Ayva zamani gecmeden yayinlamak istedim. Ayvalari ortadan ikiye keserek, cekirdek yataklarini cikarin. Cekirdeklerini sakin atmayin. Ayvalarin kabuklarini soyun, yikayip bir tencereye alin. Uzerine tozseker dokun. (Toplam 3 ayvaya 1 subardagi seker) Bir caybardagi kadar da su ekledikten sonra pisirmeye baslayin. Cekirdekleri de tencereye atin. Varsa bir tutam da kirmizi gida boyasi ekleyebilirsiniz benim gibi. Tencerenin kapagini kapatip kisik ateste pisirin, ayvalar yeterince yumusayinca birazda kapagi acik pisirin ki, biriken buhar da ciksin. Sonra sogumaya birakin. Dilediginiz gibi servis yapin; kaymakla, krema/krem santiyle, yemislerle yada sade...
14 Mart 2007 Çarşamba
AYVA TATLISI
Ayva zamani gecmeden yayinlamak istedim. Ayvalari ortadan ikiye keserek, cekirdek yataklarini cikarin. Cekirdeklerini sakin atmayin. Ayvalarin kabuklarini soyun, yikayip bir tencereye alin. Uzerine tozseker dokun. (Toplam 3 ayvaya 1 subardagi seker) Bir caybardagi kadar da su ekledikten sonra pisirmeye baslayin. Cekirdekleri de tencereye atin. Varsa bir tutam da kirmizi gida boyasi ekleyebilirsiniz benim gibi. Tencerenin kapagini kapatip kisik ateste pisirin, ayvalar yeterince yumusayinca birazda kapagi acik pisirin ki, biriken buhar da ciksin. Sonra sogumaya birakin. Dilediginiz gibi servis yapin; kaymakla, krema/krem santiyle, yemislerle yada sade...
9 Mart 2007 Cuma
PORTAKAL KABUKLU AYVA RECELI
- 3 adet portakalin kabugu
- 0,5kg. toz seker+0,5kg toz seker
- 3 adet ayva
- Ayvanin cekirdekleri
- 1 yemek kasigi limon suyu
- 1 cay bardagi+1 su bardagi su
- 1 cay kasigi tereyag
8 Mart 2007 Perşembe
DUNYA KADINLAR GUNUMUZ KUTLU OLSUN...
Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
yorulmuşsundur;
nasıl etsem de yıkasam ayacıklarını ne gül suyum ne gümüş leğenim var,
susamışsındır;
buzlu şerbetim yok ki ikram edeyim
acıkmışsındır;
beyaz ketenli örtülü sofralar kuramam memleket gibi yoksuldur odam.
Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
ayağını basdın odama
kırk yıllık beton, çayır çimen
şimdi güldün, güller açıldı penceremin demirlerinde
ağladın, avuçlarıma döküldü inciler
gönlüm gibi zengin hürriyet gibi aydınlık oldu odam...
Hoş geldin kadınım benim hoş geldin.
NAZIM HİKMET
18 Şubat 2007 Pazar
ÇAYLI KEK

Malzemeler:
- 3 su bardagi un
- 1,5 su bardagi seker
- 1 su bardagina yakin sivi yag,daha az da olabilir
- 1 su bardagi demlenmis cay
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yumurta
- 2-3 cay kasigi tarcin
- isterseniz icine kuru meyvalar veya ceviz,findik,fistik
- isterseniz 2-3 corba kasigi kakao
Yapilisi:
Once yumurta ve sekeri iyice kopurtun, sonra yagini ve ve cayini ekleyin. Biraz cirptiktan sonra ununu karistirin. Diger malzemeleri de ekledikten sonra 200 derecede pisirin.
Efendim afiyet olsun...
GUVECTE HAMSİ BUGULAMA
Malzemeler:
- 1kg. hamsi
- 2 adet limon
- 2 adet kurusogan
- defne yapragi
- sıvıyag
- 1/2 cay bardagi sıcak su
Once balikları guzelce temizleyin, kilciklari da temizlerseniz super olur. Yikandiktan sonra onlar suzuledursun, siz limonlarin kabuklarini soyup dilimleyin. Kurusoganlari da soyup kalin halkalar halinde dilimleyin. Guvec kabini ocaga koyun isinadursun. Isinmasi oldukca zaman aliyor. Sonra 3-4 yemek kasigi siviyag ekleyin. Guvecin en altina bir sira sogan, bir sira balik ve bir sira da limon dizin. Malzemeler bitene kadar bu islemi devam ettirin. Baliklarin arasina 2 adet defne yapragi koyun. Sicak suyu da ekledikten sonra guvecin agzini kapatip fokurdamaya basladiktan sonra ocagi kisin ve pismeye birakin. Kisik ateste 30 dk. kadar pisirip kontrol edin. Pismisse biraz dinlendirdikten sonra servis yapin.
6 Şubat 2007 Salı
SUSAMLI FINDIKLI HELVA/KROKAN
- 1 caybardagi susam
- 1 cay bardagi iri kirilmis findik ici
- 1,5-2 su bardagi tozseker (oranini zevkinize birakiyorum)
Not: Dilerseniz badem ve antep fistigi da cok yakisir. Ama sadece susam bile yeterli olacaktir.
Yapilisi:
Susam ve findigi tavada biraz renk degistirene kadar kavurun ve bir kaseye bosaltin. Ben yapismaz yuzeyli tava kullandim hep. Tavayi bir kagit havlu yardimiyla silip toz sekeri icine bosaltin. Surekli karistirarak sekeri eritin. Bu arada dikkat edin seker yanmasin. Seker eriyince susam ve findik icini katin, iyice birbirine yedirdikten sonra hemen yagli kagit uzerine yayin. Fazla sogutmadan dilimleyin yoksa kirmak zorunda kalirsiniz:)
Efendim afiyet olsun..
3 Şubat 2007 Cumartesi
MANTI
Esim mantiyi boyle iri iri sever, eti dise gelecek der:) Sagolsun, boyle olmasaydi herhalde cok daha gec cesaretlenecektim manti yapmaya. Annem kucuk kucuk yapar cunku. Bizler sadece sikmak icin otururduk. İcini de koydurmazdi pek. Kendi olculu olculu koyardi:) Yillardir hic kucultme geregi duymadim ben:)
Ben manti cok gelince asagidaki gibi unlanmis kucuk bir tepsiye dizip dondurucuda yarim saat bekletiyorum. Sonrada dondurucu posetlerine koyup tekrar dondurucuya atiyorum. Cok pratik oluyor. Benim verdigim olculer sanirim 5-6 kisiyi doyurur. Yaparken bunu dikkate alin.
Malzemeler:
İçi icin:
- 350gr. yagsiz/az yagli kiyma
- 1 buyuk kurusogan
- Yarim bag maydonoz
- Karabiber, kimyon, tuz
Hamuru icin:
- 750gr. un
- 1 yumurta
- 1 tatli kasigi tuz
- Ilik su
Uzeri icin:
- Sarimsakli yogurt
- Tereyag, kirmizi toz biber, nane, sumak
Gelelim nasil yaptigima..
Hamuru hazirlayin once. Biraz sertce bir hamur olsun. Uzerini kapatip(ben naylon posetle kapatirim hep) dinlenmeye birakin. Bu arada icini hazirlayin. Sogani rendeleyin veya sulandirmadan robotta cekin. Maydonozu minik minik dograyin. Kiymaya kiyilmis sogani ve maydonozu, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip iyice karistirin.
Dinlenen hamuru 3 bezeye ayirip unla acin. İstediginiz kalinliga gelince istediginiz boyutta kare kare kesin. Yine istediginiz miktarlarda ic koyun her bir kareye. Cok cesitli manti sikma yontemleri var ama ben dort kosesini bohca gibi birlestirip sıkıyorum. İsterseniz ucgen de sıkabilirsiniz. Sıktıgınız mantılari birbirine degmeyecek sekilde un serpilmis bir yuzeye koyun.
İsiniz bittiginde hemen pisirecekseniz tuzlu kaynar suya atabilirsiniz. Hemen pisirmeyecekseniz hic ellemeden bu sekilde bekletebilirsiniz. Eger dondurucuya atmayi planliyorsaniz, yukarida bahsetigim islemi yapiniz.
Efendim afiyet olsun...