Son iki bayramdır bu tatlıyı yapıyorum; hem kolay geliyor, hem de görüntüsüne bayılıyorum. Yalnız hoşuma gitmeyen birşey var bu tatlıda: sonraki günlerde yumuşamaya başlıyor. Son yapışımda hepsini şerbetlemedim bu yüzden, yedikçe şerbetledim. Yumuşamasının sebebi hamurunda maya olması diye düşünüyorum. Bu sene kısmet olursa klasik baklava hamuruyla deneyeceğim. Deneyen arkadaşlarımız varsa, sonucu paylaşırlarsa sevinirim. Ben klasik midye tatlısı tarifi vereceğim şuan:
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1/2 paket kabartma tozu
- 20 gr.yaş maya (ben yarım paket instant maya kullandım)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt
- Açmak için nişasta
- 1 fiske tuz
- Aldığı kadar un
- İçine 1 su bardağı kadar iri çekilmiş ceviziçi (ben robot yerine bıçakla parçaladım)
- Üzerine 150 gr. tereyağı
şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- yarım limonun suyu
yapılışı:
Süt, yağ, yumurta çırpılır. Azar azar un eklenir. Biraz kulak memesinden sertçe bir hamur hazırlanır. 10-12 eşit parçaya ayrılıp bezeler yapılır. Bezelerin yarısı ayrılıp üzeri havluyla kapatılır. Diğer kalan bezeler çay tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serpilerek üst üste konduktan sonra mümkün olduğunca açılır. sonra bu hamurdan rulo yapılır ve dinlenmeye alınır. Aynı işlem diğer bezelere de uygulanır. Rulolar buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir. Rulolar 1 cm. kalınlığında kesilir ve yan yatırılıp açılır. Şekilleri yuvarlak yerine oval olursa daha güzel oluyor. Ortalarına 1 tatlı kaşığı ceviz eklenip kapatılır. Fırın tepsisine dizilen midyelerin üzerine erimiş tereyağı gezdilir ve 180 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. Şerbeti dökmek için birisi ılık birisi soğuk olmasını tavsiye ederim. Yukarda bahsettiğim gibi yumuşama riski var.
Efendim afiyet olsun...
İyi bayramlar dilerim.