde mısır ununa bulayıp kızgın yağda kızarttım.

Afiyet olsun...

çilekli arama motoru