21 Ekim 2007 Pazar

DOĞUMGÜNÜ KURABİYELERİ-MİNİK ELLER MUTFAKTA

Bu kez cok hos bir etkinlik var: MİNİK ELLER MUTFAKTA. Bu etkinlige gectigimiz gunlerde hazirladigimiz kurabiyelerle katiliyoruz. Biz kurabiyeleri her zaman birlikte hazirlariz aslinda, ben de, onlar da cok mutlu oluyoruz kurabiye yaparken:)



Oglumun dogumgununu okulda kutladik yine. Bu kez arkadaslarina dagitmak icin bu kurabiyeleri yaptik. Cok heyecanlandilar bu kurabiyeleri yaparken cunku; on hazirliginda akide sekerlerle bolca hasir nesir olduk:) Cok merak ettiler nasil bir sey cikacak diye, cok da begendiler. Soguduktan sonraki paketlenme merasimini gormediler, okulda onlari boyle pakette gorunce daha bir heyecanlandilar, tabi diger cocuklar da oyle:) Orumcek adam pastamiz unutuldu bile, tabi o kadar ugrastigimiza degdi boylece...


Bu kurabiyelerin tarifini Teatime Mine'den almistim. Tarifi soyle:


  • 150gr. şeffaf renkli, meyveli şeker

  • 125gr. tereyağ

  • 25gr. pudra şekeri

  • 1-2 damla acıbadem aroması(ben limon aroması kullandim)

  • 40gr. şeker

  • 1 paket vanilya

  • 150gr. un

Yapilisi:


Fırını 175 C’ye ısıtın. Şekerleri renklerine göre ayırıp, parçalayın(once bicakla kesmeye calistim, sonra etrafa sicramasina tahammul edemeyip robottan cektim). Tereyağı, pudra şekerini, şekeri, vanilyayı ve badem aromasını karıştırıp, yumuşayana kadar çırpın. Unu ekleyip yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa bir çorba kaşığı su veya süt ile yumuşatabilirsiniz. Hamuru unlanmış tezgah üzerinde açın. Şekilli kalıplarla parçalar kesin. Ortalarını daha küçük kalıplarla boşaltın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. 6-7 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, ortalarını şekerle doldurun. Tekrar fırına vererek 6-7 dakika daha pişirin. Şekerler erisin, ancak kurabiyeler fazla kararmasın.


Kurabiyeleri tepsiden almadan once biraz sogumalarini beklemelisiniz. Eger bizim gibi ambalaj yapacaksaniz tamamen sogumalarini beklemelisiniz. Simdi de etkinlik icin cektigimiz resme geldi sira, ilerde mutfakla aralari nasil olacak cok merak ediyorum:


4 Ekim 2007 Perşembe

ŞEFTALİLİ CRUMBLE


Tarifi Yemekname dergisinin 1. sayisindan almistim, gorur gormezde yarim olcu denemistim. Sicak tatllari seviyorum ben, tabi yaninda mutlaka dondurmayla... Tarif Isil'a ait, seftalinin son zamanlari biliyorum ama hala pazarda gorebiliyorum, belki dolabinizda bu tarifi bekleyen seftalileriniz vardir:) tarifi aynen yaziyorum:
Malzemeler:
  • 5adet seftali
  • 1+1/4 su bardagi seker
  • 1+3/4 su bardagi un
  • 120gr. tereyagi


Yapilisi:

Kabuklarini soyup kup seklinde dogradigimiz seftalileri toz sekerin yarisi ile birlikte kisik ateste pisirelim. Hafif yumusadiklarinda atesten alip bir firin kabina bosaltalim.


Tereyag, geri kalan seker ve unu elimizle karistirip, ekmek ufagi gorunumunde bir hamur elde edelim. Hamuru seftalilerin uzerine yayip 180 derece onceden isittigimiz firinda uzeri kizarincaya kadar pisirelim.

Crumble pistikten sonra hafif ilikken dondurmayla ya da cirpilmis kremayla servis edilebilir.

Bu kolay ve lezzetli tatli seftali yerine elma ya da visne ile de yapilabilir. Elmali yapacaksaniz tarcin ve karanfil ekleyebilirsiniz. Buyuk bir kapta pisirebileceginiz gibi porsiyonluk kaplarda da pisirebilirsiniz.

Efendim afiyet olsun.

23 Eylül 2007 Pazar

PATATES KROKET ve yine SOBE...


Bu aralar bilgisayar basina gecemiyorum; malum okul telasi, uzerine mubarek ramazan da gelince sobelerden pek de haberim olamadi aslinda:) Sevgili Hulya sobelemis beni, sevdigimiz 3 seyi yazacakmisim, yazayim elbet:
  1. Zeka oyunlari ve bulmacalari cozmek(vakit bulamasamda)
  2. Mutfakta ozgurce denemeler yapmak
  3. Ve bir cok hanimin da sevdigi gibi alisveris yapmak...

Gelelim patates krokete:

Hem cocuklarin, hem de buyuklerin cok severek yedigi lezzetlerden birisi bence, en azindan bizim ailede oyle:) Tarif yemekbiz grubundan sevgili Zeynep'e ait. Daha once cesit cesit tarifler denemistim, Zeynep bu tarifi grupla paylastigindan beridir sadece bu tarifi uyguluyorum. Nasil mi yapiyorum?:

Malzemeler:
  • Yarim kg. patates
  • 2 yumurta
  • 3-4 yemek kasigi un(icine)
  • 1/2 su bardagi kasar peyniri(rendelenmis)
  • tuz
  • karabiber
  • kirmizi biber
  • uzerine un
  • uzerine galeta(ben icine susam da katiyorum, kizarinca cok lezzetli oluyor)
  • kizartmak icin siviyag

Yapilisi:

Öncelikle patatesleri hasliyorum. Yumurtalarin sarisini patateslere ilave ediyorum. Akini ayiriyorum. 3-4 yemek kasigi unu, tuz, karabiber, kirmizi biber ve kasar peynirini ile patatesleri eziyorum, iyice karistiriyorum. Puruzsuz kivama gelince parmak seklinde elimle sekil veriyorum. Bir tutam tuzla cirptigim yumurta akimi hazirliyorum. Sonra yagimi kizdiriyorum, once una, sonra yumurta akina ve sonra galetaya bulayip kizartiyorum.

Efendim afiyet olsun...

6 Eylül 2007 Perşembe

TATİLDEN KALANLAR, UNUTULMAYANLAR...


Bu yil Alanya'ya gittik tatil icin, ancak kendimize gelebiliyoruz ve okul telasi basliyor bile. Bu telasa girmeden paylasmak istediklerim var.
Gezdigini gordugunu birak, yedigini ictigini mi anlat dersiniz; yoksa gezip gordugumu mu merak edersiniz bilmem ama ben goruntusune hayran kaldigim kudret nari ile baslamak istiyorum:) Bircok derde deva olan kudret nariyla ilk kez tanistim. Buyulendim... Sanki bir hazine gibiydi... Oncelikle bunu gormenizi istedim. Bircok yeni meyveyle tanistim ve bircogunun adini da maalesef unuttum. Kudret narinin faydalarina mutlaka netten bir goz atin derim. Tadini ve (iyice olgunlasmis halinin) kokusunu begendigimi soyleyemecegim ama sifa niyetine yenmeyecek kadar da degildi... Asagidaki resimde cekirdeklerinin resmini de gorebilirsiniz.



Kaktusun meyvesine bircok yerde rastlamistim ama satilan yerine ilkkez rastladim ve hemen aldim. Kaktus inciri deniyor bu meyveye de. Zavalli kizim avucladigi gibi cigligi basti. Uzeri dikenlerle kapli ve elinize batan dikenleri temizlemek cok zor. Size tavsiyem dikkatli olmaniz:)





Bu domatese benzeyen meyvelerin adini da maalesef unuttum ama tadi da domatese benziyordu. Bu meyvalari nerde bulduguma gelince:
Eger Alanya'da Dim Magarasina gitmek isterseniz, Dim Cayi/magarasi yoluna sapar sapmaz ilk saga donen koy yoluna girin. Yol boyunca bu meyveleri satanlara rastlayacaksiniz ama ilk karsiniza cikan Zehranin Yeri'ne ugrayip her daim hazir bulunan caylarini mutlaka icin. Orada sizi muhabbete bekleyen dostlarimiza da selamimizi soyleyin...




Avakadoyu artik istedigimiz zaman marketlerde bulabildigimiz icin almaya gerek duymadim. Ama bu ilginc meyveyi de aldik ve tattik. Agactakiler oldukca yesil, biz olgunlarini aldik. Olgunlari avakadonun yanindakiler. İsmi mi?unuttum:(
Asmalar, uzumler, muz bahceleri...
Ve sus kabaklari. Yasiyla kurusuyla arabaya sigdirabilecegim kadar sus kabagi aldim.


Ve sonunda Dim magarasina geldik. Cok etkileyiciydi... Ama icerdeki serin ama rutubetli hava beni nefes nefese birakti. Saglik sorunlari olanlar, ozellikle astim hastalari dayanabilir mi bilmem... Cektigim resimlerden bir kacini paylasiyorum sizlerle...



Tariflerde gorusmek uzere...

3 Eylül 2007 Pazartesi

KABAK DOLMASI

Tatilden yeni dondum, biraz rahatsizlik var tum ailede... Biz kendimize gelene kadar kabak dolmalarimin resmini paylasmak istedim sizinle. Tarife gerek var mi bilmem aslinda ama kabak dolmasi etli olsun degil mi? Hemen herkesin bir tarifi vardir ama kabak dolmasi bence etli(kiymali) olmali...

Bu hafta kayit yaptirmamiz gerekiyor, herkese hayirli bir ogrenim yili diliyorum simdiden. Biraz toparlanayim geliyorum tariflerimle...

Etli Kabak Dolması:
Malzemeler:
  • 1 kg. kabak(hangi kabaktan tercih ederseniz farketmez)
  • 250gr. kiyma
  • 1 cay bardagi kadar pirinc
  • 2 tane orta boy kuru sogan
  • 1 demet dereotu(1/3 unu yerken tabagin kenarina serpistirmek icin ayirdim)
  • 1 yemek kasigi salca
  • 1/2 cay bardagi sivi yag
  • tuz, karabiber

Yapilisi:

Kabaklari yikayip, susleyip iclerini oyun. Robotta cektiginiz kurusogani; kiyma, pirinc, minik dogradiginiz dereotu, tuz ve karabiberle iyice harmanlayin. Kabaklari doldurup kapaklarini kapatin ve tencereye dizin. Salcayi suyla inceltip uzerine gezdirin. Yagini ve suyunu da ekledikten sonra(suyun miktari kabaklarin yarisindan daha asagida olsun) uzerine bir kapak kapatip kisik ateste pisirmeye birakin. İci pisen kabak dolmaniz yenmeye hazirdir.

Efendim afiyet olsun...

14 Ağustos 2007 Salı

YE#25 KREP MUZ İSTERSE...


Evet krep muz isterse boyle bastan cikarici bir goruntu olur. Sizin icin oylemi bilmem ama benim icin oyle. Kreplarim biraz kalinca biliyorum, sebebini hemen aciklayayim: Benim istahli cocuklarim sadece 1 tane yedikleri icin benim kreplerde biraz sismanliyorlar. Bunun icin de krep hamurunu biraz daha koyu yapiyorum ben. Normalde krep yaparken olcu kullanmam. Yapacagim miktara gore bir kac yumurta, biraz sut ve siviyag(yada minik minik kesilmis ve oda sıcakliginda yumusamis tereyag),un, kahvaltiya hazirlayacaksam bir cimdik tuz ve 1 -2 yemek kasigi tozseker, duruma gore vaniya, kakao, robotta cekilmis findik vs.



Ama ben size klasik bir krep tarifi verecegim elbet:

Malzemeler:

  • 2.5 çay fincanı un
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 çay kaşığı tuz (benim gibi tatli yapmak isterseniz tozseker eklemeyi unutmayin)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Harci hazirladiktan sonra vaktiniz olursa dolapta bekletmenizi tavsiye ederim.

Krep icin tava cok onemli bence. Ben teflon kapli dokum tavalar kullaniyorum ve tavayi yaglamiyorum. Oncelikle tavayi isitiyorum. Sonra bir kepce krep harcindan koyup vakit kaybetmeden tavanin etrafina yayilmasini sagliyorum. İnce bir krep daha lezzetli olacaktir; bunun icinde harciniz civik olmalidir. Harciniz koyu ise sutle inceltebilirsiniz. Krebiniz goz goz olunca ve kenarlardan kizarmaya baslayinca cevirebilirsiniz. Cevirme islemini artistik hareketllerle tavayi sallayarak krebi yukari firlatarak cevirebileceginiz gibi, benim gibi spatula yardimiyla kolaylikla da cevirebilirsiniz:) Ben tavayi yaglamadigim icin sadece bu yontemle cevirebiliyorum...



Krepleriniz hazirsa ve muz istiyorlarsa bali da ihmal etmeyin? En guzel kahvaltilar sizinle olsun;)
Efendim afiyet olsun...
Diger kahvalti secenekleri icin bu ayin etkinliginin ev sahibesi Lezize'yi ziyaret etmeyi unutmayalim lutfen...

YE#25 KAHVALTILIK..



Yatili misafirlerim icin kahvaltiya hazirlamistim. Bu porsiyon tart kaliplarini denemek icin guzel bir firsat oldu. Fikri sevgili Figen'den almistim, biraz degisiklikle bu hale geldiler:)
Malzemeler:
  • 1 kangal sucuk
  • 200gr. mantar
  • 1 orta boy patates(rendelenecek)
  • 1,5 su bardagi rende kasar peyniri
  • 100gr. kadar tereyagi
  • 4 yumurta
  • tuz

Yapilisi:

Oncelikle tart kaliplarini yaglayin. Sucuk ve mantari istediginiz buyuklukte dograyin. Tereyaginida kup kup dograyin. Butun malzemeleri(kasar peynirinin yarisi ayirin) buyukce bir kapta harmanlayin. Firin kaplariniza paylastirin ve 200 derece firina surun. 15-20 dk. pisirdikten sonra cikarip uzerine kalan kasar peynirini paylastirip uzeri kizarana kadar pisirmeye devam edin.

Ve tabiki afiyetle yeyin...

çilekli arama motoru