19 Ağustos 2009 Çarşamba

SAYISTAY KAMPI

Bu yil son anda bir degisiklikle sayıstay kampina gittik tatile. Hic bilmedigim biryere gitmenin verdigi sıkıntıyla oldukca fazla esya goturmusum. Biz misafir olarak gittigimiz icin konuklardan hicbirisini tanimiyorduk. Biraz format disina cikarak sizlere bu mekandan bahsetmek istiyorum.
Beklemedigim bir sekilde dinlendigim bir yer oldugunu soyleyerek oncelikle guzelliklerinden bahsedecegim. Mekan olarak oldukca genis bir alanda cicekli behcelerin arasinda tertemiz bir yer.
Yemek salonunun uzaktan gorunusu:

Havuzu cok buyuk olmamasina ragmen kalabalik olmadigi icin sıkıntı olmuyor. Ayrica havuz disiplini olan bir mekan. Tertemiz bir havuzu var. Su duzenli olarak tahlil ediliyor. Terlikler disarda cikariliyor ve ayak havuzuna ve dusa girmeden havuza girilmiyor. Havuz sorumlusu bunun takibini yapiyor. Ayrica tuvalet alan disinda ve terlikler disarda oldugu icin tuvaletten gelen kisi yine ayaklari temizlenmeden havuz sahasina giremiyor. Bu konu gittigim bir cok otelde beni rahatsiz ettigi icin ozellikle belirtmek istedim. Ayrica tuvalet aliskanligi edinmemis kucuk cocuklar buyuk havuzuna giremiyor. Yani gonul rahatligiyla yuzebileceginiz bir havuzu var.

Buyuk havuz:

bu da kucuk havuz:

Yemekler alacarte gunleri disinda tek cesit. Ama tabldot falan degil. Corba salata ana yemek meyve ve/veya tatli olabiliyor. Alacarte sectiginiz zaman yemegin sonunda ekstra ucret oduyorsunuz ama oldukca cuz'i bir ucret.


yukardaki resimde sus havuzu, aksamlari yemekten sonra cayimizi burada ictik...

Odalarda tv yok, yemek salonunun kenarinda buyuk bir tv var sadece. Odalarin hepsi klimali degil, biz haziran doneminde klimasiz odada cok rahat kalabildik. Sicak sorunumuz olmadi. Odalara gunes dusmeyecek sekilde planlanmis. Odalarda buzdolabi mevcut. Ailece gidecekseniz, icice iki oda veriyorlar. Yalniz onemli bir sorun var, nevresim vermiyorlar. Havlu ve nevresim ihtiyacinizi kendiniz goturuyorsunuz. Bence boyle bir tesis icin buyuk eksiklik... Ayrica kaldigimiz bir hafta internetten mahrum kaldik diyebilirim. Tesiste kablosuz baglanti olmadigi gibi yandaki otellerden birisi faal olmadigi icin, digeri de nedense cekmedigi icin interetten mahrum kaldik. Tesisin disinda yoldan ana yoldan giriste oldukca kucuk bir internet salonu vardi ve acil islerimizi orada halledebildik...
Bizim gibi nasil bir yere gittigini bilmek isteyenler icin yazdim bu yaziyi da. Biraz gecikti ama ancak yukleyebildim resimlerimi:)
Efendim iyi tatiller:)

18 Ağustos 2009 Salı

Kışlık Biber Ziyafeti


Her yıl közlediğim biberleri sarımsakla lezzetlendirip turşu

yapardım. Bu tarifi duyduğumda ne yalan söyleyeyim, gözüm hiç tutmamıştı. “Közlenmiş biber ile haşlama bir olur mu?” demiştim. Ama tadına baktığım zaman lezzetine bayıldım. Geçen yıl hem közleyerek, hem de bu şekilde haşlayarak doldurdum kavanozlarımı. Önce haşlama yöntemiyle yaptıklarım bitti. Bu sene közleme yapmayı düşünmüyorum bile. Bu kadar övgüden sonra nasıl yaptığımı anlatayım:

Malzemeler:

-1,5 kg. salçalık biber

-1,5kg. köy biberi

-3 su bardaği sirke

-3 su bardağı ayçiçeği yağı

-1 büyük demet maydonoz

-8-10 diş sarımsak

-tuz

Yapılışı:

Önce biberleri yikayip saplarını ve çekirdeklerini ayıklıyoruz. Sonra lokmalık dogruyoruz.

Buyuk bir tencereye yağ, sirke ve 1,5-2 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatıyoruz. Dogradığımız biberlerin yarısını kaynayan karışıma ekleyip 5dk. Kadar pişiriyoruz. Kevgirli kepceyle biberleri içinden başka birkaba alıp, kalan diğer yarısını pişirmeye başlıyoruz. Bu sırada irice doğradığımız maydonozları ve minikçe doğradığımız sarımsakları pişen biberlere katıp hepsini harmanlıyoruz.

Yağlı sirkeli karışım tencerede kalmalı. Pişirdiğimiz biberleri kavanozlara pa

ylaştırıp tencerede kalan sosu da kavanozlara paylaştırıyoruz. Soğumasını bekliyoruz.

Soğuduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. Ortalama 1 hafta sonra yemeye hazır oluyor. Her yemeğin yanına atıştırmalık çıkarabilirsiniz. Ben ekmekle birlikte ara öğün bile yapıyorumJ Bu ölçülerle 5 kavanoz kadar çıkıyor. Kavanozları buzdolabında saklıyorum. Sanırım 10 kavanoz daha yer ayırabilirim dolaptaJ


Efendim afiyet olsun...

11 Eylül 2008 Perşembe

SAKIZLI GÜLLAÇ



Oyle severek tuketiyoruz ki, bu sene gullac stogu yapiyorum eve, malum ramazan bitince bulmak zor gullac yufkasini:) Gullacin icinde ceviz karartiyor gullaci, zaten yerken dokuluyor, findik fistik ne olursa, o yuzden hep boyle yedik bu ramazan, hic eksik olmasin istiyorum dolapta:) Hemen tarife geciyorum:


Malzemeler :

-6 güllaç yaprağı

-1 lt. süt

-300gr. tozşeker


içi için:

-1 paket sakızlı muhallebi

-700 ml. süt


Yapılışı :


Bir tencereye 1 litre süt ve toz şekeri koyup kaynamaya bırakın. Ayrı bir tencerede muhallebiyi hazırlayın. Piştikten sonra soğurken ara ara karıştırın. Güllaç yapraklarınızı hazırlayacağınız kabınıza göre gerekiyorsa kırarak, bir kat güllaç yaprağı, üzerine kaynar şekerli süt gezdirerek 3 kat yapin. Arasına hazırladığınız muhallebinin yarısını yayın. Yine gullaç yapraklarına aynı işlemi yaparak 3 kat daha çıkın ve kalan muhallebiyi yayın. Kalan gullaç yapraklarına aynı işlemi yapın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra mutlaka buzdolabınıza koyun. Servis zamanı dilimledikten sonra dilimlerinizi fıstık ve narla süsleyebilirsiniz.


Efendim afiyet olsun:)

1 Mayıs 2008 Perşembe

BANYOLU BÖREK








Uzun zamandir yaptigim cok begendigim milfoy gibi kabaran ama (bence) milfoyden daha hafif ve lezzetli olan bir borek. Aslinda annelerimizden kalan bir tarif ama ben yemekbiz dostlarindan Esra Guler den aldim tarifi. Tesekkurler Esra:)




Tarifi aktariyorum:




Malzemeler:




  • 3 Yufka



  • 1 Cay bardagi sivi yag



  • 50-60gr. kadar margarin


  • İstedigin ic malzemesi(ben hep peynirli denedim)



  • Buzlu su



Yapilisi:




Yaglari bir tavaya koyun ve margarinin erimesini bekleyin. Yufkanin bir katini serip uzerine yag surun. Diger kati uzerine serip onu da yaglayin ve kalan yufkayi da serin. Yufkalari sigara boregi keser gibi 12ye bolun.

Genis kisimlarina ic malzemenizi koyup, sigara boreginden genisce sarin. Hepsini sardiktan sonra genis bir kaba koyup uzerini gececek kadar buzlu su ekleyin. En az yarim saat beklettikten sonra Elinize alip hafifce sıktıgınız borekleri yaglanmis tepsiye biraz uzakca(kabaracaklar, soylemedi demeyin:))dizin. Uzerine yumurta sarisi surup, susam-coreotu serptiginiz boreklerinizi 200 derecelik firinda kizarana ve kadar pisirin



Not: Su ne kadar soguk olursa borek o kadar citir oluyor...

22 Mart 2008 Cumartesi

KİVİ REÇELİ

Bu receli 2. kez yapisim, seviyorum tatli olarak yemeyi. Kiviler yumusamaya baslayinca boyle degerlendiriyorum artik. En azindan bir kez olsun deneyin bence. Rengi biraz karariyor, goruntu degisiyor ama kivinin aromasini ancak boyle hissedebiliyorum...



Kivileri soyup, yikayip istedigim boyda dilimledikten sonra bir kaba koyup dondurucuda bekletiyorum(bu yontemi miss cilekten ogrenmistim). Sonra koyu bir serbet hazirliyorum. Olcu yok ama toz sekeri ekledikten sonra uzerini gecmeyecek kadar suyla kisik ateste bir serbet hazirliyorum. Limonunu ekleyip 1 cay kasigi kadar tereyag ekliyorum. Sonra dondurucudaki donmus kivileri ekliyorum ve kivam bulana kadar kisik ateste pisiriyorum, hepsi bu kadar...



Efendim afiyet olsun....

27 Şubat 2008 Çarşamba

ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI

daha once denememis ve duymamissaniz benim gibi onyargili yaklasabilirsiniz bu corbaya, nitekim gunlerce suda bekledi koklerim:) Artik curumustur diye cope atacaktim ama hala dipdiriydiler:) Farz oldu yani yapmak. Cok ovgu duymus ama bir turlu yapmamistim ama hep aklimda kalmisti. Sonuc mukemmeldi, hele bir de benim gibi ispanagi cig olarak bile severek yiyorsaniz seveneceginizi tahmin ediyorum...En azindan bu koklere bir sans verin:) Tarifi cok sevgili yemekbiz dostlarindan Sevgi ye ait.Tesekkurler Sevgi:) Aynen aktariyorum:

Malzemeler
· Yarım kg. Ispanak Kökü
· 1 avuç pirinç
· 6 bardak Et suyu
· 1 su bardağı yoğurt
· 2 yumurta sarısı
· 1 tepeleme yemek kaşığı un ( isterseniz )

Yapılışı
1. Bir tencereye az pirinç ve et suyu konur,
2. Pirinçler dökülene kadar haşlanır
3. Önceden yarıdan kesilmiş ıspanak kökleri tencereye atılır (hemen piştiği için fazla bekletilmemeli)
4. Diğer tarafta yoğurtla 2 yumurta sarısını ve unu karıştırın çorbadan bir kepçe alıp terbiyeyi ılıtın ve yavaşça, alıştırarak çorbaya katın
5. Çorba kaynama derecesine geldiğinde ocaktan alın. (Kaynatılırsa yoğurt kesilir.)
6. Üzerine kızdırılmış biberli tereyağı gezdirilir.

Eh bana afiyet olsun demek dusuyor:) Efendim afiyet olsun...

17 Şubat 2008 Pazar

YER FISTIKLI ve ÇİKOLATALI KURABİYELER

Bu guzel kurabiyeleri yillaaaar once yapmistim, resmi arsivimde, lezzeti hafizamda ama tarifi ortada yoktu. Kucucuk bir kagida yazdirmistim ama nereye koydugumu bulamiyordum. Ve evet sonunda ortaya cikti kucuk yaramaz tarif:) sizlerle de paylasiyorum... Tarifte oynamalar yaptim mi hatirlamiyorum ama size orjinal haliyle aktariyorum. Ben cok begenmistim haberiniz ola!


Malzemeler:



  • 250gr. un

  • 150gr. tereyagi

  • 100gr. pudra sekeri

  • 1 adet yumurta

  • 100gr. robotta irice cekilmis yer fistigi

  • 75gr. damla cikolata

  • 1 portakal kabugu rendesi

  • az miktarda tarcin ve vanilya

Yapilisi:


Çikolata ve yer fistigi haric tum malzemeleri yogurarak hamuru hazirlayin. Kivamini bulduktan sonra yer fistigi ve cikalatayi da hamura karistirin. Merdane yardimiyla actiginiz hamuru buskuvi kaliplaryla kesin ve 180 derece isinmis firinda hafif kizarincaya kadar pisirin.


Efendim afiyet olsun...

çilekli arama motoru