
26 Ekim 2007 Cuma
KOROVA KURABİYELERİ

21 Ekim 2007 Pazar
TRABZONUN ARDINDAN...


DOĞUMGÜNÜ KURABİYELERİ-MİNİK ELLER MUTFAKTA

- 150gr. şeffaf renkli, meyveli şeker
- 125gr. tereyağ
- 25gr. pudra şekeri
- 1-2 damla acıbadem aroması(ben limon aroması kullandim)
- 40gr. şeker
- 1 paket vanilya
- 150gr. un
Yapilisi:
Fırını 175 C’ye ısıtın. Şekerleri renklerine göre ayırıp, parçalayın(once bicakla kesmeye calistim, sonra etrafa sicramasina tahammul edemeyip robottan cektim). Tereyağı, pudra şekerini, şekeri, vanilyayı ve badem aromasını karıştırıp, yumuşayana kadar çırpın. Unu ekleyip yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa bir çorba kaşığı su veya süt ile yumuşatabilirsiniz. Hamuru unlanmış tezgah üzerinde açın. Şekilli kalıplarla parçalar kesin. Ortalarını daha küçük kalıplarla boşaltın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. 6-7 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, ortalarını şekerle doldurun. Tekrar fırına vererek 6-7 dakika daha pişirin. Şekerler erisin, ancak kurabiyeler fazla kararmasın.
Kurabiyeleri tepsiden almadan once biraz sogumalarini beklemelisiniz. Eger bizim gibi ambalaj yapacaksaniz tamamen sogumalarini beklemelisiniz. Simdi de etkinlik icin cektigimiz resme geldi sira, ilerde mutfakla aralari nasil olacak cok merak ediyorum:

4 Ekim 2007 Perşembe
ŞEFTALİLİ CRUMBLE

- 5adet seftali
- 1+1/4 su bardagi seker
- 1+3/4 su bardagi un
- 120gr. tereyagi
Yapilisi:
Kabuklarini soyup kup seklinde dogradigimiz seftalileri toz sekerin yarisi ile birlikte kisik ateste pisirelim. Hafif yumusadiklarinda atesten alip bir firin kabina bosaltalim.

Tereyag, geri kalan seker ve unu elimizle karistirip, ekmek ufagi gorunumunde bir hamur elde edelim. Hamuru seftalilerin uzerine yayip 180 derece onceden isittigimiz firinda uzeri kizarincaya kadar pisirelim.
Crumble pistikten sonra hafif ilikken dondurmayla ya da cirpilmis kremayla servis edilebilir.
Bu kolay ve lezzetli tatli seftali yerine elma ya da visne ile de yapilabilir. Elmali yapacaksaniz tarcin ve karanfil ekleyebilirsiniz. Buyuk bir kapta pisirebileceginiz gibi porsiyonluk kaplarda da pisirebilirsiniz.
Efendim afiyet olsun.
23 Eylül 2007 Pazar
PATATES KROKET ve yine SOBE...

Bu aralar bilgisayar basina gecemiyorum; malum okul telasi, uzerine mubarek ramazan da gelince sobelerden pek de haberim olamadi aslinda:) Sevgili Hulya sobelemis beni, sevdigimiz 3 seyi yazacakmisim, yazayim elbet:
- Zeka oyunlari ve bulmacalari cozmek(vakit bulamasamda)
- Mutfakta ozgurce denemeler yapmak
- Ve bir cok hanimin da sevdigi gibi alisveris yapmak...
Gelelim patates krokete:
Hem cocuklarin, hem de buyuklerin cok severek yedigi lezzetlerden birisi bence, en azindan bizim ailede oyle:) Tarif yemekbiz grubundan sevgili Zeynep'e ait. Daha once cesit cesit tarifler denemistim, Zeynep bu tarifi grupla paylastigindan beridir sadece bu tarifi uyguluyorum. Nasil mi yapiyorum?:Malzemeler:
- Yarim kg. patates
- 2 yumurta
- 3-4 yemek kasigi un(icine)
- 1/2 su bardagi kasar peyniri(rendelenmis)
- tuz
- karabiber
- kirmizi biber
- uzerine un
- uzerine galeta(ben icine susam da katiyorum, kizarinca cok lezzetli oluyor)
- kizartmak icin siviyag
Yapilisi:
Öncelikle patatesleri hasliyorum. Yumurtalarin sarisini patateslere ilave ediyorum. Akini ayiriyorum. 3-4 yemek kasigi unu, tuz, karabiber, kirmizi biber ve kasar peynirini ile patatesleri eziyorum, iyice karistiriyorum. Puruzsuz kivama gelince parmak seklinde elimle sekil veriyorum. Bir tutam tuzla cirptigim yumurta akimi hazirliyorum. Sonra yagimi kizdiriyorum, once una, sonra yumurta akina ve sonra galetaya bulayip kizartiyorum.
Efendim afiyet olsun...
6 Eylül 2007 Perşembe
TATİLDEN KALANLAR, UNUTULMAYANLAR...

Bu yil Alanya'ya gittik tatil icin, ancak kendimize gelebiliyoruz ve okul telasi basliyor bile. Bu telasa girmeden paylasmak istediklerim var.
Gezdigini gordugunu birak, yedigini ictigini mi anlat dersiniz; yoksa gezip gordugumu mu merak edersiniz bilmem ama ben goruntusune hayran kaldigim kudret nari ile baslamak istiyorum:) Bircok derde deva olan kudret nariyla ilk kez tanistim. Buyulendim... Sanki bir hazine gibiydi... Oncelikle bunu gormenizi istedim. Bircok yeni meyveyle tanistim ve bircogunun adini da maalesef unuttum. Kudret narinin faydalarina mutlaka netten bir goz atin derim. Tadini ve (iyice olgunlasmis halinin) kokusunu begendigimi soyleyemecegim ama sifa niyetine yenmeyecek kadar da degildi... Asagidaki resimde cekirdeklerinin resmini de gorebilirsiniz.

Kaktusun meyvesine bircok yerde rastlamistim ama satilan yerine ilkkez rastladim ve hemen aldim. Kaktus inciri deniyor bu meyveye de. Zavalli kizim avucladigi gibi cigligi basti. Uzeri dikenlerle kapli ve elinize batan dikenleri temizlemek cok zor. Size tavsiyem dikkatli olmaniz:)

Bu domatese benzeyen meyvelerin adini da maalesef unuttum ama tadi da domatese benziyordu. Bu meyvalari nerde bulduguma gelince:

Avakadoyu artik istedigimiz zaman marketlerde bulabildigimiz icin almaya gerek duymadim. Ama bu ilginc meyveyi de aldik ve tattik. Agactakiler oldukca yesil, biz olgunlarini aldik. Olgunlari avakadonun yanindakiler. İsmi mi?unuttum:(

Ve sonunda Dim magarasina geldik. Cok etkileyiciydi... Ama icerdeki serin ama rutubetli hava beni nefes nefese birakti. Saglik sorunlari olanlar, ozellikle astim hastalari dayanabilir mi bilmem... Cektigim resimlerden bir kacini paylasiyorum sizlerle...

Tariflerde gorusmek uzere...
3 Eylül 2007 Pazartesi
KABAK DOLMASI
Bu hafta kayit yaptirmamiz gerekiyor, herkese hayirli bir ogrenim yili diliyorum simdiden. Biraz toparlanayim geliyorum tariflerimle...
- 1 kg. kabak(hangi kabaktan tercih ederseniz farketmez)
- 250gr. kiyma
- 1 cay bardagi kadar pirinc
- 2 tane orta boy kuru sogan
- 1 demet dereotu(1/3 unu yerken tabagin kenarina serpistirmek icin ayirdim)
- 1 yemek kasigi salca
- 1/2 cay bardagi sivi yag
- tuz, karabiber
Yapilisi:
Kabaklari yikayip, susleyip iclerini oyun. Robotta cektiginiz kurusogani; kiyma, pirinc, minik dogradiginiz dereotu, tuz ve karabiberle iyice harmanlayin. Kabaklari doldurup kapaklarini kapatin ve tencereye dizin. Salcayi suyla inceltip uzerine gezdirin. Yagini ve suyunu da ekledikten sonra(suyun miktari kabaklarin yarisindan daha asagida olsun) uzerine bir kapak kapatip kisik ateste pisirmeye birakin. İci pisen kabak dolmaniz yenmeye hazirdir.
Efendim afiyet olsun...